Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 1. listopada više neće trebati vaditi rodni i vjenčani list te izvod iz matice umrlih

Državna tijela ubuduće će podatke iz matica prikupljati po službenoj dužnosti, što građane oslobađa nepotrebnog posla
15. travnja 2017. u 20:59 9 komentara 22869 prikaza
24.06.2013., Zagreb - U PUZ-u u Petrinjskoj ulici stvaraju se guzve na izdavanju novih osobnih iskaznica zbog ulaska Hrvatske u EU.Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poželite li upisati dijete u vrtić ili školu, ostvariti pravo na dječji doplatak ili zatražiti rješavanje imovinskopravnih odnosa, ako se javljate na natječaj za posao u državnoj službi ili želite aplicirati za potporu u, primjerice, resoru poljoprivrede, od vas će se tražiti da uz zahtjev predate izvatke iz različitih državnih evidencija. Za većinu građana koji nisu u sustavu e-građani to znači odlazak u općinu i plaćanje upravnih pristojbi, no nakon 1. listopada taj će posao umjesto njih obavljati tijela državne uprave.

Država bez papira

Utvrdila je to ovoga tjedna Vlada, koja je posebnim zaključkom obvezala sva javnopravna tijela da u postupcima koje pred njima vode građani po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz matice rođenih, vjenčanih i umrlih, iz registra životnog partnerstva i evidencije državljanstva, putem aplikacije “Uvid u osobna stanja građana”.

Na aplikaciju su se do 1. svibnja morali uključiti uredi državne uprave po županijama, a do jeseni su to dužna učiniti sva tijela državne uprave i lokalne samouprave, kao i sva druga tijela s javnim ovlastima.

Aplikaciju je pripremilo Ministarstvo uprave, a za građane ona znači oslobađanje od nepotrebnog pribavljanja dokumenata o kojima država vodi službenu evidenciju.

Iz Ministarstva poručuju da će njihovi osobni podaci ostati zaštićeni. Kažu da su u pripremi aplikacije tijesno surađivali s Agencijom za zaštitu osobnih podataka.

Pristup maticama ograničen je samo na čitanje i ispis, bez mogućnosti dodavanja, izmjene ili brisanja podataka. Svaki će se ulazak u matice evidentirati, navodit će se svrha ulaska, a službenici koji dobiju akreditaciju za pristup maticama morat će potpisati izjavu o povjerljivosti.

U Ministarstvu naglašavaju da je uvođenje takve aplikacije prvi preduvjet za izgradnju “države bez papira”, s efikasnijom javnom upravom, jednostavnijim pravilima i međusobno povezanim državnim tijelima.

Aplikacija “Uvid u osobne podatke građana” dio je programa Vlade, kojim je do kraja mandata planirana izgradnja funkcionalne i dostupne javne uprave. Krajnji je cilj povećati učinkovitost institucija javne uprave, čiji bi se rad trebao znatno pojednostaviti i ubrzati.

Sustav e-građani ostaje

mobilno šaltersko vozilo I to smo dočekali MUP vas više neće tražiti rodni list, domovnicu ni vjenčani list šalter, plaćanje manje biljega Od 1. veljače jeftinije osobne isprave. Otkrivamo sve detalje novih promjena!

Unatoč novoj aplikaciji, u Ministarstvu uprave kažu da sustav e-građani, u koji je sada uključeno oko 400 tisuća korisnika, neće izgubiti svoju svrhu. U tom sustavu evidentirano je devet milijuna prijava za različite usluge, a iako očekuju da će aplikacija smanjiti broj zahtjeva za izdavanje različitih potvrda, iz Ministarstva poručuju da će građani i dalje imati višestruke koristi od prijave u sustav. Navode, primjerice, da je do sada izdano 14 vjerodajnica na temelju kojih, primjerice, banke svojim klijentima omogućuju da se putem svojih tokena ulogiraju i u sustav e-građani. Vjerodajnicu ima i Hrvatska pošta, studenti se u sustav mogu ulogirati putem Carnetovih kartica, a liječnici putem liječničkih kartica. Sustav obavještava građane kada su im istekli osobni dokumenti, a u njega automatski dolaze prijave i odjave na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Do sada je kroz sustav e-građani u osobne pretince korisnika ušlo 10,5 milijuna poruka, a u pripremi su i nove funkcije sustava, koje će dodatno olakšati komunikaciju građana s javnim tijelima, poručuju iz Ministarstva uprave.

>> TiH: Hrvatska nazadovala i sada se ubraja među korumpiranije države EU

>> Preporuke stručnjaka za nacionalnu strategiju

 1. Na aplikaciju se do 1. svibnja moraju uključiti uredi državne uprave po županijama
 2. Osobne podatke službenici će moći samo čitati i ispisivati, ne i mijenjati ili brisati
 3. Cilj je efikasna i povezana uprava s jednostavnim pravilima
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • njurgule:

  N A P O KON !!!!!!!!!!

 • arizin:

  Tehnologija preuzima sve više i više naše živote, naravno kod nas puno manje komplikacije međutim dolaze nam samovozeći automobili, dronovi, evo već su u Švicarskoj krenuli slati uzorke krvi iz bolnice u bolnicu dronovima, u Indiji se maknulo krajem prošle ... prikaži još! godine 85% novca papirnatog i zamijenio ga digitalni....Imamo po bolnicama kartone koji se prepisuju i imamo e-uputnice. Sve je postalo digitalizirano, u jednu ruku ljudima je 1000 puta lakše međutim gubi se neka sloboda i samostalnost, previše kontrole gdje je čovjek ograničen i konstantno pračen...

 • bvalen16:

  A kad ce nas cipirati?