Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje biljega

Od 1. veljače jeftinije osobne isprave. Otkrivamo sve detalje novih promjena!

šalter, plaćanje
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
27.01.2017.
u 08:20

Uredba o tarifi upravne pristojbe prva je od 140 mjera kojima Vlada namjerava rasteretiti gospodarstvo za 1,5 milijardi kuna

Vlada je jučer donijela novu Uredbu o tarifi upravne pristojbe, kao prvu od 140 mjera kojima do kraja godine namjerava rasteretiti gospodarstvo za ukupno 1,5 milijardi kuna. Nova je uredba prvi korak prema ostvarenju tog cilja, a osim gospodarstvenika, osjetit će je i građani, koji će od 1. veljače plaćati za 30 posto manje pristojbe za izdavanje različitih osobnih i drugih dokumenata, poput putovnice, vozačke ili prometne dozvole.

Ostaju troškovi izrade

Uza zahtjev za izdavanje putovnice do sada se moralo priložiti 70 kuna biljega, a ta će taksa u redovitom postupku ubuduće iznositi 50 kuna. Oni koji putovnicu žele izvaditi po ubrzanom postupku platit će 200, umjesto dosadašnjih 220 kuna državnih biljega.

Izrada putovnice ukupno će koštati 370 kuna, jer uz državne biljege i dalje valja platiti troškove izrade dokumenta od 320 kuna.

Do početka veljače trebaju pričekati i oni koji namjeravaju izvaditi vozačku dozvolu, jer će za to platiti 20 kuna manju pristojbu.

Onima koji namjeravaju raditi osobnu iskaznicu čekanje se ne isplati, jer se za nju ni dosad nije plaćala upravna pristojba, a tako će biti i ubuduće.

Bez takse u maticu rođenih

Pristojbe od 20 kuna kojima se traži pokretanje postupaka ubuduće se uopće neće plaćati.

Od početka veljače neće se plaćati ni taksa za prijavu rođenja djeteta u maticu rođenih ili za prijavu braka sklopljenog u inozemstvu, kao ni za pijavu smrti u inozemstvu. Za isti postotak smanjene su i brojne pristojbe koje plaćaju gospodarstvenici i obveznici.

Biljezi za upis u obrtni registar ubuduće će koštati 250 kuna, oni koji žele otvoriti turističku agenciju platit će 500 kuna biljege za utvrđivanje uvjeta za pružanje takvih usluga, ugostitelji koji uza svoj objekt žele otvoriti i terasu 200 kuna...

Uredbu je na sjednici Vlade predstavio ministar financija Zdravko Marić, koji kao misao vodilju ističe olakšavanje poslovanja poduzetnicima i života hrvatskim građanima. Naveo je da će se pristojbe koje su se dosad plaćale 1500 kuna, odsad plaćati 1050.

– Smanjuju se i pristojbe za djelatnost u području odgoja, obrazovanja i sporta, primjerice za rad privatnih škola, i to s 3000 na 2100 kuna, istaknuo je ministar.

Ukupne uštede koje građanima i gospodarstvu donosi ova uredba nisu velike. Radi se o oko 25 milijuna kuna na godišnjoj razini, no potpredsjednica Vlade Martina Dalić kaže kako će u okviru cijelog procesa snižavanja neporeznih nameta pristojbe ponovo doći na red.

Tada će se vidjeti treba li neke od njih potpuno ukinuti, kazala je Dalić i istaknula kako uredba u obliku u kojem je donesena pokazuje da je uklanjanje prepreka poslovanju i stvaranje stabilnog okruženja za gospodarstvo glavni cilj Vladine ekonomske politike i svih ministarstava.     

>> Dobra vijest za građane! Evo koliko ćete ubuduće plaćati izradu putovnice i vozačke dozvole

Komentara 11

KR
kresimirn
08:38 27.01.2017.

prvo lustraciju na sudstvom,dorhom,policijom, politicarima, agencijama, gradonacelnicima, a i samim ljudima treba provest

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:20 27.01.2017.

Treba još smanjiti cijene hrane, plina, struje, reg. i teh. pregled automobila i sl...

LA
larala
08:45 27.01.2017.

mazanje ociju, 20 kn manje za vozacku koju vadimo jednom u 10 g. al, zato min. 1000 kuna više za hranu. ne znam kako ce ove famozne mjere pomoci npr. troclanoj obitelji koja živi od jedne place u iznosu odd 6000 kn...700 za gorivo da bi covjek mogao doci na posao, 1500 za režije i namete države...u najidealnijoj varijanti, bez ikakvih kvarova i vanrednih troškova, 42 kune po osobi dnevno za hranu, higijenske potrepštine, odjecu, obucu.... kad djetetu zatreba olovka i bilježnica, netko u obitelji taj danbi se trebao odreci jela i kupanja. al, bitno da se pišu hvalospjevi o 20 kn manje za trošak koji dolazi svakih 10g i, koji je po dobrom starom obicaju hr. politicara, u konacnici min.1000 kn više na ostalim izdatcima građana. pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije