Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUTNA BIROKRACIJA

Očaj majke: I drugi su put ubili Martinu

17.02.2009.
u 19:41

Premda je 3. siječnja Martina Pirić iz Čepina nakon duge i teške bolesti izgubila bitku sa životom te umrla, a sućut njezinoj shrvanoj obitelji tada je izražavala cijela država, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje 22. siječnja donio je rješenje o priznanju prava nesretnoj djevojčici na liječenje u Padovi.

Ostala u nevjerici
Kad je rješenje dobila na kućni prag, Martinina majka Marija drugi je put, kako nam je rekla, pokopala svoju kćer.

– Ne mogu vjerovati da su tri tjedna od njezine smrti poslali takvo rješenje. Ako su me već željeli ušutkati jer sam slala otvoreno pismo ministru zdravstva Milinoviću, onda su mogli samo napisati da im je žao te da će mi naknaditi troškove liječenja u Italiji. Kad sam dobila rješenje, osjećala sam se kao da je moja Martina ponovno umrla, a oni su je ubili – ogorčena je Marija Pirić koja je svoju kćer pokopala točno prije šest tjedana.

Naime, u rješenju stoji kako se Martini priznaje pravo na bolničko liječenje provedeno u Sveučilišnoj klinici u Padovi na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja te da se njoj i njezinoj majci odobravaju troškovi prijevoza od Čepina do Padove i natrag.

Stoji i kako Martini hrvatske zdravstvene ustanove nisu mogle omogućiti odgovarajuće liječenje, a HZZO je to zaključio tek pošto su joj dijagnosticirana dva zloćudna tumora i pošto se mjesecima liječila na Odjelu onkologije i hematologije u KBC-u na zagrebačkoj Šalati. Tek nakon druge teške operacije, na inzistiranje Martinine majke, nesretna se djevojčica otišla liječiti u Padovu u dr. Nele Sršen.

– Ako već žele dati novac, odmah bismo ga dali Odjelu onkologije na Šalati jer su uvjeti za liječenje djece ondje užasni, a kad bi se time spasilo bar jedno dijete, bila bih sretna.

Talijansko zdravstvo
Tek kad smo došli u Italiju, shvatila sam koliko je njihovo zdravstvo naprednije od našega, liječnici su mnogo humaniji, a tko zna i što bi bilo da smo, čim joj je dijagnosticiran tumor, otišli onamo na liječenje. Martina bi možda još bila s nama – neutješno je rekla Marija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije