Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Obvezna kastracija uz brojne izuzetke, mačke i dalje u drugom planu

Grad Zagreb kažnjavat će i gradsko sklonište ako se ne pobrine za psa koji luta gradskim ulicama, ali samog sebe zbog izostanka kontrole čipiranja neće
11. prosinca 2018. u 19:55 1 komentara 798 prikaza
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Grad Zagreb na sljedećoj sjednici Gradske skupštine donijet će Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama.

Obvezao ga je na to Zakon o zaštiti životinja koji je na snazi već dulje od godinu dana, no gradski oci nisu se žurili, radile su temeljito i polako. Iako je trajalo, sama Odluka nije donijela neki boljitak u brizi za životinje, neko poboljšanje u odnosu na Zakon.

Kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka Grad je propisao trajnu sterilizacija. Odredio je i izuzetke kad ona nije obvezna, a zbroje li se svi koji ne moraju sterilizirati ljubimce, ispada da to zapravo ne mora nitko. Jer svatko se može svrstati u neku od kategorija izuzetaka, barem dok ga ne ulove. Poučeni dosadašnjim iskustvima s kontrolama u Zagrebu, od čipiranja do kontrole razmnožavanja i zbrinjavanja mladunčadi kućnih ljubimaca, to bi moglo i potrajati.

 | Autor : Facebook/ Naš potok Foto: Facebook/ Naš potok

 

Odluka propisuje i da vlasnici steriliziranih pasa i mačaka moraju imati pismeni dokaz o obavljenoj sterilizaciji. Pa se tako spominje ispis iz Lysacana, knjižica psa, račun za obavljeni zahvat s navedenim podacima o životinji, ovjerena pisana potvrda veterinara. U Lysacanu često nema ni podataka o vlasniku, a mačaka ni nema u upisniku jer njihovo čipiranje nije obvezno. U knjižici to ne piše, barem ne kod moga psa, a račun teško da netko čuva godinama. Kao rješenje ostaje potvrda od veterinara, ako ste ljubimca kastrirali u gradu u kojem živite. Ako ne, morat ćete se snalaziti. Nadam se samo da ono 'ovjerena' ne znači da je treba ovjeravati - javni bilježnik. Ostalo je nejasno treba li taj pismeni dokaz vlasnik psa nositi u šetnju, ako ga kojim slučajem zaustavi komunalni redar? Pa se, nakon što ne pronađe ništa za kažnjavanje, dosjeti i ovog komada papira.

Dopušta Odluka da se psa može povremeno vezati, ako je to nužno zbog njegove sigurnosti, odnosno ako ne postoji mogućnost smještaja u ograđeni prostor za pse. O smještaju u kuću, kad je već riječ o sigurnosti psa, predlagatelji Odluke nisu izgleda razmišljali. Posjednik čiji se pas boji grmljavine i pucnjave za njegovu sigurnost moći će se pobrinuti tako da ga veže na dvorištu. Jer dovoljno je osigurati da zbog straha ne pobjegne, a to što će se i dalje bojati nije važno.

 | Autor : Željko Hladika/Pixsell Foto: Željko Hladika/Pixsell

Nije se Grad pomaknuo svojom Odlukom ni u brizi za slobodnoživuće mačke. Propisan je postupak postavljanja hranilišta na javnim površinama, no volonteri koji se susreću s ovim problemom kažu da će taj postupak i dalje trajati godinama. Kao primjer, navode jedno hranilište na Peščenici koje se rješava već tri i pol godine. Upleli su se tu i lokalni izbori, zbog njih se moralo ispočetka. I sve zbog toga što postupak kreće od gradske četvrti, njoj se podnosi zahtjev, a dok ne stigne do gradonačelnika koji ga odobrava svi uključeni u proces odobravanja hranilišta sa zahtjevom se – loptaju. Mogao se taj postupka skratiti, ali niti jedna primjedba volontera s javne rasprave nije prihvaćena. Ni nakon donošenja Odluke neće se znati kako bi trebala izgledati hranilišta, kao ni način i uvjeti njihova postavljanja. Sve to propisat će se posebnim pravilnikom, a njega će donijeti gradonačelnik. U kojem bi to roku trebalo biti nije određeno i ne zna se.

Propisao je Grad i kazne za sve koji se ne pridržavaju ove Odluke, pa je tako određena kazna i za Ustanovu, Zoološki vrt Grada Zagreba, koji je zadužen za skupljanje, prevoženje i smještaj napuštenih i izgubljenih životinja, životinja koje se kreću javnom površinom bez nadzora posjednika i privremeno oduzetih životinja. Ne osigura li sve to, Ustanova, odnosno gradsko sklonište, može se kazniti s 1000 do 5000 kuna. Kažnjava Grad tako Ustanovu kojoj je vlasnik. Mogao bi onda kazniti i samog sebe jer nije proveo postupak kontrole čipiranja, a trebao je biti gotov do 30. lipnja. Da je Grad poštivao Zakon, ne bi na ulicama, u prepunom gradskom skloništu, ali i u stanovima i smještajima volontera bilo toliko napuštenih pasa. Mogao bi u tom slučaju Grad naplatiti i kaznu onima čiji se psi kreću bez nadzora na javnim površinama. Da su čipirani, znalo bi se i čiji su.

priča bez kraja Gradonačelnik Duspara: Nemamo dozvolu za azil, ali otvorit ćemo sklonište za pse zlostavljanje U kontejneru u zagrebačkom naselju Siget pronašli tri ubijene mačke spas iz ratne sirije Kujica Barrie prešla pet tisuća kilometara da bi došla svom vojniku
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša