Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča bez kraja

Gradonačelnik Duspara: Nemamo dozvolu za azil, ali otvorit ćemo sklonište za pse

Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/3
07.12.2018.
u 16:20

U skloništu će raditi veterinarski tehničar i još jedna osoba, imat ćemo veterinarsku službu koja će hvatati pse. Prema tome, to je uređeno sklonište koje će funkcionirati po zakonu, objašnjava Duspara

Trakavica s napuštenim životinjama u Slavonskom Brodu se nastavlja. Iako izgradnja azila za pse i mačke još nije završena, pa mu nadležno Ministarstvo ni ne može izdati dozvolu za rad, iz brodske Gradske uprave najavili su kako će uskoro biti otvoreno sklonište "Sretna šapica", kapaciteta četrdesetak pasa.

Naime, u Gradu tvrde kako sklonište i azil nisu jedno te isto te kako će psi u skloništu biti smješteni u dobrim uvjetima i lijepo uređenom prostoru, puno boljem od prijašnjih kaveza. Raspisan je i natječaj za hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja. Iz udruga za zaštitu životinja, međutim, upozoravaju kako novo sklonište nema ambulantu i karantenu za pse. Ističu i kako su planirani kapaciteti premali, pošto volonteri već u ovom trenutku brinu o više od 160 pasa koje su sklonili s ulice. Čak i kada bi se otvorio azil u punom kapacitetu sa 130 mjesta, njime bi se, kažu, pokrilo jedva 30 posto potreba Brodsko-posavske županije.
– Nas zanima kome će biti povjeren posao uklanjanja pasa sa ceste, pošto higijeničarske službe u gradu i županiji nema. Hoće li to biti ovlašteni veterinar ili Komunalac? To je posao koji se treba raditi na human način i koji ne može raditi netko tko za to nije obučen. Mora se znati pristupiti životinji, očitati joj čip, provjeriti radi li se o lutalici ili odbačenom psu... Mi nećemo dopustiti da se netko iživljava na psima dok ih lovi – kaže Snježana Skoko iz udruge "Čarlijevi anđeli".
Gradu i općinama udruge zamjeraju i što popisivanje pasa u županiji još nije izvršeno, iako je zakonski rok za to bio 30. lipnja ove godine. Da je taj rok ispoštovan, na ulicama više ne bi bilo moguće pronaći psa bez čipa starijeg od  tri mjeseca, a volonteri su ih sa ceste u posljednjih nekoliko mjeseci pokupili više od stotinu.

 


Iako je rok za podnošenje ponuda za nabavu veterinarskih usluga za potrebe skloništa, koji je raspisao TD Komunalac, prema objavljenom javnom pozivu istekao 19. studenog, u Gradu navode kako je natječaj još uvijek u tijeku. Zbog toga nam, kažu, ne mogu odgovoriti na pitanje zadovoljava li izabrani ponuditelj visoko postavljene uvjete iz natječaja poput raspolaganja mobilnim ultrazvukom, digitalnim RTG uređajem i sustavom za anesteziju te ima li u radnom odnosu tri veterinara.
– Vezano uz pitanje o ambulanti i karanteni za pse u skloništu, moramo istaknuti sljedeće. Naime, iako su ovi prostori predviđeni projektom azila za napuštene životinje, projekt nije do kraja realiziran jer je izostala potpora Brodsko-posavske županije koja, kao jedinica regionalne samouprave, ima zakonsku obvezu osnovati azil na svom području do kraja 2018. godine. Unatoč tome, Grad je odlučio samoinicijativno staviti u funkciju prostore azila kojima trenutno raspolaže kako bi se omogućili bolji uvjeti za skrb o napuštenim psima – navodi se u odgovoru Gradske uprave.
Gradnja azila za napuštene životinje u Slavonskom Brodu, koji je najavljen kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, započela je prije tri i pol godine, ali nije završena. Sam gradonačelnik Mirko Duspara podsjeća kako se radilo o velikom projektu vrijednom više od 5 milijuna kuna, u čijoj su realizaciji planirali i sredstva iz EU fondova. Međutim, u međuvremenu je donesen zakon koji je odredio da su za zbrinjavanje životinja i azile zadužene županije. Duspara napominje kako je Grad izgradio dvije zgrade po 115 četvornih metara i na ulazu u sklonište postavio kontejner za prihvat životinja.
– Ja sam odmah rekao da to nije azil, ali nađite mi grad koji ima azil. S obzirom da nemamo dozvolu za azil, jer on nije gotov, naše trgovačko društvo Komunalac to će otvoriti kao sklonište. Dvije zgrade u koje ćemo smjestiti pse lijepo su uređene, a keramika u njima je bolja nego u nekim zgradama gdje žive ljudi. U skloništu će raditi veterinarski tehničar i još jedna osoba. Imat ćemo veterinarsku službu koja će hvatati pse, a nabavit će se i puška za uspavljivanje opasnih i agresivnih pasa. Prema tome, to je uređeno sklonište koje će funkcionirati po zakonu – kaže Duspara.
Prema njegovim riječima, velik problem su općine iz kojih pojedinci dovoze i na gradsku periferiju izbacuju jako puno pasa. Međutim, to mora rješavati Županija. Grad će u proračunu osigurati sredstva za rad skloništa i za plaćanje usluga veterinarske službe.
– Ako je Županija zainteresirana, mi imamo građevinsku dozvolu i lokaciju i možemo nastaviti dalje graditi. Ako ne, mi ćemo ostati na skloništu, što je na kraju krajeva i dovoljno jer imamo dobre uvjete tamo – zaključio je Duspara.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije