Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PELJEŠKI MOST

Objavljen novi natječaj, a odluke o izboru za prvi nema ni nakon pola godine

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
04.12.2018.
u 10:45

Nadmetanje za stonsku obilaznicu objavljeno je jučer, a ponude za gradnju dionice Duboka – Sparagovići otvorene su još u lipnju

Hrvatske ceste jučer su objavile javno nadmetanje za gradnju drugog dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu – gradnju stonske obilaznice, poddionica Sparagovići (Zaradeže) – Papratno i Papratno – Doli. Ukupna je procijenjena vrijednost radova na tim poddionicama 449,1 milijun kuna.

Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu je 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu odnosi se 18 kilometara. Natječaj za gradnju 12 kilometara duge dionice Duboka – Sparagovići (Zaradeže) objavljen je još u ožujku, a ponude su otvorene 11. lipnja, no odluka o izboru izvođača radova ili poništenju natječaja još, gotovo pola godine poslije, nije donesena.

U natječajnoj dokumentaciji za gradnju te dionice navedeno je da je rok za donošenje odluke najviše 120 dana od isteka roka za dostavu ponude. Pritom je objašnjeno da je taj rok određen zato što je pregled ponuda kompleksan postupak i kako bi u Hrvatskim cestama, u kojima usporedo provode brojne postupke nabave, mogli što kvalitetnije obaviti postupak pregleda i ocijeniti ponude. Rok od 120 dana određen je i kako bi se ponuđačima omogućilo dovoljno vremena za dostavu traženih objašnjenja i upotpunjavanja ponuda i po potrebi ažuriranih popratnih dokumenata. No taj rok od 120 dana istekao je još u listopadu, a od otvaranja ponuda dosad je prošlo više od 170 dana.

U Hrvatskim cestama kažu da odluka o natječaju za gradnju dionice Duboka – Sparagovići još nije donesena zbog kompleksnosti i opsežnosti postupka pregleda i ocjene ponude. Navode da se na tome vrlo intenzivno radi i da će odluka biti donesena čim se ostvare svi preduvjeti za to.

– Ne možemo precizirati točan datum donošenja odluke u predmetnom postupku nabave jer nije moguće predvidjeti koliko će još trajati postupak pojašnjenja i upotpunjavanja ponuda, odnosno po potrebi postupak pojašnjenja i dopune ažuriranih popratnih dokumenata – odgovorili su nam iz HC-a.

Na natječaj za gradnju dionice Duboka – Sparagovići (Zaradeže) došlo je sedam ponuda. Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna bez PDV-a, a najnižu ponudu i daleko ispod procijenjene vrijednosti radova dala je najveća građevinska tvrtka u Republici Srpskoj, Integral inženjering iz Laktaša, i to u iznosu od 321 milijun kuna.

Ta je ponuda očito zadala najveće glavobolje ljudima u HC-u jer je znatno ispod procijenjene vrijednosti radova i očito je ona razlog zašto odluka o izboru još nije donesena. GP Krk i sarajevski Euro-Asfalt ponudili su 444,3 milijuna kuna, a grčki Aktor 464,6 milijuna kuna. Ponuda također grčke tvrtke J&P Avax “teška” je 464,9 milijuna kuna, a austrijski Strabag u svojoj ponudi naveo je iznos od 478,3 milijuna kuna. Vrijednost ponude francuskog Colasa je pak 521,9 milijuna kuna, a najskuplju ponudu dala je tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) – 647 milijuna kuna. CRBC je, inače, dio kineskog konzorcija koji gradi Pelješki most.

VIDEO: Postavljena statusa Franje Tuđmana u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 4

GV
golub Vaso
18:37 04.12.2018.

stoka sitnog zuba nije obavještena da za vrlo skupe ceste EU daje točno nula kuna

BL
bljak007
15:39 04.12.2018.

A kako da donesu odluku, kad ni sami neznaju.

GV
golub Vaso
18:38 04.12.2018.

Dodig se javio i što ćemo sad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije