Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Obama osudio Trumpovu kampanju potpirivanja straha

Prije osam godina Obama je na svojim prvim 'midterm' izborima iskusio što znači izgubiti Zastupnički dom. Demokratske kandidate pomeo je konzervativni val pokreta Tea Party. Bilo je to na vrhuncu njegovu nepopularnosti.
04. studenoga 2018. u 07:28 8 komentara 578 prikaza
Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Donald Trump zadnjih dana furiozno putuje Amerikom i sudjeluje na skupovima podrške republikanskim kandidatima na kongresnim izborima u utorak. Na suprotnoj strani njegov je prethodnik Barack Obama. 

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom Istječe rok Trump: Najstrožim sankcijama u povijesti uništit ćemo Iran

Ovo su prvi nacionalni izbori otkako je njujorški milijarder osvojio Bijelu kuću i odredit će tko će upravljati dvama domovima Kongresa do idućih predsjedničkih izbora u studenome 2020. godine. 

Prije osam godina Obama je na svojim prvim 'midterm' izborima iskusio što znači izgubiti Zastupnički dom. Demokratske kandidate pomeo je konzervativni val pokreta Tea Party. Bilo je to na vrhuncu njegovu nepopularnosti. 

Ove je godine umirovljeni predsjednik opet omiljen i najtraženija je osoba za podršku demokatskim kandidatima, ispunjavajući ulogu koju je nekada imao Bill Clinton. 

Migranti na putu za SAD TRUMP PORUČUJE SAD bi mogao rasporediti do 15.000 vojnika na granici zbog migranata

"Ovdje sam zbog jednostavnog razloga, da vas zatražim da glasate", rekao je Obama u petak navečer u Atlanti, gdje je podržao Stacey Abrams, ženu koja bi mogla postati prvi afroamerička guvernerka Georgie. 

"Posljedice apstinencije mogu biti teške jer je Amerika na raskrižju", rekao je. "Vrijednosti naše zemlje su u pitanju". 

Trumpa nije spomenuo imenom, ali je osudio kampanju potpirivanja straha što Trump u kampanji često čini. 

S druge strane, republikanski kandidati aktivno traže Trumpovu potporu jer je i dalje najpopularniji član stranke.

A on je u kampanji gotovo svaki dan već tjednima, nadajući se da može uvjeriti birče koji su za njega glasali prije dvije godine da izađu na birališta i sada. 

Donald Trump NOVI PLAN O MIGRACIJI Trumpa pitali hoće li vojska pucati na migrante: 'Nadam se da neće. Nema razlike u kamenju i mecima'

Suprotno od njegovih prethodnika, Trump prihvaća da su 'midterm' izbori o njemu. 

U kampanji naglašava dvije teme: dobru gospodarsku situaciju u zemlji i borbu protiv ilegalne imigracije. 

"Republikanski Kongres znači više radnih mjesta, a manje kriminala", kazao je u petak navečer u Indianapolisu.

"Vrlo jednostavno, plavi val (demokratski) jednak je kriminalnom valu. Crveni val (republikanski) jednak je zapošljavanju i sigurnosti", rekao je Trump. 

On je Obamu spomenuo. "Gledao sam ga danas, nije bilo baš puno ljudi na njegovom skupu". 
Poučeni iznenađujućim raspletom predsjedničkih izbora prije dvije godine, mediji i analitičari oprezniji su u prognoziranju rezultata. 

John Bolton ratoborni brk 'On Trumpov savjetnik? Pa, to je praktički poziv na nuklearni rat!'

Ankete pokazuju da bi demokrati trebali preuzeti Zastupnički dom, čiji se cijeli saziv bira svake dvije godine. Ali od 435 izbornih jedinica, izborna se utrka svodi na njih šezdesetak, ostali su čvrsto u rukama jedne ili druge stranke. 

Izbori za Senat su parcijalni. Bira se 35 senatora od njih 100. Izborni kalendar je takav da je većina njih u konzervativnim regijama, što demokratima smanjuje izglede da će preuzeti i gornji kongresni dom. 

Pogledajte i video Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • AAAAAA:

    a ko je to obama? Jel to onaj crni gospodin koji je počeo najviše ratova u kratkom vremenu! Hajd ti lupeži za sorošem i mući!

  • Cupcake:

    Obama osudio Trump-a??? Ha ha. Koji ljevičarski naslov!!! Zar očekujete da in Trump- a podržava i hvali? Trump je jedan od najuspješnijih US predsjednika sa najnižim stopom nezaposlenih a da ne govorimo o obećanjima koje je održao za razliku od ... prikaži još! drugih političara i njegovih prethodnika. Amerika koja ga je izabrala - voli ga i podržava ga. Neobičan stil, direktan je i iskren sto je rjetkist u politici. Čovjek koji nema osobnog interesa, koji radi Non stop za dobrobit svog naroda. .

  • brojevi:

    Koliko ja znam Hitler, Staljin, Pol Pot,... Tito,...nisu bili amerkanci. USA je za mnoge narode svijeta svijetlo na kraju tunela zato prijatelju neznanje ne opravdava tvoje stavove kao ni stavove tvojih istomišljenika. Kuda hrle sve izbjeglice svijeta nego na zapad ... prikaži još! tj u zemlje koje su po tebi načinile najviše zla na svijetu.