Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump: Najstrožim sankcijama u povijesti uništit ćemo Iran

Zbog novih američkih mjera skaču cijene nafte na globalnom tržištu
04. studenoga 2018. u 06:30 51 komentara 3792 prikaza
Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom
Foto: Reuters/Pixsell

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će u ponedjeljak, šest mjeseci nakon što je izašao iz ugovora o iranskom nuklearnom programu, SAD ponovo uvesti najstrože sankcije Teheranu koje će obuhvatiti naftu i banke te kako će to biti “najstrože sankcije u povijesti”.

John Bolton ratoborni brk 'On Trumpov savjetnik? Pa, to je praktički poziv na nuklearni rat!'

– Ako režim u Iranu ne promijeni politiku, uništit ćemo ih ovim sankcijama – kaže Trump.

Unatoč protivljenju iranskih čelnika, europskih saveznika Washingtona te Kine i Rusije, drugi paket stupa na snagu u ponedjeljak. Riječ je o sankcijama kojima će se svim zemljama i tvrtkama koje i dalje budu kupovale iransku naftu i poslovale s bankama Islamske Republike onemogućiti pristup američkom tržištu. Iranski predsjednik Hassan Rohani kazao je da te sankcije zasigurno neće uništiti iransko gospodarstvo i da će Iran znati odgovoriti na njih. S druge strane, Rusija je osudila nove sankcije Iranu smatrajući da će te imati dalekosežne i opasne posljedice.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da su sankcije “usmjerene na temeljnu promjenu ponašanja Islamske Republike Iran”. Naveo je 12 zahtjeva koje Iran mora ispuniti ako želi da se sankcije ukinu. Zahtjevi uključuju prekid potpore terorizmu i vojnog angažmana u Siriji i zaustavljanje razvijanja nuklearnog i programa balističkih projektila.

Donald Trump NOVI PLAN O MIGRACIJI Trumpa pitali hoće li vojska pucati na migrante: 'Nadam se da neće. Nema razlike u kamenju i mecima'

– Cilj je da režim ostane bez prihoda kojima se koristi kako bi sijao smrt i uništenje diljem svijeta – rekao je američki državni tajnik Pompeo napominjući da će osam zemalja moći kupovati iransku naftu još najmanje šest mjeseci, “ali samo zato što ulažu velik napor kako bi svoj uvoz sirove nafte dovele na nulu” naglašavajući kako će se popis tih zemalja znati u ponedjeljak.+

Ono što se zna jest da EU nije među njima, ali jest Turska. Po svemu sudeći, izuzeće će se primijeniti i na Južnu Koreju, Indiju, Japan, a možda i Kinu. Mnoge indijske naftne kompanije koje su naftu kupovale od Irana već su najavile prekid suradnje s Iranom. Analitičari su uvjereni da će zbog sankcija Iranu cijene nafte od ponedjeljka ponovno narasti s obzirom na to da će biti milijun barela nafte manje na tržištu.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom
1 / 11
Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima