Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se rješenje

O sudbini svoga vodovoda odlučit će na referendumu

\'panjan_anp_sis_190111\'
Antun Petračić/VLM
20.01.2011.
u 17:11

Ili će mještani mrežu i dalje sami održavati ili će je preuzeti Privreda - no tada će se morati uvesti naplata

O sudbini svog zajedničkog vodovoda, sagrađenog 1972. godine, odlučit će sami stanovnici prigradskih sela Hrastovice i Taborišta. Dotrajao je taj lokalni vodoopskrbni sustav, s izvorom u šumi iznad Hrastovice, s cijevima do Taborišta u nizini.

Bit će primjer ostalima

Stara vodovodna mreža sve se više i češće zagađuje te je od rujna do kraja prošle godine trajala zabrana korištenja za piće, a i sada se pojačanim kloriranjem drži propisani higijensko-sanitarni minimum. Domaćinstva u oba sela koriste neograničene količine i ne plaćaju potrošenu vodu.

– Hrastovica i Taborište zadržat će opskrbu pitkom vodom, a legalizacijom sustava ishođenjem zakonskih i građevinskih dozvola, jedno je rješenje da se i nadalje sami brinu, ili da ga preuzme gradska vodoopskrbna tvrtka Privreda. Tada bi se održavala mreža, ugradili vodomjeri i uvela naplata. Dugoročno i kvalitetno rješenje ovog vodovoda poslužit će kao primjer za buduće postupanje s još 23 slična seoska vodovoda u Gradu Petrinji – kaže petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić. Ovog je tjedna održao sastanak s članovima vijeća mjesnih odbora Hrastovice i Taborišta, vijećnicima iz tih sela i suradnicima iz gradske uprave.

– Naših 460 mještana pozvat ćemo na zbor građana, objasniti najnovije zakonske odredbe i predložiti referendum za izjašnjavanje o legalizaciji vodovoda. Samo u Hrastovici zadnje tri godine u vodoopskrbu smo vlastitim radom i novcem uložili 50.000 kuna – rekla je Nina Panjan, predsjednica Mjesnog odbora. Sličnu akciju provest će i među 300 stanovnika Taborišta, napominje Zdenko Kokan, predsjednik Mjesnog odbora.

Troškovi se ponavljaju

U najnovijem jesensko-zimskom zagađenju toga vodovoda iz proračuna Petrinje za 14.000 kuna kupljen je klorinator, za svoje intervencije Privreda je potrošila 12.000 kuna, VMO Hrastovice platilo 8200 kuna dva ispiranja cjevovoda, a svaki dolazak servisera na reguliranje uređaja za kloriranje stoji 910 kuna.

– Troškovi se opetuju, problemi gomilaju, a nisam ovlašten za potpisivanje novih izdataka, sprječava me i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Ni Privreda nema obveza prema ovom vodovodu. Brzo ćemo pripremiti samoodlučivanje stanovnika Hrastovice i Taborišta – zaključio je Željko Nenadić.  

Ključne riječi

Komentara 2

SP
simpa_paket
15:14 21.01.2011.

Neka, ako se legalizira vodovod, znači da će biti i vode!! A ne da se nema čaša vode po ljetu kada gospoda počnu puniti bazene, natapati travnjake, ne obaziru se na puknutu cijev, itd! Ali ako i dalje bude problemm vode, kako njena nečistoća i njen nestanak, e onda ste stvarno, ali stvarno, gamad bez obraza!

LU
lukanikola
23:29 22.01.2011.

vodovod trenutno naplaćuje 14 kuna s PDV-om kubik vode pa vi se odlučite šta ćete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije