Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTAJE 61 TIM

Nužna hitna akcija: Čak 400 tisuća žena nema izabranog ginekologa

Ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
25.01.2020.
u 21:09

Ministar Milan Kujundžić nakon apela zadarskih ginekologa izjavio je da situacija nije alarmantna i da je u Zadru odlična ginekologija u bolnici

Nakon što je 13.000 žena u Zadru preko noći ostalo bez primarne ginekološke skrbi jer je dvoje liječnika prestalo surađivati s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i pokrenulo privatnu praksu, u Zadru se u nedjelju sprema prosvjed.

Zadarski je slučaj kap koja je prelila čašu jer je nedostatak timova primarne ginekološke zaštite u Hrvatskoj već dulje vrijeme problem na koji upozoravaju i pacijenti i ginekolozi. Bez izabranog ginekologa u Hrvatskoj je oko 400 tisuća žena.

Ne planiraju dugoročno

– Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj trenutačno nedostaje čak 61 ginekološki tim. Prema pravilniku HZZO-a, jedan ginekološki tim može se brinuti za nevjerojatnih 9000 pacijentica, što bi značilo da ginekolog po pacijentici ima godišnje četiri minute – podsjećaju Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu i Marija Jerončić iz Antifjake iz Zadra, koji organiziraju prosvjed. Premijera Plenkovića pozivaju da pokrene hitno izradu akcijskog plana za žensko zdravlje.

Primarna zdravstvena zaštita sustavno se godinama zanemaruje i prepušta stihiji, a apsurdno je što istovremeno odgovorni u zdravstvu ponavljaju da bi primarna trebala rješavati 80 posto zdravstvene skrbi. Jedinice lokalne samouprave ne planiraju dugoročno i ne čine ni izbliza dovoljno da bi se popravilo urušavanje mreže primarne zdravstvene zaštite. Naprotiv, između uprava županijskih domova zdravlja i HZZO-a s jedne strane te liječnika primaraca s druge strane komunikacija je iznimno loša, a odnosi se sve više zaoštravaju.

Liječnicima se povećavaju kvote pacijenata, administrativni zahtjevi, nameti i razne kontrole, ne planiraju se specijalizacije iako se zna kada tko ide u mirovinu, ne obnavlja se oprema i prostor... Njima je to neprihvatljivo, tvrde da je sustav nepravedan i neorganiziran, da ih degradira i onemogućuje im učinkovit rad. Zbog svega primarna zdravstvena zaštita mladim liječnicima nije poželjna i zaobilaze je u sve širem luku.

– Dugogodišnja nebriga za reproduktivno zdravlje žena u Hrvatskoj ide, slučajno ili namjerno, u korist privatizacije zdravstva, a na štetu korisnica usluga – upozoravaju organizatori prosvjeda i ističu da redoviti ginekološki pregled kod privatnika košta oko 600 kuna, što si ne može svatko priuštiti, pa zbog nejednake dostupnosti javnozdravstvenih usluga traže i intervenciju pučke pravobraniteljice.

Administracija HZZO-a

Ginekolozi su se obratili i predsjednici Sekcije ginekologa Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO), splitskoj ginekologinji dr. Mariji Divić.

– Oko pola milijuna osiguranika nema izabranog liječnika primarne zaštite, od toga više od 400 tisuća žena nema izabranog ginekologa. Pedijatrija je još više devastirana, sustav počiva na umirovljenicima. Znači, cilj je ove vlasti, ali i prethodnih jer ovo traje desetljećima, ukinuti specijaliziranu primarnu zdravstvenu zaštitu žena i djece. Ili ne smiju kazniti glavne krivce, županije i Grad Zagreb? Neka se otvoreno izjasne – poziva dr. Divić.

Proziva i HZZO, koji zarađuje na doprinosima građana koji nemaju izabrane liječnike, tvrdi da u HZZO-u buja administracija dok istovremeno papirologiju prebacuje liječnicima primarcima, a s domovima zdravlja ugovaraju timove bez liječnika nositelja.

Ministar Milan Kujundžić nakon apela zadarskih ginekologa izjavio je da situacija nije alarmantna i da je u Zadru odlična ginekologija u bolnici. Vlada je, kazao je, poslala na specijalizaciju 50 ginekologa. Rekao je i kako je standard od 4500 do 9000 pacijentica i da većina ordinacija ima 6000, samo nekoliko timova oko 8000, “što ne znači da to ne treba popraviti”.

Komentara 4

ST
starababa
21:35 25.01.2020.

Zahvaljujući nesposobnom ministru bit će i gore ! Svakodnevno se vrte apeli bolnica za donacijama za nabavu neophodne opreme a Kujundžiću je sve super jer njemu cvatu ruže na njegovim nekretninama !

GO
gogs
21:24 25.01.2020.

ne kužim zašt se te ordinacije ne organiziraju ko ordinacije dentalne i obiteljske medicine.u domovima zdravlja uglavnom su svi zubari i liječnici opće prakse privatni,al se i dalje ide k njima prek hzzo jer im hzzo plaća po broju pacijenata il tak nešt

AD
Adeze
21:20 25.01.2020.

Rezultat rada dr. House

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije