Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nužna hitna akcija: Čak 400 tisuća žena nema izabranog ginekologa

Ministar Milan Kujundžić nakon apela zadarskih ginekologa izjavio je da situacija nije alarmantna i da je u Zadru odlična ginekologija u bolnici
25. siječnja 2020. u 21:09 4 komentara 404 prikaza
Ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je 13.000 žena u Zadru preko noći ostalo bez primarne ginekološke skrbi jer je dvoje liječnika prestalo surađivati s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i pokrenulo privatnu praksu, u Zadru se u nedjelju sprema prosvjed.

ginekologija VARAŽDIN Nestašica ginekologa, a nitko se nije javio na natječaj

Zadarski je slučaj kap koja je prelila čašu jer je nedostatak timova primarne ginekološke zaštite u Hrvatskoj već dulje vrijeme problem na koji upozoravaju i pacijenti i ginekolozi. Bez izabranog ginekologa u Hrvatskoj je oko 400 tisuća žena.

Ne planiraju dugoročno

– Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj trenutačno nedostaje čak 61 ginekološki tim. Prema pravilniku HZZO-a, jedan ginekološki tim može se brinuti za nevjerojatnih 9000 pacijentica, što bi značilo da ginekolog po pacijentici ima godišnje četiri minute – podsjećaju Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu i Marija Jerončić iz Antifjake iz Zadra, koji organiziraju prosvjed. Premijera Plenkovića pozivaju da pokrene hitno izradu akcijskog plana za žensko zdravlje.

kbc osijek,bolnica,jozo kristek (1) kbc osijek Ginekologija smanjuje liste čekanja, na pregled za 15 dana

Primarna zdravstvena zaštita sustavno se godinama zanemaruje i prepušta stihiji, a apsurdno je što istovremeno odgovorni u zdravstvu ponavljaju da bi primarna trebala rješavati 80 posto zdravstvene skrbi. Jedinice lokalne samouprave ne planiraju dugoročno i ne čine ni izbliza dovoljno da bi se popravilo urušavanje mreže primarne zdravstvene zaštite. Naprotiv, između uprava županijskih domova zdravlja i HZZO-a s jedne strane te liječnika primaraca s druge strane komunikacija je iznimno loša, a odnosi se sve više zaoštravaju.

Vinko Vučetić Zaprešić impresivno zdanje Još se čeka da počnu raditi pedijatrija i ginekologija

Liječnicima se povećavaju kvote pacijenata, administrativni zahtjevi, nameti i razne kontrole, ne planiraju se specijalizacije iako se zna kada tko ide u mirovinu, ne obnavlja se oprema i prostor... Njima je to neprihvatljivo, tvrde da je sustav nepravedan i neorganiziran, da ih degradira i onemogućuje im učinkovit rad. Zbog svega primarna zdravstvena zaštita mladim liječnicima nije poželjna i zaobilaze je u sve širem luku.

– Dugogodišnja nebriga za reproduktivno zdravlje žena u Hrvatskoj ide, slučajno ili namjerno, u korist privatizacije zdravstva, a na štetu korisnica usluga – upozoravaju organizatori prosvjeda i ističu da redoviti ginekološki pregled kod privatnika košta oko 600 kuna, što si ne može svatko priuštiti, pa zbog nejednake dostupnosti javnozdravstvenih usluga traže i intervenciju pučke pravobraniteljice.

angažiraju vanjskog suradnika U četiri slavonske bolnice nemoguće je pronaći ginekologa bez priziva savjesti

Administracija HZZO-a

Ginekolozi su se obratili i predsjednici Sekcije ginekologa Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO), splitskoj ginekologinji dr. Mariji Divić.

– Oko pola milijuna osiguranika nema izabranog liječnika primarne zaštite, od toga više od 400 tisuća žena nema izabranog ginekologa. Pedijatrija je još više devastirana, sustav počiva na umirovljenicima. Znači, cilj je ove vlasti, ali i prethodnih jer ovo traje desetljećima, ukinuti specijaliziranu primarnu zdravstvenu zaštitu žena i djece. Ili ne smiju kazniti glavne krivce, županije i Grad Zagreb? Neka se otvoreno izjasne – poziva dr. Divić.

Proziva i HZZO, koji zarađuje na doprinosima građana koji nemaju izabrane liječnike, tvrdi da u HZZO-u buja administracija dok istovremeno papirologiju prebacuje liječnicima primarcima, a s domovima zdravlja ugovaraju timove bez liječnika nositelja.

Mirela Holy Društvo katoličkih liječnika 'Mirela Holy izjavom o stimuliranju ginekologa na abortuse manipulira liječnicima'

Ministar Milan Kujundžić nakon apela zadarskih ginekologa izjavio je da situacija nije alarmantna i da je u Zadru odlična ginekologija u bolnici. Vlada je, kazao je, poslala na specijalizaciju 50 ginekologa. Rekao je i kako je standard od 4500 do 9000 pacijentica i da većina ordinacija ima 6000, samo nekoliko timova oko 8000, “što ne znači da to ne treba popraviti”.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • starababa:

    Zahvaljujući nesposobnom ministru bit će i gore ! Svakodnevno se vrte apeli bolnica za donacijama za nabavu neophodne opreme a Kujundžiću je sve super jer njemu cvatu ruže na njegovim nekretninama !

  • gogs:

    ne kužim zašt se te ordinacije ne organiziraju ko ordinacije dentalne i obiteljske medicine.u domovima zdravlja uglavnom su svi zubari i liječnici opće prakse privatni,al se i dalje ide k njima prek hzzo jer im hzzo plaća po broju pacijenata il tak nešt

  • Adeze:

    Rezultat rada dr. House