Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Društvo katoličkih liječnika

'Mirela Holy izjavom o stimuliranju ginekologa na abortuse manipulira liječnicima'

Mirela Holy
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
08.11.2014.
u 12:27

Začuđuje i zabrinjava da ideologija koja se poziva na dostignuća 21. Stoljeća ignorira elementarna saznanja i vrednote 21. stoljeća.", stoji u reakciji HDKL-a.

Hrvatsko društvo katoličkih liječnika (HDKL) reagiralo je na prijedlog Mirele Holy da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa, a  stranka ORaH daje konkretan ciljanih mjera kojima bi se represivno djelovalo na priziv savjesti ginekologa.

Pravo na priziv savjesti definirano je Ustavom Republike Hrvatsk kao osnovno ljudsko pravo i sastavni je dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini, a u praksi se ostvaruje u većini država svijeta. Pozivaju se na niz konvencija i rezolucija Vijeća Europe, temeljnih sloboda, zakona o liječništvu i kodeksu medicinske etike i deontologije, stav je HKDL-a.

"U izjavi se navodi kako ORaH „ne može inzistirati na ostvarenju prava jedne osobe kršenjem prava druge osobe“ misleći pri tome na ginekologe koji se, sukladno Ustavu RH, pozivaju na priziv savjesti i žene koja želi abortirati dijete u sebi... Naime, u cjelokupnoj stručnoj literaturi svijeta ljudske civilizacije život započinje spajanjem muške i ženske spolne stanice te je kao takvo od časa oplodnje embrij, kasnije fetus, nerođeno živo biće koje ima pravo na život kao i sva živa rođena bića.

Stav ORaH-a "da bi se liječničkim timovima koji pobačaje obavljaju, dodatno valorizirao njihov rad bilo bi potrebno uvesti poticajne mjere u vidu stimulacija dodacima na plaću timovima koji takve zahvate obavljaju“ te prozvao liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti „da koristite priziv savjesti kao način da si olakšaju posao“ članovi HKLDa drže kao uvredu, omalovažavanje, diskriminaciju i povredu ljudskih prava definiranih među brojnim dokumentima i Ustavom Republike Hrvatske te izravno vrijeđanje liječnika koji su se pozvali na priziv savjesti.

U izjavi glasnogovornika ORaH-a stoji „Jasno da bi ginekologe/inje za koje se utvrdi da se prizivom savjesti koriste samo u javnim bolnicama, dok u privatnim klinikama obavljaju pobačaje, trebalo adekvatno sankcionirati disciplinskim postupkom i ukidanjem prava na priziv savjesti. Zloupotreba zakona ne bi se smjela tolerirati“.

S ovim su dijelom izjave članovi HKLDa u potpunosti suglasni. No, interesantno je kakao glasnogovornik ORaH-a završava ovaj dio izjave kako se „zlouporaba zakona ne smije tolerirati“ čime razvidno i jasno potvrđuje da je priziv savjesti definiran Zakonom.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo prijedlog ciljanih mjera stranke ORaH i izjavu Mirele Holy smatra napadom na liječničku profesiju i pokušaj manipulacije liječnicima, napad na profesionalni - moralni i znanstveni - integritet liječnika.

Začuđuje i zabrinjava da ideologija koja se poziva na dostignuća 21. Stoljeća ignorira elementarna saznanja i vrednote 21. stoljeća.", stoji u reakciji HDKL-a. 

>> Trend popularnosti: Birači traže karizmatične vođe

Komentara 28

Avatar hdz1848
hdz1848
12:51 08.11.2014.

Pravo na priziv savjesti definirano je Ustavom Republike Hrvatsk kao osnovno ljudsko pravo i sastavni je dio slobode mišljenja koje je priznato na međunarodnoj razini ------------------------------- Dakle, Holi da bi omogučila ženama pravo na pobačaj nudi stimulaciju na plaću doktorima. U kapitalizmu vam je to tako. Novcem se stimulira radnike. Nije to nikakva manipulacija. Pa neće valjda obečavat da tko ne bude radio abortuse da mu je zagarantiran odlazak u Raj.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
12:35 08.11.2014.

Sponzor depopulacije! UN Agenda 21 smanjiti broj stanovnika za 95% -98%! Nego holy hoces li se boriti kao hitler sa nobelovom nagradom za post abortus? Za one koji ne znaju Obamina vlada propagira i zalaze se da legalizira ubijanje djece od 5 i ispod 5 godina!

NE
Neonacionalist
14:56 08.11.2014.

Pravi ljevičari bi se trebali uvijek zalagati za slabije , diskriminirane i one nezaštičene , a fetus je upravo to , pravi ljevičari bi trebali biti žestoko protiv abortusa , ali mi imamo jednu degeneriranu tobože modernu i liberalnu ljevicuicu koja s pravom a neki bi rekli staromodnom ali onom istinskom ljevicom i nema gotovo nikakve veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije