Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
val poskupljenja

Novosel: Ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola; Zorić: Posljedice će biti dalekosežne

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
02.02.2022.
u 08:52

– Mislim da spuštanje PDV-a neće biti dovoljno. Treba sjesti s Vladom i naći zadovoljavajuće rješenje – navodi Dragutin Ranogajec

Predstavnici radnika, obrtnika i poslodavaca komentirali su više cijene hrane, goriva i energenata te val poskupljenja od kojeg svi strahuju. 

– Teško je reći što se može učiniti sada. U listopadu su naglo počele rasti cijene naftnih derivata, tada se samo privremeno zamrznula cijena nafte. Mi smo upozoravali da će to izazvati lančanu reakciju, to je vidljivo sada na početku veljače – rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a

Objasnio je da sve cijene lančano rastu kad god rastu cijene naftnih derivata.

– Svi možemo tražiti od države kao regulatora koji dopušta slobodno tržište da u ovom trenutku to tržište ne bude toliko slobodno i ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola, a da istodobno država ne intervenira ili na kontrolni način ili sa svim pomoćima koje ima na raspolaganju – rekao je. 

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, istaknuo je kako je ovo novi udar na radna mjesta nakon koronavirusa i lockdowna. 

– Moji kolegice i kolege morat će donijeti odluku o ekonomskoj isplativosti cijele ove priče. Je li bolje privremeno zatvoriti, dogovoriti s radnicima kako će to riješiti ili će neki morati zatvoriti – navodi te ističe da je neodrživo kada cijena plina skoči, primjerice, s 5000 na 30.000 kuna. 

Posljedice će biti dalekosežne, ustvrdio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.   

– Iznosi koji dolaze su šokantni, nepredvidivi, nejasni. Nitko nije mislio ni očekivao da energenti neće poskupjeti, znalo se da će do toga doći, ali nema nikakvih obavijesti, nema nikakvih izračuna, a vrlo je upitno, u pravnom smislu, kako se to sve odvija – rekao je Zorić. Smatra da bi najbolji odgovor bio pravovremen, točan i pouzdan govor vladajućih, tome se nada, to očekuje i to traže. 

– Mislim da u cijeloj ovoj priči ima posla i za regulatorna tijela – rekao je. Objasnio je, ako on ima ime i prezime iza kojeg stoji, onda moraju i oni koji su do sada uzimali plaću i bili na pozicijama.

– Ako ne platim račune, mene neće nitko pustiti na miru, mene će blokirati i ja ću to morati platiti svojom imovinom – dodao je.

Govorio je i o osnovnoj i konačnoj cijeni plina, rekavši da u tom lancu opskrbe ima svega i svačega. – Treba preživjeti sada i danas. Neke firme dramatično su ugrožene, stanje je dramatično ozbiljno. Trebamo energičan, jasan odgovor s mjerodavnog mjesta – dodao je.

Novosel je govorio o lancu ugroženih. Rekao je da su u svakoj krizi na kraju lanca su građani. Što se tiče strukture cijene plina, rekao je da je činjenica da je Vlada u 2020. "uskočila" sa subvencijama, a da će to morati i sada učiniti.

– Do 1.4. građani su zaštićeni što se tiče njihove cijene plina. Istodobno, oni su ugroženi sa svim poskupljenjima, svi to osjete. Mora se intervenirati da se hitno zaustavi podizanje cijena pravnim osobama koje su najviše pogođene – dodao je.

Naglasio je da socijalni paket sam po sebi nije dovoljan, morat će rasti i plaće. Morat će se, smatra, ići s određenim intervencijama, subvencijama, kao što su bile i za vrijeme COVID krize. Izlaz je, u suprotnom, izlaz na ulice, prosvjedi i demonstracije. Svi bi voljeli da do toga ne dođe, ali sindikati će to prvi omogućiti građanima.

– Mi to ne najavljujemo, to će se dogoditi samo po sebi, mi to možemo samo regulirati – dodao je.

Ranogajec je rekao da će i cijene električne energije i goriva ići gore. Razumije da Vlada nije kriva za ovu situaciju, no tvrdi da ona mora pronaći rješenje.

– Mora jedan kompletan sustav biti pokrenut. Mislim da spuštanje PDV-a neće biti dovoljno. Treba sjesti s Vladom i naći zadovoljavajuće rješenje – kaže.

VIDEO Tomislav Ćorić o povećanju cijena energenata

Komentara 19

GO
goran2hr
09:03 02.02.2022.

Uvođenje € znači velika poskupljenja. A kod nas su s tim krenuli unaprijed, kako bi s danom uvođenja € mogli licemjerno reći: "Evo, vidite kako stvari nisu baš toliko poskupjele!". Naravno, jer će masna poskupljenja biti odrađena godinu dana unaprijed.

ST
StariSokol
09:08 02.02.2022.

Ne će vlada ništa poduzeti jer to je u njenome interesu. Sprovode to prije uvođenja Eura da se narod ne bi bunio da je sa Eurom sve poskupilo.

Avatar najbolji13
najbolji13
08:59 02.02.2022.

postoji zakon o nepostenom poslovanju..procitajte ga ..osim toga gdje su sad razni razni "pravednici" i razno razne udruge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije