Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi zakon: Taksi prijevoz će se moći platiti i putem aplikacije

Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza
05. travnja 2018. u 09:59 12 komentara 1976 prikaza
Taksi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu po hitnom postupku, kojim se uz ostalo omogućuje naručivanje i plaćanje taksi prijevoza putem elektroničke aplikacije.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije'

Prema Vladinu prijedlogu, prijevoz bi se mogao naručiti i preko elektroničke aplikacije, ukinulo bi se ograničavanje broja taksi dozvola, a cijenu usluga prijevoznici bi određivali sami.

Jedna od predviđenih novosti jest da prijevoznici biraju sredstvo koje će koristiti za naplaćivanje vožnje - taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuje se da će primjenom novog zakona pojeftiniti usluga taksija.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Taksi
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Budući taksi vozači koji nemaju valjane licence morat će, prema prijedlogu, imati najmanje 21 godinu i imati dobar ugled, što uz ostalo znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani odnosno ako su u zadnje dvije godine platili kazni u vrijednosti većoj od 25.000 kuna. Budući pravilnik propisat će i starost taksi vozila, a postojeći taksisti sa svojim licencama mogu poslovati još pet godina. Uvodi se i nova početna kvalifikacija za vozača koja će biti samo za taksi.  

Budući taksisti polagat će teorijski ispit, a ukida se obveza trogodišnje stručne škole.  

Novost je i da će jedinice lokalne samouprave morati izdavati dozvole za obavljanje taksi usluge na svom području svim vlasnicima licence, a ne, kao dosad, samo onima sa svog područja. To primjerice znači da će netko iz kontinentalne Hrvatske moći legalno taksirati na obali. Cijena dozvole pritom neće smjeti biti veća od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja dozvolu izdaje.

Od ostalih novosti novog zakona, nevezanih uz usluge taksi prijevoza, proširuje se nacionalni registar cestovnih prijevoznika i sve se digitalizira, te se uvodi mikro prijevoz - javni prijevoz na poziv u slabo naseljenim mjestima. Stvaraju se i uvjeti za integrirani prijevoz putnika što znači da će zakon omogućiti da se putnik prilikom putovanja vozi jednom kartom raznim vrstama prijevoza.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na sjednici Vlade da Vlada nova zakonska rješenja predlaže radi prilagodbe tržišnim trendovima, novim oblicima prijevoza i regulativi Europske unije.

Ustvrdio je da bi dozvole za taksiste primjenom novoga zakona mogle pojeftiniti čak 300 posto te kazao kako bi jedan od rezultata primjene trebalo biti pojačano zapošljavanje.

Uber analiza 150.000 Hrvata vozi se s Uberom, a evo i kamo

Novo zakonsko rješenje, po Butkovićevim riječima, donosi i potpunu reformu linijskoga županijskog prijevoza to jest osigurava minimum prijevozne ponude, što bi, kako je rekao, trebalo potaknuti pozitive demografske trendove.

Ministar je napomenuo da je prijedlog zakona u javnoj raspravi odnosno savjetovanju izazvao golem interes, s oko 6.000 komentara.

Bitno je da zakon stupi na snagu prije početka glavne turističke sezone i stoga Vlada predlaže hitnu parlamentarnu proceduru, rekao je Butković. 

U obrazloženju hitnog postupka navodi se, među ostalim, kako bi se početkom turističke sezone, kada skokovito poraste razina prijevozne potražnje, uz sada neriješena pitanja, kao posljedica nedonošenja ovoga zakona nastavila negativna tržišna kretanja na prijevoznom tržištu također i u formi obavljanja prijevoza putnika osobnim automobilima bez potrebnih licencija i dozvola, a što bi produbilo negativna događanja u prijevozu putnika.

Naime, kako se navodi, postupanjem nadležnih inspekcijskih službi te presudama nadležnih prekršajnih sudova utvrđeno je kako na tržištu prijevoza putnika osobnim automobilima posluje velik broj fizičkih i pravnih osoba koje imaju sklopljen ugovor za korištenje aplikacije Uber, ali koristeći tu aplikaciju prijevoz obavljaju protuzakonito, bez potrebnih licencija i dozvola.

Kako broj nelegalnih prijevoznih aktivnosti u tom smislu raste, to valja zaustaviti i spriječiti utvrđivanjem adekvatnog zakonskog okvira što se i čini ovim zakonom, kažu u Vladi.

Prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu trebao bi omogućiti liberalizaciju taksi tržišta i građanima omogućiti dostupniji i jeftiniji taksi prijevoz te konačno pružiti zakonsko rješenje koje će moći odgovoriti na potrebe suvremenog tržišta i stoljeća u kojem živimo, poručivalo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture tijekom javne rasprave o prijedlog zakona, dok su udruge taksista prosvjedovale, pa i podnijele prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) protiv ministra Olega Butkovića zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer u proteklo vrijeme nije zabranio ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj.

Donosimo vam popis stvari koje ljudi najčešće gube u Uberu Smrt pješakinje Arizona zabranila Uberu vožnju autonomnih vozila Taksisti optužuju Olega Butkovića da obmanjuje javnost Predstavka povjerenici za informiranje Taksisti: Ministarstvo donosi novi zakon, a nije odgovorilo na 5000 primjedbi i prijedloga Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković Ilegalan rad Taksisti zbog Ubera tužili Butkovića i traže njegovu ostavku
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • Matovilac3:

  Što više jeftinijih taksija sve manje pijanih za volanom i manje tragedija i manje mrtve djece po cesti a također i stoperskog silovanja.Ovo je rezolicija živora a ne Carigradski kremaforij.

 • adler77:

  Pa u ovoj slucajnoj drzavi i ne trebaju zakoni kad ih nitko ne poštuje i dosad je postojao zakon pa ga nitko nije poštivao, radit ce se kao i dosad.... Amer ce se bogatiti a vi radite za crkavicu.... A ... prikaži još! ovi novi jadnici sto dodju radit vidjet ce da tu nema baš kruha ili ce otic ili ce morati krasti jbga, tako je

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  a što priječi domaće taxiste da prorade i preko aplikacija? pa ima jako dobrih aplikacija za šah i za mobitele... :) nego, što su se digli na zadnje noge ovi sa jadrana, naravno da će im doći taxisti iz unutrašnjosti ... prikaži još! kroz sezonu, pa to je cilj liberalizacije usluga i ukidanja monopola! viču velikogoričani, viču dubrovčani, splićani, zadrani, neka viču. dobar glas se daleko čuje. i da, stajališta za autotaxi su javna i svima dostupna koji imaju taxi vozilo.... tako da, hm, kužim ja, dalmatinski gradovi će morati graditi stajališta.