Naslovnica Vijesti Hrvatska

Taksisti: Ministarstvo donosi novi zakon, a nije odgovorilo na 5000 primjedbi i prijedloga

Ministarstvo je pustilo zakon u daljnju proceduru bez završetka javne rasprave, što je gruba povreda zakonskih propisa koja se nastavlja na dosadašnju praksu ministarstva koje nije spriječilo nelegalni rad
09. ožujka 2018. u 19:02 5 komentara 549 prikaza
Taksisti optužuju Olega Butkovića da obmanjuje javnost
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruženje obrtnika autotaksi prijevoznika Grada Dubrovnika podnijelo je povjerenici za informiranje predstavku protiv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na provedbu savjetovanja s javnošću u postupku donošenja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Taksisti prijetio startnim pištoljem Zagrebački taksisti i prodavači mogu odahnuti: Uhićen serijski razbojnik

Taksisti u predstavci navode da je Ministarstvo 1. prosinca 2017. otvorilo javno savjetovanje o obrascu iskaza o procjeni učinaka propisa za nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i nacrtu prijedloga samog tog zakona. Javno savjetovanje zatvoreno je 31. prosinca 2017. te je kao datum očekivane objave izvješća određen 30. siječnja 2018.

U predstavci se navodi da je tijekom provođenja javnoga savjetovanja putem portala e-Savjetovanje pristiglo više stotina primjedbi, dok su predstavnici autotaksi prijevoznika i u pisanom obliku predali više od 5000 primjeraka svojih primjedbi i prijedloga. No taksisti navode da unatoč tim brojnim i opravdanim primjedbama na nacrt zakona te unatoč proteku roka za očekivanu objavu izvješća o provedenom savjetovanju, Ministarstvo još uvijek nije objavilo izvješće te se nije očitovalo na primjedbe i prijedloge više od pet tisuća zainteresiranih građana.

– Štoviše, Vlada RH je u veljači 2018. donijela nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s konačnim prijedlogom zakona te predložila njegovo donošenje po hitnom postupku – navodi se u predstavci.

Taksisti od povjerenice traže da u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama uputi upozorenje Ministarstvu da zaustavi daljnje procedure donošenja zakona prije objavljivanja izvješća o provedenom javnom savjetovanju te da provede inspekcijski nadzor.

U Ministarstvu pak kažu da će izvješće objaviti sljedeći tjedan i da je nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji su uputili drugim tijelima državne uprave i o kojem će se raspravljati sljedeći tjedan na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, još uvijek podložan promjenama. 

Hrvatska - Srbija Potpisan memorandum o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb Novim prijedlogom zakona taksisti će biti malo manje nezadovoljni, a uberovci malo manje zadovoljni Nova pravila za taksiste Do dozvole lako, do licencije teško PROMO S 3000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj Uber je među liderima u zapošljavanju
Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Nije prblem konkurencija nego parafiskalni nameti van pameti, jedni ih moraju plaćat a drugi ne moraju, dok se taxianeri prepucavaju uhljebi po državnim agencijama uživaju berući trud i muku ove sirotinje, umjesto da se udruže i razvale vrata pravog problema ... prikaži još!a oni se međusobno glođu.

 • taxiico:

  ministar je lagao prije dva dana u kamere svih medija i sada nema novinara koji bi ga pitao zašto. moraju lagati i krše sve zakone i uredbe i sl. koje sami donose samo da odrade zadatak iz buzina. u paketu ... prikaži još! s tko zna čim vlada mora progurati i uber u Hrvatsku kada nigdje drugdje ne može u Europi. yes sir..

 • Oglasivac277:

  Butkovicu dalicka ce otic ti ces ostat robijat