Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilegalan rad

Taksisti zbog Ubera tužili Butkovića i traže njegovu ostavku

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
06.03.2018.
u 13:45

Prijave su podnesene u ime članova Radio Taksija Zagreb, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi, ukupno 1500 hrvatskih obrtnika.

Hrvatski taksisti su podnijeli kaznenu prijavu  protiv ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog izostanka zabrane ilegalnog rada Ubera u Hrvatskoj više od dvije godine, a traže i njihove ostavke.

Prijave su podnesene u ime članova Radio Taksija Zagreb, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza – Radio Taksi Split i Udruge VG Taxi, ukupno 1500 hrvatskih obrtnika.

Splitska odvjetnica Doris Košta istaknula je kako se temelje na činjenici da prema nacionalnom zakonodavstvu i Ustavu RH-a nisu spriječili obavljanje neregistrirane djelatnosti.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković
1/6

- S današnjim danom smo republičkom Državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeli kaznene prijave protiv sedam odgovornih osoba u nadležnom ministarstvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer su neizvršavanjem zakona omogućili da taksistima, legalnim poslovnim subjektima, pričine štetu koja postavljenim zahtjevima za mirno rješenje spora prije ulaska u tužbe za naknadu štete, iznosi od oko četiri milijuna kuna. Omogućilo se Uberu da ostvari imovinsku korist u iznosu od preko 20 milijuna kuna – rekla je Košta i podsjetila na praksu zemalja u okruženju.

- Europski sud pravde potvrdio je da Uber pruža usluge prijevoza, što oni uporno negiraju. Diljem Europe i svijeta se Uber zabranjuje, imamo niz presuda Visokog prekršajnog suda RH-a koji je kaznio pojedinačno vozače Ubera jer pružaju usluga prijevoza na nezakonit način, a mi moramo kazneno prijaviti ministra i njegove suradnike jer ne rade svoj posao – rekal je Košta.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić naglasio je da je prijedlog novog zakona upućen u hitnu proceduru bez završene javne rasprave jer se pogoduje interesima strane tvrtke.

- Osnovna zakonska procedura propisuje da se za svaki zakon, prije upućivanja u hitnu proceduru, mora završiti javna rasprava. Odgovorni u Ministarstvu pomorstva, mora i infrastrukture ili su toliko nesposobni da ne znaju ove regulative ili toliko silno žele ugoditi tvrtki koja dvije godine djeluje nelegalno u Hrvatskoj da su napravili ovako amaterski propust. Tražimo ostavku ministra Butkovića te njegovih pomoćnika i ostalih djelatnika po liniji odgovornosti - poručio je Miletić.

Komentara 16

GO
Gomila
18:45 06.03.2018.

Uber treba istjerati iz hrvatske pod hitnom to su lopovi

GO
Gomila
18:48 06.03.2018.

Uber je proklestvo za svaku drzavu ta banda je izmislila kako da se obogati na brzinu

GO
Gomila
18:46 06.03.2018.

Butkovicu istjeraj Uber ili ce mo mi tebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije