Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet odgođena dodjela

Nove Michelinove zvjezdice tek u drugoj polovici godine

Deni Srdoč i Miljenko Kosanović akvizicije su novog Hiltonova resorta na riječkoj obali
Filip Gržinčić
16.04.2021.
u 23:30

Chef Srdoč: Šteta zbog odgode, za posao je dobro kad zvjezdice stignu prije sezone

Kad je dodjela Michelinovih zvjezdica izostala krajem veljače i početkom travnja, u vrijeme kad se taj veliki gastrodogađaj u nas već ustalio, iz Hrvatske turističke zajednice objasnili su da se radi o odgodi zbog pandemije. No, kako vrijeme protječe, u turističkim su krugovima krenule glasine da od svega ove godine neće biti ništa. Po jednima zbog narušene suradnje s velikim Michelinom, po drugima zbog korone koja ne jenjava. Za hrvatsku gastronomiju, tek što smo se navikli da i naša zemlja sa sedam restorana ovjenčanih Michelinovom zvjezdicom spada u društvo odabranih, to bi u svakom scenariju bio popriličan udarac. Nasreću, razloga za brigu nema jer, doznajemo, riječ je samo o još jednoj odgodi. Kada smo se o kašnjenju raspitivali u veljači, objava rezultata najavljena je najkasnije za lipanj. Kako, pak, sad stvari stoje, nestrpljiva kulinarska javnost morat će pričekati još koji mjesec dulje.

Najkasnije do rujna

– Hrvatska turistička zajednica od 2016. intenzivno surađuje s Michelinom na više razina, a primarno je riječ o marketinškoj suradnji u okviru koje se provode promotivne aktivnosti i događanja. Suradnja se i dalje odvija uredno. Također, suradnju s Michelinom smatramo od iznimne važnosti za promociju hrvatske gastroponude i razvoj kvalitete hrvatskih restorana. Međutim, globalna pandemija koronavirusa odgodila je brojne zajedničke aktivnosti poput zajedničkih gastronomskih evenata “Four Hands Dinner”, koji su se do sada održali na tržištu Francuske i Italije. Vezano za selekciju restorana i dodjelu oznaka, ista je odgođena zbog epidemiološke situacije, kako u Francuskoj tako i u Hrvatskoj jer je inspektorima bilo znatno otežano posjećivati restorane i ocijeniti ih u skladu sa svim strogim Michelinovim pravilima i kriterijima. Selekcija za 2021. očekuje se u drugoj polovini ove godine – odgovara direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Vjeruje se da će se to dogoditi već ljeti, a najkasnije do rujna. U sedam restorana (rovinjski Monte, šibenski Pelegrini, dubrovački restoran 360, zagrebački Noel, lovranska Draga di Lovrana, Boškinac iz Stare Novalje te LD Terrace na Korčuli) koji nose po jednu zvjezdicu očekuju potvrdu zvjezdanog statusa, a neki chefovi ne kriju da sanjare i o drugoj zvjezdici. Kao što se, uostalom, prva zvjezdica priželjkuje i među chefovima pedesetak restorana koji zasad nose tek Michelinovu preporuku.

U konkurenciji su, inače, restorani u cijeloj zemlji, a kulinarski kuloari svake godine iznjedre favorite. Lani se tako moglo čuti da je prva zvjezdica za dlaku izmakla zagrebačkoj chefici Ani Grgić, koja vodi restoran Zinfandel’s u hotelu Esplanade, pa se nagađa hoće li to možda biti sada ispravljeno.

Slavonija nebrušeni dijamant

Također, u domaćim se gastrokrugovima priča da bi zvjezdicu mogli dobiti rovinjski restoran Cap Aureo, novigradska Marina, Pergola u Savudriji, te uz Zinfandel’s još tri-četiri zagrebačka restorana (Mano, Man02, Nav, Theatrium...). Konačna lista neće se znati do dana objave, a ne treba zaboraviti da strogi Michelinovi inspektori zvjezdice i dijele i oduzimaju, pa za chefove igra živaca ide svake godine iznova.

Zanimljivo je da mnogi čiji je rad nagrađen Michelinovom zvjezdicom više i nisu u istom restoranu. Jedan od njih je bivši chef zagrebačkog Noela Goran Kočiš, koji se preselio u Slavoniju i smatra da je slavonska kuhinja nebrušeni dijamant. I najmlađi chef s Michelinom, Deni Srdoč, više nije u Draga di Lovrani. Sad vodi restoran u riječkom novom Hilton Costabella resortu, koji se otvara u drugoj polovici svibnja.

– Zvjezdica puno znači restoranima za posao i šteta što dodjela neće biti prije početka sezone. Mi sad nismo u konkurenciji, ali već dogodine je druga priča – ne krije mladi chef u novom resortu koji se otvara u drugoj polovici svibnja, s 200-tinjak soba u hotelu i vilama te više restorana.

>> Pogledajte i ovaj video: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

Komentara 1

ZV
zvorano01
09:26 17.04.2021.

Radim ovaj posao i znam da se u 99% HR restorana improvizira i po našem običaju da kad se dobije "informacija" onda kratkoročno se ide kao na viši nivo. Birokracija je prepreka da naši restorani imaju neku slobodu u radu jer će doći neki inspektor sa kamenjara kojeg je rođo zaposlio jer je u HDZ i takav ti radi pravila igre a u svom životu je probao samo ćevape.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije