Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOPAMA BHUTANSKOG KRALJA

Novac nije dovoljan, BDP bi uskoro mogla zamijeniti bruto nacionalna sreća

'King of Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (C) inspects the Guard of Honour during a welcome ceremony at the Presidential Palace in New Delhi on December 22, 2009. Wangchuck is in India for a six
'RAVEENDRAN'
10.01.2010.
u 15:30

Nije u šoldima sve Imamo li najbolji način mjerenja sreće. Himalajsko kraljevstvo Bhutan još 1972. odbacilo je BDP zato jer ga je tamošnji kralj smatrao previše materijalističkim

U općem grču i nesreći koju je tijekom prošle godine diljem svijeta, a osobito onog bogatog i razvijenog, izazvala kriza, u malom himalajskom kraljevstvu Bhutanu nekolicina uglednih zapadnih ekonomskih stručnjaka, ali političara, pronašla je jednu vrlo zanimljivu ideju.

Sretni podanici

U većini zapadnih, bogatih i industrijaliziranih zemalja razina sreće službeno se mjeri količinom zarađenog novca. Mjeri se razina potrošačkom povjerenja, a nacionalna se sreća iskazuje visinom bruto nacionalnog proizvoda – manje brojke uglavnom govore o siromaštvu i lošem životu, a one visoke o sreći i blagostanju. No još od 1972. godine, kada je okrunjen novi, mladi kralj, Bhutan je odbacio koncept BDP-a i umjesto njega počeo mjeriti "bruto nacionalnu sreću".

Mladi kralj Jigme Singye Wangchuck tada je kazao da je potrebno biti siguran da se prosperitet jednoliko raspoređuje u svim slojevima društva, a da se paralelno mora paziti da napredak na ide na štetu nacionalne kulturne tradicije i zaštite okoliša. On je također naglasio da vlada u svakom trenutku treba biti spremna na reakciju ako nešto pođe po zlu ili ako negdje dođe do nepremostivog raskoraka koji bi mogao unesrećiti dio kraljevskih podanika.

Sarkozyjeva krađa

Iako je tada, ali i dvadesetak godina kasnije, zbog ovoga Bhutan bio predmet podsmijeha, danas su se stvari iz promijenile. Tako je nedavno francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao kako namjerava uključiti i sreću u proračunavanje gospodarskog rasta i napretka. On je čak pozvao i druge zemlje da se priključe Francuskoj kako bi se stvorio novi globalni sustav koji bi realnije pokazivao razinu sreće. No nažalost, Sarkozy je tvrdio da je cijela ideja njegova, pa ne bi bilo čudo da ga butanski kralj prijavi za krađu intelektualnog vlasništva.

a Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su da sreća stanovništva raste sve dok BDP ne prijeđe desetak tisuća dolara. Sve iznad toga gotovo nimalo ne povećava zadovoljstvo stanovništva, što svjedoči o tome da je određena količina novca potrebna, ali da su nakon toga potrebne sasvim drukčije stvari da bi rasla sreća ljudi. Hrvatski BDP je oko 13 tisuća dolara, što znači da smo dosegnuli granicu. Usprkos tome, nedostaje jako puno toga da bismo postali sretan narod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije