Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova pravila! Roditelji će plaćati oštećene udžbenike i tablete

Ako se tablet ošteti ili izgubi, roditelji učenika podmiruju trošak. Koliki, još nije odlučeno!
02. svibnja 2019. u 15:50 4 komentara 1207 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S prvim danom nove školske godine, 9. rujna, kada i formalno počinje frontalna primjena “Škole za život”, učenike svih osnovnih škola na školskim klupama dočekat će udžbenici i tableti koji će se koristiti u nastavi takozvane ministričine nove škole. Njihovim preuzimanjem, kako udžbenika tako i tableta, osnovnoškolci i njihovi roditelji preuzimaju i određene obveze. Tako dobiveni udžbenici i tableti vlasništvo su škole pa su ih učenici dužni i vratiti školi na kraju školske godine. Neoštećene! U suprotnom, udžbenike kupljene na trošak državnog proračuna morat će na kraju školske godine platiti.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak 'Nova državna matura počinje 2021. godine, ali još ne znamo hoće li biti digitalna'

Trošak - 50% kataloške cijene

Iako se već sada zna da će trošak za oštećene udžbenike koji se ne mogu u idućoj godini proslijediti novim generacijama iznositi 50 posto kataloške cijene, iznos koji bi mogao roditelje dočekati za oštećene tablete, za učenike od 5. do 8. razreda koji će ih koristiti u svakodnevnoj nastavi, još nije definiran.

Naime, naputak o korištenju udžbenika Ministarstvo obrazovanja sastavilo je, a onaj o korištenju tableta tek se treba definirati, poručio je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Evidenciju o oštećenim udžbenicima morat će voditi škola – na ravnateljima je da odrede tko će i kako u svakoj pojedinačnoj školi kontrolirati udžbenike. Svaka škola pojedinačno na kraju školske godine zbrojit će oštećene udžbenike, a novac koji dobiju od roditelja čija su djeca oštetila ili izgubila sredstvo za praćenje nastave škole će koristiti, kažu u Ministarstvu obrazovanja, za dokup udžbenika ili će novac uplatiti državi.

Školarcima ponuđene novosti vezane uz školske praznike Novi školski praznici Od sada se može birati jesenski školski odmor, a i zimski u dva dijela

– Roditelj ili skrbnik učenika potpisuje izjavu da je preuzeo udžbenike te da će ih na kraju nastavne godine, odnosno i prije isteka nastavne godine u slučaju preseljenja učenika u drugu školu, vratiti u uporabnom stanju. Učenici su obvezni omotati udžbenike i voditi računa o njihovu prijenosu i čuvanju u školi i kod kuće. Zabranjeno je pisati, crtati ili na bilo koji način označavati tekst u udžbenicima koji nisu radnog karaktera – istaknuto je u naputku o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika. Radne bilježnice za osnovne škole, ako ih profesori žele upotrebljavati na nastavi, roditelji su dužni sami kupiti.

Profesori, učitelji i nastavnici određuju samostalno i koje će druge obrazovne materijale koristiti u nastavi, što znači da osim komercijalnih, na raspolaganju imaju i besplatne i otvorene materijale. Odluče li se za druge komercijalne obrazovne materijale, njihova je cijena propisana zakonom. Ovisno o razredu, cijena za njih ne smije prijeći 20, 30 i 40 posto od cijene kompleta obveznih udžbenika za pojedini razred.

Školarci MATURA Od 2021. neće se moći pasti zbog eseja iz hrvatskog jezika

Koštat će i digitalni sadržaji

Roditelji moraju voditi računa i o digitalnim sadržajima. Zbog njih su udžbenici tanji za 30 posto od dosadašnjih. Digitalni sadržaji, ovisno o udžbeniku, predmetu i izdavaču, mogu biti na CD-u, mogu se koristiti uz pomoć koda ili šifre koju će učenik imati otisnutu u pojedinačnom udžbeniku, ali koji će vrijediti samo u toj nastavnoj godini.

Ako je udžbenik imao CD, učenik je i CD dužan vratiti na kraju godine. No ako je digitalni sadržaj otisnut u kodu koji se nalazi u udžbeniku, generacija koja će naslijediti taj udžbenik neće moći koristiti isti kod dok se taj digitalni sadržaj ne dokupi, objasnio je Marko Košiček. Dokup će ovisiti o kvaliteti digitalnog sadržaja, a kako se zasad planira, taj dokup ne bi trebali snositi roditelji, nego država. No konačne odluke još nema.

 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Marko_Maras:

    Već vidim kaos koji će nastati kad se roditelji krenu pravdati. Ali državi to neće nimalo smetati, dapače! Lijepo će osnovati agenciju sa stotinjak inspektora.

  • vorda400:

    A kaj kad jedan drugome uništi knjigu ili tablet? onda svaki plaća pola???

  • biljka:

    Kako ce se ucenici pripremati za maturu kad sve knjige moraju vracati?