Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Nova emisija iz serijala 'U ordinaciji', razgovaramo o umoru i iscrpljenosti

Znate li da prehrana može biti jednako učinkovita kao lijekovi? Pazite li što jedete, možete, primjerice, sniziti razinu kolesterola i masnoća u krvi ili stvoriti jači imunitet. Gledajte u četvrtak, 8.4., u 9:00 sati, na vecernji.hr
06. travnja 2021. u 14:15 0 komentara 240 prikaza
U ordinaciji
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Umor je normalni dio naših života. No, kad nam počne stvarati probleme u svakodnevnom funkcioniranju, onda se radi o težoj tegobi koju nazivamo sindrom kroničnog umora. Njegovi najčešći uzroci su loše životne navike koje često prelaze u ovisnosti, najčešće alkoholizam i tabletomaniju te psihološki problemi poput poremećaja u prehrani. Iscrpljenost organizma, pak, nastaje nakon dugotrajnog kroničnog umora kojem nikako ne možemo stati na kraj i nije nimalo bezazlena. U emisiji o umoru i iscrpljenosti bavimo se upravo ovisnostima i poremećajima u prehrani.

Poremećaji u prehrani nisu novost i sežu u daleku povijest. Danas sve više privlače pažnju stručnjaka, medija i javnosti, jer broj oboljelih od poremećaja u prehrani u stalnom je porastu. No to ne treba čuditi, jer je moderna tehnologija doprinijela još jačem promicanju trenda savršenog tijela i stalnom reklamiranju silnih dijeta. Fotoshop je također učinio svoje potpuno iskrivljavajući stvarnu sliku ljudskoga tijela.

Znate li da prehrana može biti jednako učinkovita kao lijekovi? Pazite li što jedete, možete, primjerice, sniziti razinu kolesterola i masnoća u krvi ili stvoriti jači imunitet. Postoji li stvarno zdrava hrana, je li hrana općenito postala trendovska stvar i kako hranom održati zdravlje i normalnu kilažu?

Pojam ovisnosti je vrlo širok i ne odnosi se samo na ovisnost o drogama, tabletama ili alkoholu. Čovjek može biti ovisan o jelu, igrama na sreću, televiziji, ili internetu. I takve ovisnosti mogu postati središnji sadržaj i čimbenik njegovog svakodnevnog života. U doba pandemije posebno je došla do izražaja ovisnost o online kockanju. O korona kockarima i drugim ovisnostima koji razaraju ljudske živote i umaraju i iscrpljuju cijele obitelji.

Novu emisiju iz serijala U ordinaciji gledajte u četvrtak, 8.4., u 9:00 sati, na vecernji.hr.

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.