Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aung San Suu Kyi

Nobelovka osuđena na još četiri godine zatvora zbog kršenja mjera i posjedovanje voki-tokija

FILE PHOTO: Myanmar State Counselor Aung San Suu Kyi delivers a speech to the nation over the Rakhine and Rohingya situation in  Myanmar
Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS
1/2
10.01.2022.
u 08:48

Aung San Suu Kyi je dobitnica Nobelove nagrade za 1991. godine

Sud u Mjanmaru u ponedjeljak je osudio svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na još četiri godine zatvora, prema izvorima upoznatima sa sudskim postupkom.

Optužena je za kršenje ograničenja tijekom pandemije koronavirusa i za posjedovanje nelicenciranih voki-tokija. Također, navodno je prekršila zakone o telekomunikaciji i zakone o uvozu i izvozu vezano uz voki tokije. Novinari i javnost nisu mogli nazočiti  suđenje pa je tako njezina reakcija na odluku nepoznata.

Protiv 76-godišnje Suu Kyi pokrenuto je dvanaest sudskih slučaja, a stručnjaci smatraju da bi se mogla suočiti s više od 100 godina u zatvoru.

Na prvoj presudi u prosincu određeno joj je četiri godine zatvora zbog poticanja nereda i kršenja ograničenja tijekom pandemije covida-19. No, mjanmarska vojna vlast smanjila joj je kaznu na dvije godine.

Još uvijek nije poznato hoće li Suu Kyi odslužiti kaznu u zatvoru ili u kućnom pritvoru.

Suu Kyi uhićena je 1. veljače prošle godine, nekoliko sati prije nego što je vojska preuzela Mjanmar vojnim pučom.

Pratitelji slučaja i pravni stručnjaci smatraju njezino suđenje namještenim sudskim postupkom te sumnjaju da ju vojna hunta želi dugoročno ušutkati. Suu Kyi je već provela 15 godina u kućnom pritvoru, a 2016. godine postala je de facto čelnica vlade.

Optužena je za niz kaznenih djela, uključujući kršenje zakona o državnim tajnama.

Zbog mahanja pristašama optužena je za kršenje mjera protiv koronavirusa, iako je tada nosila masku na licu i zaštitni vizir.

U Mjanmaru je situacija nestabilna još od vojnog puča. Vojna hunta upotrijebila je nemilosrdnu silu za suzbijanje prosvjeda i pokreta otpora, a organizacija za pomoć zatvorenicima (APP) navodi da je više od 1400 ljudi ubijeno i oko 11.000 uhićeno.

VIDEO: Dodik usporedio BiH s "ustaškom državom" na proslavi dana RS, Brnabić ga podržala

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
12:24 10.01.2022.

Super je to kad 77 godišnja Aung San Suu Kyi bude osuđena na 100 godišnju kaznu, sigurna sam da će ju u cijelosti odslužit a bude li dobrog vladanja mogu je pusti 10 godina ranije tako da sa 1667 još stigne malo uživat i provodit se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije