Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA ZA MIR

Nobel za Trumpa i Kima? 'Već se događalo da su nagradu dobile nasilne osobe'

Povijesni susret Trumpa i Kima
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
12.06.2018.
u 14:01

Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa potpisali su u Singapuru dokument koji je prilično neodređen, ali koji potvrđuje angažman Pjongjanga vezano uz "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka".

Na pitanje bi li postignuća s povijesnog summita u Singapuru mogla donijeti Nobelovu nagradu Donaldu Trumpu i Kim Jong Unu, stručnjaci odgovaraju da je to moguće, ali i preuranjeno o tome nagađati i pritom podsjećaju da Nobel "nije nagrada za svece", piše u utorak AFP.

Američki predsjednik i sjevernokorejski vođa potpisali su u Singapuru dokument koji je prilično neodređen, ali koji potvrđuje angažman Pjongjanga vezano uz "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka". To je razvoj događaja za koji neki priželjkuju da bude okrunjen prestižnom nagradom koja se dodjeljuje svake godine u listopadu.

No, stručnjaci za Nobela su razboriti i oprezni, kako zbog 'tajminga' tako i zbog osobnosti dvojice čelnika. Jedan je naopačke preokrenuo međunarodnu diplomaciju, povlačeći se primjerice iz iranskog nuklearnog sporazuma, a drugi je kriv za nebrojna kršenja ljudskih prava.

"Prerano je o tome govoriti", ocjenjuje Asle Sveen, povjesničar Nobelove nagrade.

"Ali, ako se sve bude kretalo prema stvarnom razoružanju na Korejskom poluotoku, bit će jako teško ne dodijeliti im nagradu. Bila bi to jedna bizarna situacija, ali već se dešavalo da su Nobelovu nagradu za mir dobile dosta nasilne osobe", objasnio je Sveen.

Deset godina nakon dodjele nagrade bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami, što su mnogi ismijavali smatrajući da je bila preuranjena, Odbor za dodjelu Nobelove nagrade želi žarko izbjeći pogreške iz prošlosti.

Godine 2000., nagrada je otišla u ruke južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga za njegove napore prema pomirbi sa Sjevernom Korejom, ali koji nisu urodili ničim.

"Stoga mislim da će se sigurno pričekati na neke značajne rezultate kako bi se dodijelila nagrada u tom smjeru", kazao je Henrik Urdal, direktor Instituta za mir u Oslu.

Ako na Korejskom poluotoku uistinu dođe do učinkovite promjene na terenu, stručnjaci vjeruju da će se članovi Odbora za Nobelovu nagradu naći u pravoj dilemi.

"Mnogi od dobitnika Nobelove nagrade za mir imali su krvi na rukama. Pitanje je da li su dovoljno učinili da speru tu krv. Ni Trump, niti Kim nisu dovoljno učinili da bi nagradu dobili već ove godine", smatra Urdal.

Tajnik Odbora za Nobelovu nagradu između 1990. i 2014., Geir Lundestad, običavao je reći da "Nobel nije nagrada svecima".

"Nije potrebnu gurati tu logiku do ekstrema. Ova dvojica imaju dosta putra na glavi: Kim je jedan od najgorih diktatora na svijetu, a Trump razara političke i gospodarske strukture koje je SAD uspostavio nakon 1945. i koje koriste svima", ocijenio je Urdal.

Prema njegovim riječima, najveća prepreka Trumpu za kandidaturu je povlačenje SAD-a iz sporazuma s Iranom.

"U trenutku kada bira put mira na Korejskom poluotoku, on rasplamsava sukob na Bliskom istoku, dovodeći u opasnost cijelu regiju", zaključuje Urdal.

Za Petera Wallensteena, švedskog profesora za međunarodna pitanja, u eventualnu dodjelu nagrade morao bi biti uključen i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

"On je možda najviše zaslužuje, ali to bi bila pljuska Trumpu", smatra Wallensteen.

Komentara 29

II
iifever2
14:41 12.06.2018.

nakon sto je obama dobio nobela za mir kriterij je vrlo vrlo nisko

NE
nevjerujženikojalaže
14:13 12.06.2018.

hajde mi navedite i jedan razlog s kojim stavljate trumpa i kima kao individuama u isti koš kada se radi o nobelovoj nagradi ? ma bilo čemu ? sada se mrzi trumpa jer je uspio mirnim putem umiriti sj. koreju ? kada mislite stati vi ''levičari'', sorosi i ostali.. ne valja rat, ne valja mir, što vam valja ?

Avatar drenter977
drenter977
16:06 12.06.2018.

Ne vidim zašto Trump i Kim nebi dobili nobela, ako su ga mogli dodjeliti teroristima poput arafata i sličnom šljamu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije