Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnosno stanje

Njujorčani bijesni: Ne paničarite više zbog tih terorista!

policija, new york
Reuters/PIXSELL
09.09.2011.
u 07:52

Na Bloombergovu najavu da je prijetnja o napadu vjerodostojna, Steve Drain iz Manhattana odbrusio je: Što bih sad trebao, čekati da me netko gađa bombom?

U New Yorku opet panika. Prošao je uragan, ali u gradu koji “nikad ne spava” nema mirnog života.

Baš u trenutku kad se vjerovalo da su završene sve službene pripreme za obilježavanje desete obljetnice terorističkog napada Al-Qa’idinih podanika na New York i sve je sigurnosno izgledalo dobro, u četvrtak navečer oglasio se gradonačelnik Michael Bloomberg s upozorenjem na mogućnost novih terorističkih napada.

– Primili smo vjerodostojnu, ali još uvijek nepotvrđenu prijetnju da su New York i Washington u danima obilježavanja desete godišnjice rušenja zgrada Blizanaca i napada na Pentagon moguća meta terorista koji planiraju postaviti eksplozivne naprave u automobile. Molim vas da budete oprezni i sve sumnjivo prijavite policiji – ponavlja gradonačelnik i svojim ozbiljnim izgledom lica potvrđuje da je zabrinut, ali među nekim građanima izaziva suprotan dojam.

Neke mjere neprimjetne

– Umorna sam od gradonačelnikovih priopćenja za javnost, njegove panike i navodne brige za građane. Dovoljno je sjetiti se kako nas je plašio uraganom, a na Manhattanu se ništa nije dogodilo osim što je uspio zatvoriti sve restorane, kazališta i trgovine, pa me zanima hoće li iz gradskog proračuna nadoknaditi manjak u mojim primanjima kao što pomaže onima kojima su kuće stradale od posljedica uraganskog vjetra i kiše. Ma kakav, molim vas, teroristički napad. To je propaganda zatrašivanja. Ne bojim se i neću više slušati Bloombergova upozorenja – izjavila je Alice Helmke, konobarica na Manhattanu.

Bloomberg je pozvao građane da se ponašaju uobičajeno i da nisu potrebne promjene u svakodnevnoj životnoj rutini. Jedino na ulicama ima više policajaca i nacionalne garde jer je njujorška policija uvela dodatne mjere osiguranja.

– Neke od mjera ćete primijetiti, a neke možda i nećete jer smo prijetnju shvatili ozbiljno i postupat ćemo odgovorno prema građanima. Bilo bi najgore da oni koji prijete ostvare svoje mračne planove – poručio je šef njujorške policije Ray Kelly.

Stručnjaci za terorizam agencije FBI i Ministarstva domovinske sigurnosti upozoravaju na to da su pripadnici Al-Qa’ide uoči svih proteklih godišnjica napada na Ameriku pokušavali izvesti novi teroristički napad, ali su svaki put zaustavljeni i onemogućeni.

Sigurnosni izvori potvrđuju da su trojica muškaraca iz Pakistana doputovala u kolovozu u SAD i dobila instrukcje od Al-Qa’ide za postavljanje eksploziva u automobile. Informacija je stigla od CIA-e koja tvrdi da su teroristi planirali moguće akcije tijekom tri dana, 10, 11. i 12. rujna.

Televizijska postaja ABC objavila je informaciju da je jedan od trojice potencijalnih napadača američki državljanin.

– I dalje ću se voziti na posao podzemnom željeznicom, ali bit ću oprezniji i oči će mi biti širom otvorene – slikovito se izrazio Bloomberg želeći umiriti građane koji ljutito nazivaju njegov ured i pitaju koliko su zaista vjerodostojne informacije o mogućem napadu na New York.

Život s prijetnjama

Počela je školska godina, završili su godišnji odmori, a na Manhattanu se održava i poznati tjedan mode, u Queensu teniski turnir USA Open, pa je grad pun Njujorčana i turista koji ne žele da im panika i loše vijesti upropaste lijepe ranojesenske dane.

– Slažem se s time da trebamo biti oprezni, ali u proteklih desetak godina naučili smo živjeti s terorističkim prijetnjama i ne mogu dopustiti da ništa ne radim i samo u strahu čekam hoće li neki ekstremist baciti bombu u trenutku kad budem prolazio pored njega. Ne prihvaćam atmosferu straha, neka policija i tajne službe rade ono za što su plaćeni i prestanu tražiti od građana da im pomažu. Meni nitko ne nudi pomoć kad u razredu 25 učenika u isto vrijeme postavlja pitanje, sam se snalazim i za to primam plaću – ljutito je na vijesti o mogućim terorističkim napadima reagirao nastavnik Steve Drain na Manhattanu. Pojačana je zaštita mostova, zračnih luka i podzemne željeznice, a policija na ulazima u grad pregledava svako sumnjivo vozilo.

Komentara 41

Avatar flegmatik
flegmatik
08:55 09.09.2011.

Uzalud su, dakle, hvatali Osamu bin Ladena i pokrenuli dva rata.

IR
irani
09:01 09.09.2011.

09.09.2011. u 08:55h flegmatik je napisao/la: Uzalud su, dakle, hvatali Osamu bin Ladena .... ====================== Bespostedno unistavanje teroristicke gamadi nije niti ce ikada biti uzalud. Gnjide treba gaziti svugdje i u svakom trenutku.

IR
irani
08:53 09.09.2011.

Izbezumljeni obezglavljeni zatucani islamisticki teroristi su uvijek opasnost koju se nesmije zanemariti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije