Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNI ŠTRAJK

Njemačka stala na jedan dan, trošak 181 milijun eura

Verdi calls nationwide strike over wage dispute in Germany
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/5
27.03.2023.
u 21:29

Gotovo sav javni prijevoz danas je zaustavljen, i međugradski i regionalni željeznički promet, lokalni javni prijevoz u nekoliko saveznih država, sve zračne luke osim Berlina

Sindikalisti su danas potpuno zaustavili Njemačku! Zbog štrajka Sindikata zaposlenika u javnim poduzećima Ver.di i Željezničkog i prometnog sindikata EVG Njemačka je danas gotovo u potpunosti stala. Riječ je o dva velika sindikata, EVG predstavlja oko 230.000 članova a Ver.di čak 2,5 milijuna.

I upravo je ta kombinacija ostavila njemačku vladu razoružanom – u dosadašnjim štrajkovima administracija je imala mogućnost preusmjeriti putnike koji su koristili zrakoplove na željeznicu, no sada su u štrajku i radnici željeznica pa to nije opcija.

Pregovori bez rezultata

- Milijuni putnika koji ovise o autobusima i vlakovima pate od ovog pretjeranog, pretjeranog štrajka. Ne može svatko raditi iz svog kućnog ureda - rekao je glasnogovornik željeznice. Štrajk koji je izbio zbog traženja povećanja plaća za 10,5 posto zbog prilagodbe inflaciji, samo je štrajk upozorenja. Traje samo danas, ali zorno pokazuje u kakav bi kaos pala Njemačka da se organizira pravi štrajk koji bi trajao do ispunjenja zahtjeva.

Danas je gotovo sav javni prijevoz bio zaustavljen, i međugradski i regionalni željeznički promet, lokalni javni prijevoz u nekoliko saveznih država, sve zračne luke osim Berlina. Još gore po vladu Olafa Scholza, u ranijoj anketi na platformi YouGov čak je 55 posto građana Njemačke ocijenilo štrajk sasvim opravdanim.

Udruga zračnih luka ADV objavila je da 380.000 korisnika zračnog prijevoza danas nije moglo poletjeti. Prometna čvorišta različitih vrsta prijevoza ostala su paralizirana, iz Münchena se nije moglo letjeti već u nedjelju, dok je najveća luka Hamburg obustavila ulazak velikih brodova. I za radnike u prometnim djelatnostima, kao i za sve druge, rastu životni troškovi. No, to nije naišlo na razumijevanje lokalnih vlasti i države koja je većinski vlasnik Deutsche Bahna, njemačkih željeznica, koja je zajedno s još oko 40 drugih željezničkih tvrtki pregovarala o uvjetima za te radnike. I ti pregovori za sada nisu dali rezultata.

- Bolje da se jedan dan u Njemačkoj ništa ne kreće i da se onda postigne prihvatljiva ponuda tarife za zaposlene, nego da to ne uspije i da se onda borba za radnička prava protegne tjednima i gdje će građani na kraju biti još mnogo teže pogođeni - komentirao je Frank Werneke, čelnik sindikata Ver.di gdje se ističe da je ta najava stigla dovoljno rano da se svi pripreme.

- Taj štrajk i gradskog i željezničkog prometa, baš kao i zračnog prometa je pretjeran i ne šteti samo ugledu javnog prometa, nego i ugledu ukupne Njemačke koja je u tolikoj mjeri upućena na mobilnost - kazala je Karin Welge, predsjednica udruge komunalnih poslodavaca, oboje su izjave davali u temi o situaciji Bild Am Sonntaga. Werneke i ostali sindikalisti dobro znaju što rade, štrajk je organiziran upravo na dan kada počinje treća runda pregovora u Potsdamu. Vidjet će se hoće li oni i dalje biti teški jer do sada su zahtjevi sindikata i ustupci poslodavaca bili prilično udaljeni. Sindikat Ver.di tražio je 10,5 posto povećanja plaća te tarifni ugovor u trajanju 12 mjeseci gdje bi najmanje povećanje iznosilo 500 eura bruto. Poslodavci su nudili pet postotno povećanje plaća kroz 27 mjeseci.

Moguć štrajk i za Uskrs

Sindikat EVG pregovore nastavlja krajem travnja s time da se u njihovom slučaju ipak ne isključuju štrajkovi i kroz Uskrs što iz Verdija nisu najavljivali. Deutsche Bahn je ponudio povećanje plaća za oko 180.000 pogođenih zaposlenika za ukupno pet posto u dva koraka, kao i jednokratne isplate u ukupnom iznosu od 2500 eura. Nije prihvaćeno. Wernekeu i njegovom sindikatu vrlo je važno da je današnji štrajk uspio jer im je tako potvrđena vjerodostojnost na čije narušavanje poslodavci u ovakvim situacijama obično igraju. Izravni troškovi blokiranih luka, otkazanih letova i željezničkih veza procjenjuju se na 181 milijun eura.

VIDEO Žena položila vozački iz 960. puta: 'Nismo joj se usudili reći da odustane'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:25 27.03.2023.

Dokle je doslo da poslusni, izdresirani Njemci strajkuju! Zadnja njihova normalna ekipa bili su Helmut Kohl i Hans Dietrich Genscher, Njemci su hranili I uzdrzavali kompletnu EU, kronicno bolesne Portugal, Irsku, Grcku I Spanjolsku, uz to Schröder je napravio superer deal sa Rusima i omogucio uvoz Energie I Minerala da su Njemci postali svjetski Champions u izvozu I proizvodnji sve dok sudnjeg dana! Ako oni puknu trenutno izgleda da sve ide nizbrdno, onda ce svima u EU biti jos gore! Na svu srecu uskoro dolazi digitalni novac, ne treba vise stampati! Oni koji ce biti dobri I poslusni moci ce kupovati zivotne namjernice, a zlocesti ce biti blokirani sve dok ne prihvate novi harac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije