Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele veće plaće

Započeo štrajk desetljeća u Njemačkoj. U zastoju željeznice, aerodromi i gradski prijevozi

Verdi calls nationwide strike over wage dispute in Germany
Foto: Lukas Barth/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2023.
u 09:11

Njemačko udruženje zračnih luka priopćilo je da je izlazak "prešao svaku zamislivu i opravdanu mjeru", dok procjenjuje da će biti pogođeno oko 380.000 putnika u zračnom prometu. Kao rezultat štrajka, očekuje se da će promet također biti problematičan i na cesti, s obzirom da će većina putnika imati izbor između samo automobila i bicikla.

Od ponoći je u Njemačkoj započeo 24-satni masovni štrajk u kojem sudjeluju željeznica, sve zračne luke osim one u Berlinu i javni prijevoz mnogih gradova. Štrajk cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih u desetljećima u najvećem europskom gospodarstvu. Radnici žele veće plaće u uvjetima visoke inflacije. Na štrajk su pozvali Sindikat željezničara i djelatnika u prometu (EVG) i sindikat uslužnih djelatnika Verdi. Verdi predstavlja oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 radnika na željeznicama i autobusnim prijevoznicima.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta. S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom. Ministar prometa Volker Wissing naredio je državama da ukinu ograničenja na isporuke kamiona u nedjelju, dok je od zračnih luka zatražio da dopuste polijetanje i slijetanje u kasnim noćnim satima "kako bi zaglavljeni putnici mogli stići do svojih odredišta".

Državna željeznička tvrtka Deutsche Bahn (DB) u potpunosti je obustavila sve međugradske vlakove, a mnoge regionalne i lokalne veze bit će u zastoju. Predstavnik DB-a opisao je štrajk diljem zemlje kao neutemeljen i nepotreban i pozvao sindikate da se odmah vrate za pregovarački stol. Poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Tvrtka očekuje da će izlazak imati "veliki utjecaj" na cijelu željezničku mrežu i obećala je obavijestiti svoje klijente "što je brže moguće i sveobuhvatnije moguće" o otkazivanju i kašnjenju. Njemačko udruženje zračnih luka priopćilo je da je izlazak "prešao svaku zamislivu i opravdanu mjeru", dok procjenjuje da će biti pogođeno oko 380.000 putnika u zračnom prometu. Kao rezultat štrajka, očekuje se da će promet također biti problematičan i na cesti, s obzirom da će većina putnika imati izbor između samo automobila i bicikla.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada. Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak. U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Rijedak zajednički poziv na štrajk u Njemačkoj označava eskalaciju sve lošijeg spora oko plaća koji dolazi u vrijeme rastuće inflacije. Verdi traži povećanje mjesečnih plaća od 10,5 posto, dok EVG traži povećanje od 12 posto za one koje zastupa. Poslodavci, uglavnom država i poduzeća iz javnog sektora, dosad su odbijali zahtjeve, i umjesto toga nudili povećanje od pet posto uz dvije jednokratne isplate od 1000 i 1500 eura, ove i sljedeće godine, piše The Guardian. 

VIDEO: Petek o divljim odlagalištima otpada: 'Na području grada Zagreba više je od 9000 tisuća odlagališta'

Komentara 9

PV
prcko.vita
09:32 27.03.2023.

Vidiš Hrvatski narode kako se to radi. Gdje je naš sindikat? Gdje je naš narod? Njemci već imaju pet puta veće plaće i opet traže više, i dobiti će. E moj jadni prevareni i u roba pretvoreni Hrvatski radniče.

PO
poluvodič
09:55 27.03.2023.

sreća pa imaju e-skutere, lagano po autobahnu vrum vrum

PE
PetarPan1108
11:09 27.03.2023.

...završio je več...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije