je li još obećana zemlja?

Vratila se iz Njemačke nakon pet mjeseci rada: Imala sam dobru plaću, ali ne i dobar život

Njemačka
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/4
26.03.2023.
u 22:46

Zbog odlaska u inozemstvo ove se godine sa Zavoda za zapošljavanje odjavilo 851 osoba, a vratilo se i prijavilo njih 892. Mnogi tamo odu tražeći ispunjenje svojih želja i mogućnosti zarade, ali zbog rata i pandemije cijene su porasle, a radno vrijeme odužilo

U Njemačku je značajan broj Hrvata kroz dugi niz godina otišao kako bi pronašao mjesto za sebe, ostvario svoje ciljeve i zaradio. Mnogi još razmišljaju u otiskivanju na putovanje. Sadmir Huseid vlasnik je restorana u Münchenu i traži radnike. Većina njegovih radnika su osobe iz Hrvatske i susjednih zemalja. "Njih 90 kod mene imaju hranu, smještaj, piće i plaća im je 3000-3500 bruto. Zavisi od poreza, na ruke dobiju 2000-2300", kaže Sadmir Huseid za RTL Danas.

Zbog pandemije nedostaje radnika. Kaže kako se Hrvati koji dođu ne zadrže dugo. "Imam jednu djevojku iz Hrvatske, radi u šanku dva mjeseca. Kaže da ne može više i da se ne uklapa i u ponedjeljak se vraća u Hrvatsku. Da ovo nije posao za nju. Kaže da nije problem u plaći nego ne može živjeti samo na relaciji kuća-posao", govori vlasnik restorana.

Lani se za Zavoda za zapošljavanje zbog odlaska u inozemstvo odjavilo 4570 osoba, a vratilo ih se i prijavilo 5225. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 851 odjava i 892 prijave. Enđi Adrijević Mladar vratila se u Sinj nakon pet mjeseci rada u Njemačkoj. Rekla je kako je imala dobrog poslodavca i plaću, ali ne i dobar život. "Shvatila sam da treba cijeniti više našu državu i mogućnosti koje imamo dolje jer jednako ovdje ulažemo trud u nešto što nije naše. Da taj trud uložimo dolje mislim da bi se puno bolje isplatilo, uz to da nas država malo potpomogne", kaže Enđi za RTL Danas.

Dosad je država s 200 tisuća kuna pomogla 139 osoba koje su se vratile. Većina njih se vraća iz Njemačke, Irske i Švicarske. Stanje u Njemačkoj promijenilo se uslijed pandemije i rata u Ukrajini. Cijene su porasle pa radnicima ostaje sve manje novaca, a rade sve više. Marko Dornjak radi u Münchenu kao taksist. "Kad sam počeo raditi na baušteli radio sam 10 do 12 sati. Sad radim 8 do 12 sati. Ima slučajeva da ljudi rade svoj posao i onda idu još 2 sata čistiti ili pomagati. Nije med i mlijeko", govori Dornjak.

Ponuda poslova je velika pošto u Njemačkoj postoji manjak radne snage. Najbolji sektori za radnike su zdravstvo i IT.  "Obećana je u onoj mjeri kolika su vaša očekivanja. Prije svega njemačka je socijalna zemlja i zemlja koja nudi jednake mogućnosti za sve. Individualno je kako se netko snađe", objašnjava Dean Đukić, urednik portala Putokaz.eu. Uspjeh se na kraju svodi na kvalifikacije, želju za radom, poznavanje jezika i snalažljivost, a dakako potrebna je i sreća.

VIDEO: Muškarac ispričao iskustvo nakon što mu je prestalo kucati srce: 'Bio sam odvojen od tijela'

Komentara 56

AC
acer7
23:45 26.03.2023.

da ima pravde i zakona u HR i tu bi se moglo normalno živjeti. no toga nema hr.

PO
poluvodič
23:44 26.03.2023.

2300 eura na ruke? u gastronomiji? Naši ljudi? Hahaha je je.. Dobije ona 1000 mjesečno i smještaj. Sve iznad je bajka. Radi se 10 sati dnevno, 6 dana u tjednu. Kome je do zarade, ostat će, kome je do bilo čega drugog, otići će u roku par tjedana ili mjesec dana.

BJ
bjmaro
00:56 27.03.2023.

Život je kratak i zato pobrini se da ti bude lijep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije