Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražitelji azila

Njemačka policija u akciji kontrole izbjegličkih smještaja, žele spriječiti zloupotrebu socijalnog sustava

migranti njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
12.04.2016.
u 14:22

Pozadina akcije je novi zakon o biometrijskom identitetu izbjeglica i tražitelja azila u Njemačkoj koji je stupio na snagu početkom ožujka.

Njemačka policija danas je provela akciju kontrole izbjegličkih smještaja s ciljem utvrđivanja identiteta tražitelja azila iz zemalja sjeverne Afrike kako bi se spriječile zloupotreba socijalnog sustava.

 "U više gradova su provedene zajedničke akcije policije i djelatnika Ureda za migrante i izbjeglice tijekom koje su od osoba iz Alžira i Maroka uzeti otisci prstiju i biometrijski podaci", priopćeno je iz područne uprave Arnsberg, u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su obavljeni pretresi.

Pozadina akcije je novi zakon o biometrijskom identitetu izbjeglica i tražitelja azila u Njemačkoj koji je stupio na snagu početkom ožujka.

Uvođenjem obveze uzimanja biometrijskih podataka želi se spriječiti zloupotreba socijalnog sustava. Primijećena je praksa, posebice među tražiteljima azila iz sjevernoafričkih zemalja, višestrukog podnošenja zahtjeva za azilom, što je rezultiralo višestrukom isplatom socijalnih povlastica jednim te istim osobama.

Osim sprječavanja zloupotreba socijalnog sustava, vlasti današnjom akcijom žele ubrzati i proces protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom i onima koje se nelegalno zadržavaju u Njemačkoj.

Njemačka je nedavno sa zemljama Magreba potpisala sporazum o vraćanju građana ovih zemalja. Stanovnici Maroka, Alžira i Tunisa posebno su negativno upali u oči i tijekom nereda u novogodišnjoj noći kada je, između ostalog, i na željezničkoj postaji u Koelnu, došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja i pljački žena. Istraga je pokazala da se kod velikog broja počinitelja radi o migrantima iz sjevernoafričkih zemalja.

>> Migranti avionima do Njemačke za 3500 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije