Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što s njom?

Nitko ne želi zbirku egzotičnih trofeja Damira Vrhovnika

damir vrhovnik
Foto: Facebook/Aljoša Babić
1/13
06.10.2014.
u 16:30

Zbirka egzoričnih trofeja Damira Vrhovnika izložena je u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, no žele je se riješiti s obrazloženjem kako zbirci nije ondje mjesto

Nakon što je proljetos Aljoša Babić, vijećnik Skupštine Primorsko goranske županije najavio da će učiniti sve da se od Damira Vrhovnika Županiji darovana bogata zbirka egzotičnih lovačkih trofeja vrijedna 800 tisuća kuna i izložena u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u sklopu Stalnog postava lovstva, šumarstva i ribolova, "makne" iz Kaštela, i iz riječkog Prirodoslovnog muzeja koji odnedavno upravlja goranskim muzejom stiže poruka  da Vrhovnikovoj zbirci ondje nije mjesto.

I prije Babića i riječkih muzealaca, još dok se pripremalo otvorenje postava,  u Lovačkom je savezu bilo prijepora  o Vrhovnikovim izlošcima, a i Grad Delnice tada je bio uskratio  suglasnost za preuzimanje zbirke prepariranih primjeraka egzotičnih vrsta koje je nekadašnji riječki crveni tajkun, direktor brodogradilišta Viktor Lenac, ustrijelio na svojim safarijima diljem svijeta, pretežno na "crnom kontinentu".  Uz izloške odsječenih glava divljih životinja, krokodila, nosoroga, zebre, antilope, lava .... na zidovima su i brojne fotografije koje svjedoče o uspjesima lovca Vrhovnika što u nekih izaziva divljenje, a u drugih neugodu i odbojnost.

Što misli o novoj raspravi o svojoj zbirci ne zna se, na telefonske pozive jučer se nije javljao. U Delnicama  čiji je gradonačelnik Ivica Knežević došao na već uređeni muzej podržali su nedavnu primopredaju postava sa Goranskog sportskog centra na stručno upravljanje Prirodoslovnom muzeju i slažu se da struka u ovom slučaju mora imati glavnu riječ.

- Ako je postav u Gorskom kotaru, a radi se o lovu, ribolovu i šumarstvu, egzota ondje ne bi trebalo biti, koncepcijski se ne uklapaju u izloženu floru i faunu, tradiciju drvodjelstva i izložene goranske medvjede, risove, vuka  i autohtone životinje – kaže Knežević. Pritom, nastavlja, nije u funkciji promidžbe lovnog turizma Gorskog kotara već se "reklamira" lov u  Africi i Aziji.

–  Glave na zidovima, prenosi Knežević,  nisu simpatične ni djeci koja obilaze muzej, dok izložene "domaće" preparirane životinje gledaju s veseljem jer su u punoj veličini i prirodnom okruženju. No, za razliku od muzealaca i Kneževića,  koji napominju da ne dovode u pitanje vrijednost Vrhovnikove zbirke koja je usto u muzejskom smislu dobro dokumentirana, ali za ovaj regionalni prirodoslovni muzej neprikladna jer je usmjeren na znanstvenu obradu prirodne baštine Primorsko goranske županije u što se Vrhovnikova zbirka ni podrijetlom ni tipologijom jednostavno ne uklapa-

Župan Zlatko Komadina  smatra da zbirka ondje može ostati , na "svom tavanu" gdje je i smještena. Što ćemo sada, baciti je na livadu ? -  pita Komadina.

- Ako se ne mogu i ne znaju brinuti o zbirci, neka se o njoj ne brinu, koliko znam zbirka ne veseli muzealce, ali veseli djecu koja rijetko gdje u nas mogu vidjeti takve izloške  – rekao je jučer Komadina dodajući da ne vidi razloga za dizanje panike, tenzija i stvaranje slučaja. Pa poručuje muzealcima da, ako se žele baviti samo autohtonim biljem, raslinjem i životinjama, to i čine jer nitko od njih ne traži  da se bave onim što ne znaju ili za što nema dovoljno dokumentacije.

>>Izloženi trofeji Damira Vrhovnika: 'Ovo je neumjesno'

>>Račanov 'crveni tajkun' sad živi u maminu stanu

Komentara 5

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:38 06.10.2014.

tito "bio lovac"...pa i svi komunistički sljedbenici - "lovci"....em su štetočine prvim treptajem očiju....em su vaš novac trošili na ubijanje rijetkih životinja (kao hine brigu za budućnost!!!)...em su im "uspjesi" imbecilni i vrlo poražavajući !

Avatar žič
žič
18:05 06.10.2014.

primitivizam,lav iz gorskog kotara,zebra iz zagorja........

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:31 06.10.2014.

Ubiti životinju iz čiste zabave uopće nije sportski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije