Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nitko ne želi zbirku egzotičnih trofeja Damira Vrhovnika

Zbirka egzoričnih trofeja Damira Vrhovnika izložena je u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, no žele je se riješiti s obrazloženjem kako zbirci nije ondje mjesto
06. listopada 2014. u 16:30 5 komentara 618 prikaza
damir vrhovnik
Foto: Facebook/Aljoša Babić
Pogledajte galeriju 1/13

Nakon što je proljetos Aljoša Babić, vijećnik Skupštine Primorsko goranske županije najavio da će učiniti sve da se od Damira Vrhovnika Županiji darovana bogata zbirka egzotičnih lovačkih trofeja vrijedna 800 tisuća kuna i izložena u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u sklopu Stalnog postava lovstva, šumarstva i ribolova, "makne" iz Kaštela, i iz riječkog Prirodoslovnog muzeja koji odnedavno upravlja goranskim muzejom stiže poruka  da Vrhovnikovoj zbirci ondje nije mjesto.

I prije Babića i riječkih muzealaca, još dok se pripremalo otvorenje postava,  u Lovačkom je savezu bilo prijepora  o Vrhovnikovim izlošcima, a i Grad Delnice tada je bio uskratio  suglasnost za preuzimanje zbirke prepariranih primjeraka egzotičnih vrsta koje je nekadašnji riječki crveni tajkun, direktor brodogradilišta Viktor Lenac, ustrijelio na svojim safarijima diljem svijeta, pretežno na "crnom kontinentu".  Uz izloške odsječenih glava divljih životinja, krokodila, nosoroga, zebre, antilope, lava .... na zidovima su i brojne fotografije koje svjedoče o uspjesima lovca Vrhovnika što u nekih izaziva divljenje, a u drugih neugodu i odbojnost.

Što misli o novoj raspravi o svojoj zbirci ne zna se, na telefonske pozive jučer se nije javljao. U Delnicama  čiji je gradonačelnik Ivica Knežević došao na već uređeni muzej podržali su nedavnu primopredaju postava sa Goranskog sportskog centra na stručno upravljanje Prirodoslovnom muzeju i slažu se da struka u ovom slučaju mora imati glavnu riječ.

- Ako je postav u Gorskom kotaru, a radi se o lovu, ribolovu i šumarstvu, egzota ondje ne bi trebalo biti, koncepcijski se ne uklapaju u izloženu floru i faunu, tradiciju drvodjelstva i izložene goranske medvjede, risove, vuka  i autohtone životinje – kaže Knežević. Pritom, nastavlja, nije u funkciji promidžbe lovnog turizma Gorskog kotara već se "reklamira" lov u  Africi i Aziji.

–  Glave na zidovima, prenosi Knežević,  nisu simpatične ni djeci koja obilaze muzej, dok izložene "domaće" preparirane životinje gledaju s veseljem jer su u punoj veličini i prirodnom okruženju. No, za razliku od muzealaca i Kneževića,  koji napominju da ne dovode u pitanje vrijednost Vrhovnikove zbirke koja je usto u muzejskom smislu dobro dokumentirana, ali za ovaj regionalni prirodoslovni muzej neprikladna jer je usmjeren na znanstvenu obradu prirodne baštine Primorsko goranske županije u što se Vrhovnikova zbirka ni podrijetlom ni tipologijom jednostavno ne uklapa-

Župan Zlatko Komadina  smatra da zbirka ondje može ostati , na "svom tavanu" gdje je i smještena. Što ćemo sada, baciti je na livadu ? -  pita Komadina.

- Ako se ne mogu i ne znaju brinuti o zbirci, neka se o njoj ne brinu, koliko znam zbirka ne veseli muzealce, ali veseli djecu koja rijetko gdje u nas mogu vidjeti takve izloške  – rekao je jučer Komadina dodajući da ne vidi razloga za dizanje panike, tenzija i stvaranje slučaja. Pa poručuje muzealcima da, ako se žele baviti samo autohtonim biljem, raslinjem i životinjama, to i čine jer nitko od njih ne traži  da se bave onim što ne znaju ili za što nema dovoljno dokumentacije.

>>Izloženi trofeji Damira Vrhovnika: 'Ovo je neumjesno'

>>Račanov 'crveni tajkun' sad živi u maminu stanu

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
 • Avatar WHAZZUP
  WHAZZUP:

  tito "bio lovac"...pa i svi komunistički sljedbenici - "lovci"....em su štetočine prvim treptajem očiju....em su vaš novac trošili na ubijanje rijetkih životinja (kao hine brigu za budućnost!!!)...em su im "uspjesi" imbecilni i vrlo poražavajući !

 • Avatar žič
  žič:

  primitivizam,lav iz gorskog kotara,zebra iz zagorja........

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Ubiti životinju iz čiste zabave uopće nije sportski.