Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku

Predsjednik Povjerenstva do sada je, naime, po funkciji bio predsjednik saborskog Odbora za financije, još uvijek je to HDZ-ova Grozdana Perić, po novome se dužnost predsjednika profesionalizira, a on bira javnim pozivom.
16. veljače 2019. u 07:29 2 komentara 890 prikaza
Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ni jedna kandidatura nije stigla na javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, pa će se poziv ponoviti, potvrdili su Hini iz Hrvatskog sabora čiji je Odbor za financije i državni proračun sredinom siječnja raspisao poziv za tu dužnost.

Sjednica Sabora nabava borbenih aviona Sabor odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade

"Neugodno smo time iznenađeni", 'priznao' je potpredsjednik Odbora Boris Lalovac (SDP).

 Izostanak zainteresiranih za tu dužnost tim više čudi uzme li se u obzir da je novi zakon s kraja prošle godine dodatno ojačao neovisnost Povjerenstva, a njegovu predsjedniku dao status dužnosnika.

Tim je zakonom Povjerenstvo definirano kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo u kojemu više nema predstavnika Sabora.

Predsjednik Povjerenstva do sada je, naime, po funkciji bio predsjednik saborskog Odbora za financije, još uvijek je to HDZ-ova Grozdana Perić, po novome se dužnost predsjednika profesionalizira, a on bira javnim pozivom.

Gordan Maras Glasanje u petak Krstičević Marasu: Sigurno neću podnijeti ostavku jer ti to tražiš

Zakon kaže da je predsjednik Povjerenstva dužnosnik u smislu da mora predati imovinsku karticu. Ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, ne može sudjelovati u političkim aktivnostima, obavljati drugu javnu dužnost ili biti zaposlen u drugom tijelu javne vlasti ili trgovačkom društvu, odnosno drugom poslovnom subjektu.

Povjerenstvo ima sedam članova koji se biraju na mandat od pet godina, imenuje ih Sabor na prijedlog Odbora. Ostalih šest članova predlažu Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka, te ekonomski i pravni fakulteti.

Ti članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu u visini umnoška osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika i koeficijenta 0, 50.

katedrala Vatikanski ugovori Je li Hrvatska sekularna i zašto Sabor ne može izbaciti vjeronauk iz škola

Među ulogama Povjerenstva je i da Vladu, ako dođe do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, upozori, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije iznivelirale.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Avatar Danijel.Hrzic
    Danijel.Hrzic:

    Sve banke svijeta posjeduju Rockeffeleri i Rotchilldi! Njima nije u interesu da im vratite kredit jer je kredit samo virtualni pixela na ekranu, novac iz zraka koji vi vračate sa lihvarskim kamatama u stvarnoj vrijednosti znoja lica svog! Njihova stvarna ... prikaži još! namjera su OVRHE i DELOŽACIJE jer na taj način na nešto nepostoječe dobiju vaše nekretnine i pokretnine a za to su najpogodniji dugoročni krediti jer za njih zalažete veliku imovinu! Tada oni pred kraj otplate nakon 30-40 godina u redovitim intervalima izazovu UMJETNO svjetske krize, to im je ralog za dodatno dizanje kamata, otkazi, nemožete otplačivat i etooo, sve po zakonu potpisali ste hipoteku i ba-baj! To se događa sustavno i u redovitim intervalima radnog vijeka od 30-40 godina, 1929-1933-svjetska velika ekonomska kriza--- 1970 veliki naftni šok--- 2008 svjetska ekonomska kriza, vidite pravilnosti u razmacima??? Nakon toga redovito pet daju jako jeftine kredite i cikluse se nastavlja do sljedeće umjetno izazvane krize. Na taj naččin su Rockeffeleri i Rotchlldi kupili svijet zapravo, sve kompanije posjeduju od svjetske važnosti, farmaceutsku,prehrambenu,vojna industrija,banke, sve-sve i sve! Da bi to sve kupili i mogli provest prvo su kupili političare koji provode njihove politike preko zakona koji ovi pišu za njih, nije teorija zavjere, događa vam se pred očima!

  • avim:

    Gosp.Lalovac predložiti mene biti ću ja