Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naručuje se 10.000 doza remdesivira

Stožer: Ukidanje izolacije za lakše oboljele za sada nije opcija

Šibenik: Posljednjih dana povećan je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj pa je i broj testiranja veći
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
18.08.2022.
u 18:06

Na sastanku premijera s članovima Nacionalnog stožera Civilne zaštite u kontekstu aktualne epidemiološke situacije i velikog broja oboljelih kao prioritet je istaknuta važnost cijepljenja te zaštite starijih i bolesnih

Hrvatska će za razdoblje do 30. rujna naručiti 10 tisuća doza remdesivira. Potrebe je procijenila struka temeljem trenutačne epidemiološke situacije, a Vlada je danas za nabavu ovlastila prof. Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kao i kod prethodnih nabava.

Plenković sa Stožerom

Financijska sredstva za nabavu lijeka osiguravaju se u planu HZZO-a, a za provedbu je zaduženo Ministarstvo zdravstva, HZJZ i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Nabava remdesivira, lijeka koji pomaže teže oboljelima od COVID-19 koji imaju upalu pluća i trebaju kisik, a koji nije redovno ni komercijalno dostupan na europskom tržištu, omogućena je nakon što je Europska komisija 18. srpnja, poslije provedbe zajedničke nabave, sklopila okvirni ugovor za opskrbu tim lijekom.

– Ugovor je sklopljen s proizvođačem lijeka za sve države članice koje su se uključile u postupak zajedničke nabave, a 13. kolovoza proizvođač je Hrvatskoj uputio poseban ugovor o kupnji lijeka – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Premijer Plenković danas se nakon sjednice Vlade sastao s predstavnicima Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Kako doznajemo, na tom se sastanku u kontekstu aktualne epidemiološke situacije velikog broja oboljelih naglasila važnost cijepljenja i zaštita starijih i bolesnih kao prioritet. Kazano je i kako se epidemiološke mjere neće mijenjati i da ukidanje izolacije za lakše oboljele za sada nije opcija.

– Važno je da se svi ponašaju sukladno preporukama HZJZ-a, kao i onima koje se tiču drugog docjepljivanja, prije svega osobe starije od 60, osjetljive odrasle osobe i oni koji imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 – kazao je Plenković.

Nastava bez mjera

Nastava u školama počinje, kako je i planirano, 5. rujna bez posebnih mjera, bez maski i bez posebnih kontrola, istaknuo je ministar znanosti i školstva Radovan Fuchs. Dodao je kako vjeruje da će to tako i ostati.

– Prošlu školsku godinu završili smo kao država s najmanje tjedana online nastave, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, i mislimo da u tom smjeru trebamo i nastaviti – rekao je ministar.

Ključne riječi

Komentara 9

ST
stefj
16:26 18.08.2022.

Premalo cijepljenih? A cjepivo pomaže koliko? Sad je negdje ispod 30%... Na kraju se prema statistikama pokazalo da su otporniji oni koji su preboljeli nego oni koji su se cijepili, treba i njih računati kao cijepljene...

OP
Ovaj_put
18:27 18.08.2022.

Više od 44% trudnica koje su sudjelovale u Pfizerovom ispitivanju mRNA cjepiva protiv COVID-a imalo je pobačaj, prema internim dokumentima Pfizera, nedavno objavljenim prema sudskom nalogu.

JU
juma
19:51 18.08.2022.

U Švicarskoj je izolacija za oboljele ukinuta još 1. travnja i nije se dogodilo ništa. Maske su ukinute posvuda, uključujuči i javni prevoz, domove za starije i bolnice. Nemaju ni oni neki veliki postotak cijepljenih 69 %. Ljudi žive i uživaju kao da Covida nikad nije bilo. Ne znam zašto se mi ne okrenemo prema tradicionalno naprednijim i demokratskijim državama poput Švedske ili Švicarske, umjesto da se slijepo držimo diktatorskog njemačkog modela koji se pokazao kao potpuni promašaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije