Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSTOV VIJEĆNIK:

'Slučaj Cesarea dokazat će jesmo li pravna i socijalna država'

Ante Čikotić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
27.06.2017.
u 10:40

'Jesmo li učinili sve za njega, i svu drugu djecu, koja prolaze kroz slične probleme? '

Dramu koja se odvija u Splitu, gdje prosvjednici vlastitim tijelima pokušavaju spriječiti ovrhu nad djetetom Nine Kuluz, komentirao je i Mostov Ante Čikotić. Smatra kako su u ovom slučaju zakazale institucije koje kao građani financiramo u svrhu zaštite maloljetne djece.

Priopćenje vijećnika Mosta u vijeću Grada Splita prenosimo u cijelosti.

Kada pišem o ovoj temi, pokušavam ne upotrijebiti probleme djece u političke i svakodnevne svrhe jer im to nikako ne pomaže u zdravom odrastanju. Još manje im pomaže - nuđenje „rješenja“ koja tako izgledaju, kao dobra i pri ruci, ali naizgled jednostavna rješenja zapravo ne rješavaju sami uzrok problema i ne sprječavaju nove probleme. Što će maloljetni Cesare reći o nama, odraslima, kada bude čitao novinske članke ili gledao fotografije ovrhe?

Jesmo li učinili sve za njega, i svu drugu djecu, koja prolaze kroz slične probleme? Zato smatram da su u slučaju maloljetnog dječaka Cesarea o kojem priča cijeli grad Split, a i cijela Hrvatska - zakazale institucije. One institucije koje mi plaćamo, koje imaju stručnjake i koji su trebale zaštiti maloljetno dijete.

Institucije koje su trebale već prije 5-6 godina donijeti odluku i provesti je u djelo. Osigurati da dijete ima i majku i oca jer to svako dijete zaslužuju - odrasti uz svoje roditelje. To mu jamče i hrvatski zakoni, a i talijanski jer od 2013. godine, ulaskom u Uniju, prihvatili smo da nas veže jedinstveno zakonodavstvo.

Ante Čikotić
1/12

Malog Cesareau pravo na dom, obitelj, zaštitu jamči i Konvencija o pravima djeteta, kao i Fakultativni protokoli kojima je Republika Hrvatska pristupila. Zakoni se ne mogu selektivno primjenjivati, onako kako se to nama sviđa i zato je ovo pravi test naše pravne i socijalne države.

Zato ću u svome budućem radu u gradu Splitu i Gradskom vijeću posebno dati naglasak na zaštitu djece, potporu majkama i očevima koji žele biti još bolji roditelji - zalagat ću se za splitsku Polikliniku za zaštitu djece i mladih koja će biti mjesto u kojem obitelji mogu dobiti najbolju pomoć za svoju djecu.

Osim toga, radit ću na svim mjerama koje sam u kampanji za gradonačelnika Splita i obećao - mjerama za sve splitske obitelji koje su pogođene bilo materijalno, bilo emocionalno.

 

Komentara 5

ST
Starotopoljanin
13:04 27.06.2017.

sothman, kako moze jedna majka koja je to dijete rodila,oteti,od koga,mozda od nasilnog muza ili sto ti mislis.

RE
rennes
00:01 28.06.2017.

Najmoćnije mi je kad se političari uključuju u ovakve medijski visoko eksponirane slučajeve nudeći instant rješenja, zgražajuci se nad nefunkcioniranjem sustava koji je u takvom stanju velikim dijelom njihovom zaslugom! Još kad se otvoreno petljaju u pojedine struke s kojimaima u pravilu rijetko kad imaju blage veze, vrše pritiske, a sve da bi usicarili još koji glas naivaca za šišanje na izborima, stvari postaju mučne i ljigave! Zbog toga sto je u ovoj ukletoj državi politika u svemu osim tamo gdje joj je mjesto i stojimo tako loše! Prljavi populizam!

Avatar southman
southman
11:06 27.06.2017.

Lijepa ti priča moj Čikotiću, ali kako da sud i druge institucije odrade svoj posao kako treba po tebi " puno prije i kvalitetnije " kada se četiri godine nije znalo gdje se dječak nalazi jer ga je majka otela i zbog toga završila i na Interpolovoj tjeralici !!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije