Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrha dječaka

Torcida i Severina protiv suda: Ne šaljite Cesarea ocu u Italiju!

Cesare Avenati
Foto: Obiteljski album
1/3
26.06.2017.
u 20:56

Ovrha nad djetetom je u 11 sati, ali Splićani su najavili prosvjed za 9 sati. Dolazak je najavila i Severina koja se također bori za skrbništvo

Split je na nogama! Za sutra zakazana ovrha sedmogodišnjeg Cesarea Avenatija, koji po odluci suda treba biti odvojen od majke Nine Kuluz i predan ocu Talijanu Alessandru Avenatiju koji će ga odvesti u Italiju, ujedinila je Splićane koji su najavili da će se već oko ponoći početi okupljati u gradskom kotaru Pujanke u kojem Cesare živi s majkom i spriječiti ovrhu. Prosvjed, koji službeno počinje u 9 sati, dok je ovrha nad djetetom zakazana u 11 sati, organiziraju GK Pujanke, braniteljske udruge, Torcida i Facebook grupa “Spasimo malog Cesarea” koja je u dva dana okupila 43.000 članova. Dolazak je najavila i Severina koja se također bori za skrbništvo nad sinom Aleksandrom.

“Danas Cesare, sutra Duje”

– Sutra je jedno dijete osuđeno na život bez majke. Pravi se nad njim ovrha kao da je dijete stvar. Ne dozvolimo da nam djecu tretiraju kao brojeve – pozvala je Severina koja organizira dolazak autobusom iz Zagreba do Splita. Ninu Kuluz danas je primio splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Sastanak je održan, izjava neće biti – potvrdila nam je Marina Protić iz Grada Splita. U nedjelju je na zvoniku svetog Duje osvanuo ogroman transparent “Danas Cesare, sutra Duje” i, sudeći prema raspoloženju u gradu, Splićani neće tek tako dopustiti da Cesare bude odveden u državu koju ne poznaje, s ocem koji, tvrde u krugovima bliskim majci, ništa nije poduzeo kako bi se zbližio s djetetom.

Cesare Avenati rodio se u rujnu 2009. u Italiji, a kada su godinu i pol kasnije Nina Kuluz i Alessandro Avenati prekinuli vezu, ona je u travnju 2011. sa sinom došla u Split. Dva mjeseca kasnije talijanski sud odredio im je zajedničko skrbništvo, ali dječak je trebao živjeti na očevoj adresi u Italiji. Nina je odluku suda pokušala osporiti tvrdeći da je Alessandro nasilan, međutim nije uspjela, a odluku talijanskog suda potvrdio je Županijski sud u Splitu.

Nina u Italiji nije imala posao ni stan, nije se željela odvojiti od djeteta i s njim je pobjegla u BiH, što je pravno otmica djeteta. Za njom je MUP raspisao tjeralicu, a Alessandro ju je više puta posredstvom medija pozivao da vrati dijete.

Foto: Obiteljski album

Bio u Splitu, ali nije vidio sina

Vratila se u Split prošle godine, pred Cesareov polazak u školu. Na Općinskom sudu u Splitu sudi joj se zbog protupravnog odvođenja, a dijete mora predati ocu i omogućiti mu život u Italiji za što je sud oba roditelja zadužio da pripreme malog Cesarea. To se nije dogodilo. 

– Mi ne kažemo da je majka jedini ni bolji roditelj, mi želimo da institucije obave svoj posao koji nisu izvršile. Centar za socijalnu skrb nije imenovao posrednika-skrbnika koji je trebao zastupati interese djeteta i pratiti njegovo zbližavanje s ocem. Otac je u Splitu bio svega pet puta u zadnjih devet mjeseci, a nijednom nije ostao osam dana, koliko mu je sud odredio da treba biti mjesečno s Cesareom u pripremnom razdoblju. U svibnju je bio u Splitu na sudu, ali nije našao vremena za dječaka – tvrdi Vanda Plazonić koja je organizirala grupu Spasimo malog Cesarea. U krugu oko Nine Kuluz uvjereni su da se politika trebala uključiti i zaštitu dječaka.

– Potrebno je preispitati odluke naših sudova koji su samo potvrdili odluke talijanskih, a ne inzistirati na ovrsi i nakon toliko godina dati dječaka njemu nepoznatom čovjeku u stranu sredinu – poručuje Vanda Plazonić.

Komentara 51

Avatar tituš
tituš
21:10 26.06.2017.

ovo je anarhija, moralne nakaze će organizirati skup da se ne provede sudska i na zakonu donesena odluka! Ovo samo potvrđuje da ovdje država ne stanuje! Jesu li pozvali Sinčića i Pernara??

IL
ilijan
22:01 26.06.2017.

Šta hoće Sevka! Pa njoj je bolje da se izgubi, kad joj mali naraste jeli je neće bit sramota da joj sin gleda pornić.

DU
Deleted user
21:17 26.06.2017.

drzava apsurda i drolja svih vrsta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije