Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grmoja: Izgleda da je 150 kuna kazne zastupnicima velik problem

Sabor nije uspio utvrditi koji su zastupnici neopravdano izostajali sa sjednica pa im se paušal za mjesec srpanj nije umanjio
04. kolovoza 2017. u 18:49 4 komentara 1345 prikaza
Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je ovih dana još jednom odgodio kažnjavanje zastupnika koji neredovito dolaze na zasjedanje, i to zato što nisu uspjeli utvrditi koji su izostanci opravdani, a koji neopravdani. Prema evidenciji klubova, ispalo je da su neopravdano izostali samo Željko Lacković i zastupnici Mosta, koji je inicirao zakon. O tome smo razgovarali s Mostovim zastupnikom Nikolom Grmojom.

Most 'Noćna mora HDZ-a i SDP-a' Nikola Grmoja otkrio kako je nastao Most i tko iza njega stoji

Žalite li sada što ste uopće inzistirali na promjenama zakona?

Ne žalimo. Saborski zastupnici moraju snositi odgovornost za svoje djelovanje, ovo je samo mali korak prema tome. Vjerujemo da će se zakon primjenjivati kada i drugi klubovi budu poštovali zakonske pretpostavke koje za sada jedino Most poštuje.

Prema saborskim službama, zakon je neprovediv.

Zakon vrlo jasno obrazlaže što se smatra opravdanim, a što neopravdanim izostankom. Potrebna je samo disciplina i volja za provođenjem.

Zakon je donesen s 82 glasa, a sada šefovi saborskih klubova baš i ne pokazuju namjeru da ga provedu. Zbog čega?

To rade zato što nisu navikli na odgovornost i poštovanje reda koji postoji u svim drugim poslovima i institucijama. Saborski zastupnici financiraju se novcem poreznih obveznika i u skladu sa svojom plaćom moraju se odgovorno i disciplinirano ponašati, što do sada nije bio slučaj.

Jesu li time što moraju evidentirati koji su izostanci bili opravdani, a koji neopravdani šefovi klubova dovedeni pod prevelik pritisak svojih kolega?

Zakonske su odredbe jasne i određuju da odluku o smanjenju dijela zastupničkog paušala donosi nadležni odbor na temelju evidencije dolaska zastupnika i dostavljene dokumentacije zastupnika kojom se opravdava nedolazak. Predsjednik Kluba bi mogao jedino prikupiti i dostaviti dokumentaciju svojih zastupnika i ništa drugo. On ne može opravdati izostanak zastupnika. Dokumentacija o opravdanom nedolasku mora se dostaviti Odboru i to je odgovornost zastupnika. Ne vidim zbog čega bi postojao ikakav pritisak, Zakon je izglasan i treba ga se pridržavati. Ako naši građani mogu poštovati zakone i biti sankcionirani zbog nepoštovanja, ne znam zašto se isti princip ne bi odnosio i na saborske zastupnike i ostale dužnosnike. Pred zakonima smo svi isti.

Izgleda da je mnogim zastupnicima važno da ih se ipak ne kazni. Je li problem u tih 150 kuna po danu ili u nečem drugom? Što vi mislite?

Pa da, izgleda da to mnogima predstavlja problem, ali ne bih ulazio u razloge zbog kojih je to tako.

Je li moguće da je riječ o namjernoj opstrukciji zakona koji su mnogi nazivali besmislenim, čak i oni koji su na kraju za njega digli ruku?

Porazna bi bila situacija u kojoj saborski zastupnici namjerno opstruiraju zakon koji su izglasali i koji je u skladu s ustaljenim normama ponašanja na radnom mjestu, stoga neću afirmirati vašu tezu, vjerovat ću da je riječ o početnom nesnalaženju.

Zanimljivo je da se ni službe ne žele primiti posla kad je riječ o neopravdanim izostancima. Zašto je tako teško utvrditi koliko se puta zastupnik “cvikao” na ulazu i za koliko je izostanaka priložio “ispričnicu”?

Nije teško utvrditi, vrlo je jednostavno zapravo. Vjerujem da će službe uskoro početi efikasno obavljati ovaj zadatak.

Što ako se opstrukcije nastave?

Mi ćemo zakon poštovati i inzistirat ćemo na tome da ga i drugi poštuju.

Nekoliko mostovaca, i vi ste među njima, izostalo je sa sjednice zbog obveza u konstituiranju županijskih i gradskih skupština. Most je odbio SDP-ov amandman po kojemu bi se takav izostanak smatrao opravdanim. Zbog čega ste to učinili?

Kada bi se takav izostanak pravdao, to bi značilo da važnijim smatramo djelovanje u općinama, gradovima i županijama od saborskog djelovanja. Zbog toga smo odbili amandman. Smatramo da je jednako važna nazočnost na nižim i višim razinama vlasti, svaku dužnost treba odgovorno obavljati.

Ako smatrate da je neopravdano izostati iz Sabora zbog, recimo, sjednice županijske skupštine, zašto ste izostali?

Izabrao sam biti županijski vijećnik i kao saborski zastupnik nemam pravo na naknadu, a isto tako sam spreman biti i novčano kažnjen kako bih djelovao i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Svjesno sam izabrao trpjeti i financijske kazne zbog svog djelovanja na lokalnom nivou. Odgovorno i savjesno pristupam poslu, a moji kolege potvrdit će da sam jedan od aktivnijih zastupnika koji je gotovo uvijek u sabornici, od jutra pa do kasnih sati kada Sabor raspravlja.

Sabor UNATOČ NOVOM ZAKONU Zastupnici nisu dolazili na posao, ali zarada im ostaje ista Nikola Grmoja Reakcija Nikola Grmoja: Gdje si bio 2017., a gdje 2009.? Nikola Grmoja Intervju Nikola Grmoja: Plenkovićev je potez diktatorski, a ne državnički
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji