Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici nisu dolazili na posao, ali zarada im ostaje ista

Prema izvještajima za srpanj, kad je zakon stupio na snagu, neopravdano su izostali samo Željko Lacković i zastupnici Mosta
03. kolovoza 2017. u 07:01 31 komentara 1828 prikaza
Sabor
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Iako su zastupnici koji su u srpnju neredovito dolazili na sjednice Sabora ovoga mjeseca prvi put trebali dobiti umanjene zastupničke paušale, to se ipak neće dogoditi, jer iz podataka koje su nadležnom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove dostavili predsjednici parlamentarnih klubova proizlazi da su sa sjednica neopravdano izostajali jedino neovisni Željko Lacković i šestoro zastupnika Mosta.

Nikola Grmoja 127 GLASOVA Sabor jednoglasno prihvatio Mostov Ovršni zakon, ali i odbio većinu amandmana

Zakonom donesenim još u travnju utvrđeno je da će se zastupnicima paušal za svaki nedolazak umanjivati za 150 kuna, a Odbor je od tada raspravljao o modelu po kojemu će se kažnjavati izostanci. Posljednjeg tjedna zasjedanja zaključeno je da će o tome Odbor izvijestiti predsjednici klubova, a po njihovim izvješćima ispalo je da se među 273 izostanka u srpnju neopravdanima mogu smatrati jedino izostanci mostovaca i Lackovića, jer su jedino za njih došla izvješća da su izostali neopravdano. Izostanak zastupnici po zakonu mogu opravdati bolešću, smrtnim slučajem, sudskim pozivom ili ako su na neki događaj pozvani u funkciji zastupnika. Predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) kaže, međutim, kako su šefovi pojedinih klubova u izvješćima izostanke pravdali i različitim drugim razlozima, navodeći kako oni nisu utvrđeni zakonom, ali kako smatraju da bi se izostanak svejedno trebao računati kao opravdan. Takav pristup izazvao je frustracije u Mostu, inicijatoru novčanog kažnjavanja nesavjesnih zastupnika.

– Ispada da su jedino nezavisni neopravdano izostajali, a da je u drugim klubovima vladala epidemija ili pošast sudskih naloga – komentirao je Mostov Marko Vučetić. Predsjednik HDZ-ova kluba Branko Bačić tvrdi da je sve podatke dostavio na vrijeme i u skladu sa zakonom, a SDP-ov Arsen Bauk kaže da je Odbor pogriješio kada je vođenje dokumentacije o izostancima prebacio na leđa šefova klubova. Oni to, ističe, po zakonu nisu dužni raditi i zato je zatražio da mu službe pošalju evidenciju ulazaka saborskih zastupnika, koji su se svako jutro dužni prijaviti karticom na ulasku u Sabor. Zatražio je i dokumentaciju koju su zastupnici opravdali nedolaske, a tumači da bi po zakonu trebao biti kažnjen svaki nedolazak za koji nije dostavljena valjana i sa zakonom usklađena “ispričnica”.

Isto najavljuje i predsjednik Odbora Sanader, koji ističe da se tek sada stvara praksa po kojoj će se provoditi zakon. Iako će zastupnici za srpanj dobiti 1500 kuna paušala, bez obzira na to jesu li bili u Saboru, Sanader kaže kako će kažnjavanja definitivno biti te da će im se izostanci naplatiti naknadno.

Peđa Grbin Izmjene Ovršnog zakona Grbin napao mostovce u Saboru: Vi želite da ovaj zakon ne izglasamo? Prosvjed Pokreta otoka 19. lipnja 77 GLASOVA ZA Vladajući još jednom potvrdili većinu: Sabor prihvatio Zakon o koncesijama! Miro Bulj i Gordan Jandroković Prepirka Mostovci napustili Sabor, Jandroković Bulju: Puno puta ste pokazali primitivizam
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • crocro:

    Prekrižimo tko je opravdao a tko neopravdao nedolazak na sjednice, zanemarimo sva tumačenja propisa i prihvatimo da su svi u pravu. Sve je po zakonu i poslovniku. Jedino je problem što saborskih zastupnika nema na sjednicama. Jedino je problem što ... prikaži još! gledamo iznimo prazne saborske klupe. Zastupnika jednostavno nema i nitko ih ne može natjerati da dolaze. A svi opravdani i sve po propisima, ukratko sve štima i po slovu zakona, a klupe prazne i dvorana zjapi poluprazna ili gore od toga. Čak im situacija da se zastupnici mogu brojati na prste obje ruke. Ako su svi opravdano izostali i sve po propisima, a zastupnika nema na sjednicama, postavlja se pitanje da li su sjednice regularne, barem one kada nema većine zastupnika. Pa ako je i to regularno i prihvatljivo a zastupnika nema ( pogledajte zasjedanje slovenskog državnog zbora), onda sjednice ne treba niti prenositi uživo jer je tužno gledati praznu sabornicu i postavlja se pitanje kako nas zastupaju oni koje smo izabrali. Ako oni nisu zainteresirani sudjelovati na sjednicama i zastupati interese građana, zamijenimo te zastupnike onima koji su slijedeći na listi po broju glasova koje su od naroda osvojili. Pa da vidite kako će se čuvati fotelja i dolaziti na sjednice, A ovako se ništa ne događa, nema interesa i tako će se i dalje događati. Samo je pitanje koliki je interes da se ovaj problem temeljito riješi. Što vrijedi donositi zakone i sankcije kada nema efekta, čak niti kazne, samo zamjene zastupnika su učinkovite.

  • Deleted user:

    Za koga je MOST pisao zakon, kojeg se oni sami nisu pridržavali? Vjerojatno za "one druge", a dobili su što su i zaslužili.

  • Budak:

    Nekima treba i platiti da ne dolaze u Sabor.