Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTI RODITELJI

Nijemci očajni jer prijeti nestašica lijekova: 'Situacija će biti još i gora'

Foto: Pixabay
1/2
08.07.2022.
u 09:25

S obzirom na to da se aktivni sastojak proizvodi posebno u Indiji i Kini, problem je još i veći jer su zalihe prazne i nije poznato kad će se ponovo napuniti police.

Brojne ljekarne u Njemačkoj nisu mogućnosti ponuditi pojedine lijekove pacijentima zbog nedostatka istih. Ta nestašica se odnosi na odnosi na lijekove protiv bolova kao što su ibuprofen i paracetamol, kao i na lijekove i sirupe protiv groznice koji sadrže iste aktivne sastojke. Od jeseni će vjerojatno postati deficitarni i dječji sprejevi za nos s dekongestivom ksilometazolinom.

Matična tvrtka Ratiopharma Teva odustala je od toga da ipak može zadovoljiti potražnju i bez daljnjega otkazala sve ljekarničke narudžbe za dječji nazalni sprej Ratiopharm za sezonu prehlada. Teva je u pismu ljekarnama izrazila žaljenje zbog pojave uskih grla u isporuci dječjeg spreja za nos, “koji su posljedica neočekivane i izrazito povećane potražnje na tržištu”, prenosi Fenix-magazine.

S obzirom na to da se aktivni sastojak proizvodi posebno u Indiji i Kini, problem je još i veći jer su zalihe prazne i nije poznato kad će se ponovo napuniti police. Proizvodnja je u tijeku, a kako bi riješila problem, farmaceutska tvrtka također je zaposlila više stručnjaka.

Foto: Pixabay

Međutim, otkazane narudžbe jednako su neugodne i za farmaceute i kupce. Konkretno, sprejevi za nos i sirupi za skidanje temperature s ibuprofenom ili paracetamolom klasik su za prehlađenu djecu, žali se vlasnik ljekarne u razgovoru za “Apotheke Adhoc”.

“Nijedan od ta tri lijeka nije dostupan”, rekao je.

Margit Schlenk, glasnogovornica nürnberških ljekarnika, opisala je situaciju u intervjuu za njemačke medije kao “dramatičnu”. Ona predviđa da će situacija uskoro postati "još gora".

"Unatoč uskim grlima u isporuci, pacijentima kojima su potrebni lijekovi kojih trenutno nema, preporučujemo da se obrate u ljekarnu. Problem će pokušati riješiti, primjerice, proizvodnjom vlastitih lijekova. Osim toga, farmaceuti bi mogli i međusobno razmjenjivati lijekove u dogovoru s liječnicima.

"Nećemo naše pacijente ostaviti na cjedilu”, rekla je Schlenk.

VIDEO: Tolušićevo vino zove se Anđeo s greškom, možete ga kušati za 125 kuna


 
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:19 08.07.2022.

Znači da i HR može imati sličan problem, jer aktivna tvar paracetamol, ibufen se ne proizvodi u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije