Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA U AFRICI

'Niger je daleko, ali je zemlja o kojoj ćemo ovisiti u budućnosti'

Hassan Haidar Diab
Foto: Matej Pavelić
1/9
08.08.2023.
u 14:25

Večernjakov Hassan Haidar Diab s reporterkom Petrom Balijom pričao je o situaciji u Africi, uplitanju Wagner grupe i mogućoj vojnoj intervenciji

Možeš li nam reći što se događa u Nigeru?

Daleko je od nas Niger, ali je izuzetno važna zemlja za nas, za Europsku uniju i za ostatak svijeta iz nekoliko razloga. Zapravo, Niger je zemlja o kojoj ćemo mi ovisiti ubuduće, zbog plina. U Nigeru se događa rat. Sukob je preseljen iz Ukrajine u saharsko područje ili kontinent, kako kažu u zemlji, gdje su vodi rat između Rusije s jedne strane, i Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije na čelu s Francuskom s druge strane.

Vladimir Putin pokušava ponovo ojačati svoju dominaciju u zemljama Sahela i na taj način sprečava dolazak plina u Europu. Mi znamo jako dobro da Europska unija nakon rata u Ukrajini i nestanka plina i prijetnji nastoji biti neovisna od ruskog plina i krenuli su prema tim afričkim zemljama. Sporazum je aktiviran u srpnju prošle godine i između 60 i 80 milijardi kubičnih metara plina došlo bi iz Afrike, iz Nigerije, a to bi išlo preko Nigera i Alžira u Europu. U slučaju rata, ne samo da bi to sve stalo već bi Niger destabilizirao i susjedne zemlje, te bi Europa ponovno bila ovisna o Ruskom plinu. 

Zato Putin nastoji srušiti predsjednika Nigerije. Tko ima interes da plin iz tih zemalja ne dođe do Europe? Jedino Putin. Zašto su Hunte tražili pomoć od Wagnera? Naravno, kad traže pomoć Wagnera, traže pomoć Rusije. Situacija je jasna, 1+1.

Koja je uloga Wagnera u Africi?

Oni tamo djeluju već jako dugo, čuvaju nekakva nalazišta i rudnike. Ne možemo zanemariti činjenicu da je Niger mislim da treća najbogatija zemlja na svijetu. Imaju rudnike zlata, uranija, nalazišta željeza i čelika, zaista bogata zemlja. Wagner tamo drži ljude koje plaća, a Putinu odgovara djelovanje Wagnera jer želi održati ravnotežu s SAD-om i Francuskom. I SAD i Francuska i dalje imaju vojne snage u toj zemlji jer je iznimno važna, ne samo strateški već i u energetskom smislu. Danas Francuska 40 posto električne energije dobiva iz Nigera, svaka treća ili četvrta žarulja u Francuskoj svijetli zbog uranija iz Nigera.

POVEZANI ČLANCI:

Nisu zapadne zemlje toliko zabrinute zbog vojnog udara. Tko danas, na žalost moram to reći, mari za demokraciju u afričkim zemljama? Čitavo bogatstvo iz Nigera odlazi u Francusku, oni zarađuju oko 3 milijarde od uranija i zlata iz Nigera. Istodobno, 25 milijuna ljudi nemaju što jesti. To je geopolitički, Francuzi bi pod svaku cijenu htjeli vratiti stvari na staro, a Putin to ne želi. 

Može li doći do vojne intervencije?

Apsolutno da, interesi su veliki. Rekao bih da je najvjerojatnije da intervenira 15 afričkih zemalja iz okruženja, ali naravno uz potporu SAD-a i Francuske. Prekosutra će biti sastanak u Nigeru gdje će se dogovoriti, jer su dobili ultimatum da vrate predsjednika na vlast. U Nigeru se u četvrtak sastaju i donijet će odluku hoće li krenuti u vojnu operaciju. To je veliki poraz za Francusku i SAD, ti čitavo vrijeme tamo operiraš, a ne uspijevaš napraviti ništa. Sve ovisi o tome hoće li nova Hunta surađivati sa Zapadom. 

Komentara 63

DU
Deleted user
16:13 08.08.2023.

Ako ćemo ovisiti onda sigurno Amerikanci tamo žele vlast koja će sve to prodat njihovim kompanijama.

SD
sdragan
15:53 08.08.2023.

Koko sam shvatio...Kada "zapad" otima i krade od nerazvijenih Afričkih kolonija, to se naziva demokracija i prosparitet. Zalaganje za prozapadne vrijednosti, itd, itd...Eeee ali ako to isto radi Rusija, onda je to pljačka, svrgavanje demokratski izabrane vlasti, diktatura, vojna hunta, itd...Te je shodno tome potrebna vojna intervencija Zapada kako bi se osigurala demokracija? Jel sam ja dobro razumio tekst?

GO
goran2hr
15:56 08.08.2023.

I mi (Hrvati) ćemo "ovisiti"??! Ako Francuska, SAD i stare EU članice, odvuku njihova prirodna bogatstva, a njih tamo ostave gladne - kako će se time "omastiti" Hrvati? Bila tamo na vlasti ova ili ona hunta, nama svejedno. A loše će biti po nas, ako se tamo zapuca, pa pošalju (o našem trošku) HV da nešto izvodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije