Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Neugodno iznenađenje za brojne korisnike: Podaci eBaya i Amazona završit će u rukama Porezne uprave

Internetske stranice za online kupovinu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
05.01.2023.
u 19:11

Od 1. siječnja operateri platformi imaju zakonsku obvezu prijavljivati ​​privatne usluge i transakcije prodaje Središnjem saveznom poreznom uredu, odatle će se podaci prenositi europskim vlastima.

Brojne promjene dočekale su Nijemce s dolaskom nove godine. Jedna od njih je u stupanje na snagu Zakona o transparentnosti poreza na online platformama, s posebnim naglaskom na privatne prodavače- Što to znači? eBay, Amazon, Uber, Airbnb i mnoge druge platforme ubuduće će podatke o prodavačima morati prosljeđivati ​​poreznoj upravi, pišu njemački mediji.

Njemačka vlada na ovaj način provodi Direktivu EU 2021/514. Prvenstveno se radi o prodaji privatnih predmeta na internetskim platformama kao što su eBay, Hood i mnogim drugim, dok su novim Zakonom pogođene su i druge platforme na kojima se plaća ekvivalentna vrijednost za robu ili uslugu u obliku naknade.

Očekuje se i postojanje međunarodni prijenos podataka između država članica Europske unije, kako bi se u budućnosti uključili i strani pružatelji usluga. Svatko tko je prodavao robu ili usluge na internetskim portalima je mogao poslovati unosno, a ponekad čak i bez plaćanja poreza. Dakle, ako ste iznajmili nekoliko apartmana za odmor, mogli biste brzo zaraditi visoke neoporezive iznose, navodi Fenix-magazin.

Od 1. siječnja operateri platformi imaju zakonsku obvezu prijavljivati ​​privatne usluge i transakcije prodaje Središnjem saveznom poreznom uredu, odatle će se podaci prenositi europskim vlastima. Operateri će osim podataka, morati prijaviti porezni broj prodavatelja i prihod od prodaje. Ako postoje dodatni troškovi kao što su razne naknade ili čak provizije, one će se također odmah prenijeti poreznoj.

U Njemačkoj vrijedi pravilo svatko tko proda više od 30 artikala do siječnja 2024. mora platiti porez. S obzirom na to da to nije jedino mjerilo jer nužno ne mora vrijediti za svakog prodavača, računa se i ukupan iznos prodaje koja ne smije prijeći granicu od 2.000 eura.

Svatko tko pređe ukupan iznos prijavljuje se poreznoj upravi putem odgovarajuće platforme.

Isto tako, poreznoj upravi će biti nebitno je li riječ o fizičkoj osobi ili o trgovcu, pravila vrijede za sve. Pod privatnom kupoprodajom se podrazumijeva kada punoljetna privatna osoba prodaje predmet ili nudi neku uslugu za novac.

Komentara 3

DU
Deleted user
19:36 05.01.2023.

ha ha malo im je, uvijek sam se pitao kako je moguce da u demokratskim zemljama prolaze ne demokratski zakoni. naime ja nikada nebi glasao za ovo, kako to da nije izasao zakon o saborskom radu u kojem ti se ako ne prisustvujes sjednici placa umanjuje za odredjeni postotak?

HO
Homophob
21:12 05.01.2023.

Zabavno je da netko u drzavi naivno vjeruje da ce iz gradanstva izvuci poreze na prodaju stare i rabljene robe i tehnike. Ukoliko ce inzistirati na porezu od prihoda onda ce morat pristati i na troskove koje ljudi imaju oko prodaje a sasvim legalno i prema postojecim zakonima koji vrijede za trgovce i proizvodace prodavac “stare krame“ s nesto maste ce moci prisiliti drzavu da mu dade brdo kredita koji su povezani s prodajom. O tome su prije 30-tak godina gladni politicari poceli sanjati u Americi i Kanadi i javni zastupnici i zastitnici potrosaca i malih obrta su im trenutno otvorili gramzive oci. Poslije pokrenute dvije, tri tuzbe koje bi drzavu kostale milijarde odustali su od pokusaja oporezivanja prihoda ostvarenog na povremenom dvorisnom sajmistu ispred kuce ili garaze.

DU
Deleted user
19:51 05.01.2023.

Glavno da Njemačko pravosuđe pusti migranate koje su razbijali tukli palili dakle njemački građani pošutuju zakone došljaci ne svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije