Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenut stečajni postupak

Netragom nestao srbijanski državljanin s dugom od 28 milijuna kn

Prihvat pšenice u otkupnoj stanici
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
26.03.2022.
u 21:19

Protiv R. Morica iz Subotice pokrenut je stečajni postupak, ali o njemu ne postoje nikakvi dokumenti

Rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku 21. travnja 2021. pokrenut je stečajni postupak nad tvrtkom Endre Trade iz Vukovara čiji je vlasnik srpski državljanin Roland Moric iz Subotice. Kako se navodi u privremenom izvješću stečajne upraviteljice Blanke Gambiraže, tvrtka Endre Trade, koja se bavila veleprodajom pšenice i drugih žitarica između Hrvatske i Mađarske, napravila je dug prema Poreznoj upravi od više od 28,5 milijuna kuna.

Bio bi to zapravo samo još jedan u nizu stečajnih postupaka da se u međuvremenu nije utvrdilo kako je Rolan Moric zapravo "čovjek duh" o kojemu ne postoje nikakvi tragovi ni dokumenti kako bi se moglo doći do njega i naplatiti barem dio potraživanja. Tako je Gambiraža utvrdila da su računi i novčana sredstva bila u neprekidnoj blokadi 245 dana i to do dana izdavanja potvrde Fine 29. travnja 2021. Ali ni tu nije kraj jer je Gambiraža utvrdila kako Roland Moric, kao vlasnik tvrtke, nema registriran broj telefona niti u jednom imeniku.

Niti u Subotici, gdje Moric ima prijavljeno prebivalište, također nema prijavljenoga broja telefona niti čovjeka s tim imenom i prezimenom itko poznaje. Gambiraža je poslala na adresu sjedišta dužnika u Vukovaru poštom pisani poziv, ali se on vratio neuručen. Apsurdi se redaju i dalje jer na adresi tvrtke u Vukovaru, u poslovnoj zgradi s nizom obrta i trgovina za Endre Trade nitko ne zna. Nema niti skladišta u kojem bi se, prema bilanci, trebale nalaziti zalihe pšenice. Moric u Hrvatskoj nije imao niti vozilo registrirano na svoje ime, nije imao prometa nekretnina, a niti bilo ni sudskih postupaka.

– Ovo je klasičan slučaj "otvori – zatvori". Radi se o "čovjeku duhu" koji nije ostavio nikakvih tragova, koji je napravio višemilijunski dug i nestao. Što se tiče mene, kao stečajne upraviteljice, ja sam svoj posao završila i u ovome slučaju ne mogu više ništa napraviti. U Poreznoj upravi sam saznala da je porezni dug utvrđen provedenim poreznim nadzorom dužnika kao i da je u tijeku kazneni postupak u kojem je ovaj dužnik samo jedan od još nekoliko okrivljenika – rekla je Gambiraža.

U okviru postupka Gambiraža je razgovarala i s knjigovotkinjom iz Vukovara koja je vodila poslovne knjige tvrtke Endre Trade od 19. listopada 2017. do 18. rujna 2019. U izvješću stoji kako je od nje doznala da se dužnik bavio veleprodajom žitarica između Hrvatske i Mađarske kao i da je njoj uredno dostavljao račune za knjiženje, ali i da joj ništa nije bilo poznato u vezi nezakonitih radnji dužnika sve dok i sama nije bila pozvana u DORH. Kazala joj je i da nikada nije bila u prostorijama sjedišta dužnika, niti je vidjela robu koja se prodavala. 

Video: Ubojstvo u Pločama: Ubijen branitelj (52) i maloljetnik, uhićena jedna osoba

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar gusjenica
gusjenica
21:42 26.03.2022.

Blamaža do neba. Ne znam zašto je mene stid , a nemam s tim baš ništa. Valjda zbog odgoja.

Avatar Cantor
Cantor
23:37 26.03.2022.

Ništa, nema brige, nadoknadit će „naša” porezna uprava to od malih obrtnika i građana....

ZG
zgrio
07:45 27.03.2022.

Interesantno kako je moguće da čovjek otvori firmu sa nepotpunim i lažnim podacima. Onaj tko je dao zeleno svjetlo za rad je ili nesposoban (najmanje otkaz) ili potkupljen (kaznena prijava). Štetu ćemo kao i obično namiriti mi obični građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije