Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a

Nema razloga za odgodu pregovora s EU

hrv_jarnjak_tx.jpg
import
02.09.2005.
u 15:58

Iako je uhićenje Hrvoja Petrača, koji se drži jednim od financijera generala Gotovine, komentirao s već poslovičnom suzdržanošću i bez euforije, glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ne skriva političku važnost tog događaja. Bude li Hrvatska objektivno procjenjivana, kaže, pregovori s EU trebali bi početi.  

• S obzirom na to da je Petračevo uhićenje dio Akcijskog plana, može li se očekivati početak pregovora s EU, posebno u svjetlu izjave Carle del Ponte da bi otvaranje pregovora s Hrvatskom usporilo potragu za Gotovinom?
– Hrvatska, ne samo u tom slučaju nego i inače, aktivno sudjeluje u raščišćavanju organiziranog kriminala, što je i dio suradnje s Haaškim sudom. Petračevo uhićenje bitan je djelić mozaika koji dokazuje hrvatsku vjerodostojnost. Pretpostavljamo da će se to i shvatiti kao dokaz vjerodostojnosti na kojoj upravo EU inzistira.

• Steže li se krug oko Gotovine?
– Ne bih to tako komentirao. Ovo je bila akcija u sklopu Akcijskog plana i dokaz je, kao što sam rekao, naše vjerodostojnosti.

• I bilo bi dobro da sad uslijedi nagrada?
– Ne treba nas nagrađivati, nego samo objektivno procjenjivati. Tada će se vidjeti da je Vlada s premijerom Sanaderom na čelu uistinu vjerodostojna. To treba uzeti u obzir kad se bude odlučivalo o pregovorima i mislim da ne bi trebalo biti razloga za odgodu.

• S obzirom na to da je Petračevo uhićenje u fokus vratilo slučaj Gotovina, držite li vi kao čovjek koji je pet godina bio potencijalni haaški osumnjičenik da bi general trebao prekinuti bijeg i predati se?
– To je stvar njegove osobne odluke.
Blaškić će ostati na slobodi

• Što biste mu vi savjetovali?
– Ne bih nikome ništa savjetovao, ali mislim da nitko nema pravo dovesti svoju zemlju u situaciju da mu bude talac. General Markač, koji je od 1990. sudjelovao u svim bitkama Domovinskog rata, što se često zaboravlja, i koji nije toliko eksponiran u medijima, otišao je bez ijedne riječi. Isto kao i generali Čermak i Ademi. Oni su pozitivni primjeri ljudi koji su puno dali za Hrvatsku i koji su i sad postupili odgovorno, s punom sviješću da to moraju učiniti za svoju zemlju i svoj narod.

• Kako ste doživjeli mogućnost ponovnog suđenja generalu Blašiću?
– Tužiteljstvo je iskoristilo svoje pravo, a ja vjerujem da je sud dobro procijenio kad je oslobodio Blaškića i da će ostati pri toj odluci.

• Bi li Sanader trebao ići na prijevremene izbore ako bi ove jeseni počeli pregovori s EU?
– HDZ u ovom trenutku ne razmišlja o prijevremenim izborima. Posao vezan uz približavanje EU bitan je za budućnost, no nije razlog zbog kojega bi HDZ raspisao izbore. Prije manje od dvije godine imali smo parlamentarne izbore, potom predsjedničke, pa lokalne. Raspisati prijevremene izbore za Sabor značilo bi četvrti put u dvije godine pozivati glasače na birališta. To bi sigurno izazvalo nezadovoljstvo, a i skupo je. HDZ računa da će pregovori s EU početi, a u sljedeće dvije godine namjeravamo se posvetiti više gospodarskim pitanjima.

• Procjenjuje se, međutim, da bi na valu pozitivne odluke o pregovorima HDZ mogao dobro proći na izborima i dobiti kvalitetnije koalicijske partnere?
– Svaka stranka na vlasti procjenjuje kad joj je najpovoljnije ići na izbore. HDZ nije iznimka. Vodit ćemo računa o pravom trenutku, ali sad razmišljamo isključivo o odrađivanju punog mandata.

• Zabrinjavaju li vas ankete po kojima su HDZ i SDP u najboljem slučaju izjednačeni, a u nekima HDZ stoji lošije od SDP-a?
– Sve su vlade dosad na pola mandata bile na dnu popularnosti. SDP je nakon dvije godine vlasti pao gotovo dvostruko u odnosu na rezultat izbora i bio 10 posto slabiji od HDZ-a. Kod nas nije takav pad. Naše je biračko tijelo iznad 30 posto, a uvjeren sam da ćemo aktivnostima u drugom dijelu mandata dići popularnost.

• Koliko će afere kao što je ona s Liburnijom Rivierom Hotelima utjecati na izborne izglede HDZ-a?
– Oporba pokušava iskoristiti takve slučajeve i izjednačiti ovaj HDZ s HDZ-om otprije 2000., a kako nema drugi program, sad se, naravno, nudi kao spasilac od tzv. privatizacijskog kriminala. No, mora se shvatiti da u aferi Liburnia nije nastala materijalna šteta ni za koga. Ovaj HDZ s dr. Sanaderom na čelu imao je snage reći da nešto nije dobro i prekinuti to. Tako je bilo i s Bechtelom. Pogledamo li prošlu vlast, u Riječkoj je banci izgubljen novac, u “Lencu” također. Nastala je materijalna šteta. Mogli su to spriječiti, ali nisu. HDZ, međutim, ima snage priznati pogrešku. U tome je naša prednost.

• No, s Darkom Ostojom i grofom Eltzom morat će se na nagodbu jer su se već upisali kao vlasnici LRH-a.
– Da, ali za to nije kriva ova vlada, nego prošla koja taj problem nije htjela riješiti, već ga je prebacila na nas. Pravna država mora funkcionirati i sudske se odluke moraju poštovati, a krivi su oni koji nisu spriječili da dug naraste na milijardu kuna. Mi ćemo u nastavku rješavanja tog slučaja nastojati izbjeći to da država bude oštećena. Važno je reći da HDZ ništa nije skrivao za razliku od, primjerice, prodaje hotela Goranu Štroku.

• Ali ostaje dojam da je sve postalo transparentno zato što ste uhvaćeni?
– Oporba je tu da kritizira, ali mora imati argumente. HDZ ne želi afere i spreman je sve raščistiti.
Čačić, Račan i Đapić ostaju u sjeni

• Što kažete na ocjene da je LRH puknuo kao afera samo zato što se HDZ usudio dirnuti tuđi politički teren, Istru i Primorje?
– Ponajprije, u Primorsko-goranskoj županiji HDZ je iznimno jak i ima velik utjecaj. HDZ tamo više nije marginalna stranka i na vlasti je na otocima i u istočnom dijelu županije. No, i stranka i premijer uvidjeli su da ima određenih teškoća i odustali su od odluke. Na istom je području bio i “Viktor Lenac” iz kojega se prosvjedima pritiskala Račanova vlada da odobri državna jamstva. Ona nije imala snage oduprijeti se iako je to bilo bacanje novca u probušenu vreću, a SDP je tamo na vlasti.

• Dvije godine uoči izbora Sanaderu su se sučelila tri premijerska kandidata: Čačić, Račan i Đapić. Kako to tumačite?
– Valjda je atraktivno biti premijer. No, istrčali su na teren bez programa, a sam čovjek ne može biti program. Netko može biti lider stranke, kao što je Sanader iza kojega stoji cijeli HDZ, njegova struktura, kadrovi i program. To je jamstvo uspjeha i na izborima i u obnašanju vlasti. Na kraju bumo vidli na izborima koliko će vlada iz sjene uspjeti izaći na sunce. Vjerujem da će sve ostati u hladovini.

• Sad zaboravite na trenutak da ste hadezeovac i recite tko vam je od trojice novih kandidata najbolji premijerski materijal?
– Prije svega, ne mogu zaboraviti da sam hadezeovac, jer sam to dušom i tijelom. A radije ne bih procjenjivao. Mi sad imamo dobrog premijera i Vladu, zbog čega će Račan, Čačić i Đapić ostati samo kandidati.

• Za šest mjeseci bit će sabor HDZ-a. Hoće li Sanaderova politika koju neki nazivaju “svilenom” imati potporu u stranci?
– Bit će to izvještajni sabor, a izborni imamo za dvije i pol godine. Sanader i kao premijer i kao predsjednik HDZ-a ima apsolutnu podršku u stranci. Stranka je u usponu, a Sanaderova pozicija nije upitna.

• Ponekad se, međutim, iz usputnih sličica iščitavaju stvari iza kulisa, pa je, npr., zabilježeno da je Miomir Žužul bio na proslavi Oluje u Čavoglavama kod Thompsona, a sve izjave Andrije Hebranga pozorno se čitaju i između redaka.
– Dr. Žužul ima ured u stranci i obavlja poslove koje dobiva od predsjednika stranke, prisutan je u Saboru i nema nikakvih problema. Dr. Hebrang je u Saboru jedan od najžešćih zastupnika Vladine i HDZ-ove politike. Bori se kao lav i to je najbolji odgovor na pitanje podržava li on vodstvo stranke i Vladu. Svima koji pokušavaju na bilo koji način konstruirati sukobe u HDZ-u kažem da pucaju u prazno. To su puste želje političkih marginalaca. Ne vidim u čemu je problem što je Žužul bio u Čavoglavama. Svaki je čovjek slobodan, a ako je član stranke, nije njezin rob. Najveći je doprinos dr. Sanadera, osim podizanja stranke iz pepela, u tome što je demokratizirao HDZ i što se više nitko ne može sotonizirati zato što se s nekim druži ili što je s nekim večerao.

• Ali, vi sad ne biste mogli večerati s Ivićem Pašalićem a da vas nitko ne upita što ste s njim radili.
– Siguran sam da mi nitko ne bi prigovorio, ali za eventualnu takvu večeru nemam ni vremena ni potrebe.

• Deset godina nakon Domovinskog rata suočavamo se kao društvo s ubojstvima srpskih civila početkom rata. Nakon procesuiranja Gospića, istraga u Sisku, sad se vodi istraga u Osijeku, a Žarko Puhovski izvijestio je da ima informacije o ubojstvima nekoliko Srba u Zadru. Mogu li ti zločini o kojima se intenzivno piše u medijima baciti sjenu na Domovinski rat?
– Ništa ne može zasjeniti Domovinski rat. Rat je nama bio nametnut i one koji su zaboravili želim podsjetiti da smo tada svakodnevno prihvaćali tisuće izbjeglica i prognanika. U jednom trenutku 1991. godine bilo ih je više od milijun u Hrvatskoj. Tko je njih protjerao? Dakle, rat nam je nametnut, na Hrvatsku je izvršena agresija. To je prva činjenica. Druga je da je Hrvatska u tom ratu pobijedila, oslobodila svoj teritorij i narod. U ratu je bilo pojedinačnih zločina, ali time se trebaju baviti sudovi i istražna tijela. Trenutačno su tijela koja se bave istragom pod velikim pritiskom i ne znam kome to treba.

A tko je pobio Hrvate?
A kad je riječ o informacijama koje prezentira HHO, zašto Žarko Puhovski ne pita tko je '91. godine pobio Hrvate u Lovincu koji su pronađeni prerezanih vratova? Tko je pobio 650 Hrvata u okupiranim zonama koje je čuvao UNPROFOR? Umjesto da istražna tijela budu ostavljena da na miru rade svoj posao, od svega se želi stvoriti afera. Time se kriminalizira Domovinski rat. Branitelji su dovedeni u situaciju da se srame što su bili u Domovinskom ratu. A gdje bismo mi bili da njih nije bilo?

• Problem je u političkoj dimenziji, pa je slučaj Osijek, na primjer, vezan uz Glavaša i istraga se tumači kao posljedica njegova sukoba s HDZ-om. Najnovije je, pak, da se Hrvatskoj prigovara da ne priznaje sve svoje u ratu nestale građane, već samo 1149 Hrvata, dok o 2600 Srba šuti. I Carla del Ponte prigovara da imamo selektivno pamćenje kad govorimo o Oluji.
– Problem je što se nama pokušava nametnuti krivnja. Ljude koji su počinili ubojstva treba procesuirati, ali to treba raditi sud, a ne mediji. Svaka je žrtva žrtva. No, činjenica je da rata ne bi bilo da na Hrvatsku nije izvršena srpska agresija. Tada ne bi bilo ni žrtava. Neka se sve to ispituje, ali ne mogu se akcije kao što je Oluja zvati zločinačkima. Cilj je da se u Hrvate usadi krivnja, ali nijedan Hrvat nema razloga osjećati se krivim što je sudjelovao u Domovinskom ratu. Naprotiv, na to treba biti ponosan, kao što smo ponosni što je stvorena hrvatska država koje ne bi bilo bez prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, HDZ-a, hrvatskih branitelja i sloge i odlučnosti cijelog hrvatskog naroda.


I u gospodarstvu smo dosta učinili

• Najnovija istraživanja rejtinga političkih stranaka pokazuju kako otprilike 50 posto HDZ-ovih birača drži da država ide u lošem smjeru. Kako to objašnjavate?
– Iako je Vlada radila i na gospodarskom području, dosad su druge teme bile više u fokusu, pa javnost možda i nije bila dovoljno obaviještena o svemu što je Vlada postigla. A to nije malo. Spomenimo samo to da izvoz raste brže nego uvoz, što je bitan trend. Hrvatska je postala turistički hit, što treba dalje razvijati kako bi prihodi od turizma bili što veći. Posebna će se pozornost posvetiti otvaranju novih radnih mjesta, gospodarske će zone tek sada početi davati rezultate...
U sve je to Vlada uložila velik trud i novac. U idućem ćemo se razdoblju potruditi da javnost bude bolje upoznata s takvim stvarima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije