Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMI AMORTIZIRALI TROŠKOVE

Negativni trendovi i porast cijena sirove kave utjecali na poslovanje Francka

Franck, hrvatska tvrtka za proizvodnju kave, čaja i snack proizvoda
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
02.03.2023.
u 17:34

Manjak sirove kave u odnosu na potrebe svjetskog tržišta već drugu godinu zaredom, kao i porast svih ostalih ulaznih cijena doveo je, prema nerevidiranim podacima iz Francka, do bitnog utjecaja na pad profitabilnosti poslovanja Francka. Kako kažu iz grupe, porast cijena bi imao još veći utjecaj da nije bilo intervencija Vlade

Franck Grupa u lanjskoj je godini ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 812,1 milijun kuna što je za 13% više nego godinu ranije. Uslijed značajnog porasta cijena sirovina, posebno sirove kave, koja je na najvišim razinama u posljednjih 11 godina, kao i ostalih materijala poput ambalaže i logističkih troškova te energenata, čiji bi porast cijena imao još negativniji efekt bez intervencije Vlade RH, Franck je u 2022. prema nerevidiranim podacima, ostvario za 12,7% manju bruto maržu. Normalizirana EBITDA iznosila je 61,6 milijuna kuna što je za 37% manje od prošlogodišnje, dok je EBITDA marža iznosila 7,6% što je pad od 6,1% u odnosu na godinu ranije, priopćili su iz kompanije.

Objašnjavaju kako su negativni trendovi koji su doveli do drastičnog porasta cijena sirove kave još početkom 2021. nastavili utjecati na globalno tržište i u 2022., u kombinaciji s rastom cijena mineralnih gnojiva i rada, koji u troškovnoj strukturi uzgajivača kave sudjeluju s 80%. Na cijenu sirove kave utjecali su i drugi faktori poput povećanja troškova brodarskog prijevoza (vozarina za „food-grade“ kontejnere) zajedno s logističkim izazovima i poremećajima u opskrbnim lancima.

- Situacija sa sirovom kavom specifična je i zbog neizvjesnosti vezano uz vremenske uvjete koji su nepovoljni za urod. Na globalnoj razini za sezonu 2023./2024. opet se može očekivati deficit sirove kave u odnosu na potražnju što bi bila druga sezona zaredom da imamo manjak sirove kave u odnosu na potrebe svjetskog tržišta, a time i dodatni pritisak na proizvođače. Nastavljaju se i pritisci na sve ostale ulazne cijene. Ugovori koji su potpisani tijekom 2022. godine s dobavljačima sada će imati puni godišnji efekt na povećane ulazne cijene za razliku od djelomičnog efekta u prošloj godini. Iz svega navedenog, vidljivo je da je najveći udar porasta cijena prošao, ali nikako nije završen te očekujemo da se prenese i na ovu godinu - kažu iz Francka. Bez prilagodbe na iznimno zahtjevne okolnosti, a što je Franck pokazao, neizvedivo je održati neometano odvijanje poslovnih i investicijskih aktivnosti te odgovoriti izazovima na tržištu rada.

- Uzimajući u obzir poskupljenja prehrambenih proizvoda s kojima se suočavaju naši potrošači i posljedični pad kupovne moći, svjesno smo išli na smanjenje naših profitnih marži, čime smo osigurali stabilnu poziciju na tržištu u oba prodajna kanala. Iako je manja korekcija cijena naših proizvoda u 2022. godini bila nužna, ona nije značajno pokrila rast svih ulaznih troškova. Naime, najveći dio troškova sami smo amortizirali optimizacijom internih resursa, što se u konačnici odrazilo na pad naše profitabilnosti. Unatoč ovim izazovima, naša je strateška odluka zadržati visoku kvalitetu proizvoda, kao i garanciju vrhunske usluge i pune podrške za naše partnere - istaknuo je Ivan Artuković, direktor Francka. Kao punopravni član društva International Coffee Partners, u Francku nastavljaju aktivno doprinositi razvojnim projektima s ciljem održive transformacije sektora kave i podrške malim poljoprivrednicima koji se suočavaju s negativnim posljedicama klimatskih promjena na urod kave, zaključio je Artuković

>> VIDEO: Rijeka: Predsjednik Zoran Milanović sastao se s gradonačelnikom Markom Filipovićem

Komentara 2

DU
Deleted user
17:41 02.03.2023.

Franck...moja omiljena kava. Samo naprijed......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije