Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online prezentacija

Neandertalci nisu evoluirali do interaktivne šetnje na webu

'krapina2_nnn_kul_140211'
Foto: ''
1/3
14.02.2011.
u 18:42

Važnost društvenih mreža prepoznao tek dio muzeja, a zabrinjava što neki nemaju ni vlastite domene!

Ponukani velikim uspjehom Google Art Projecta, portala koji na jednome mjestu predstavlja postave nekih od najvažnijih muzeja i galerija u svijetu, od Versaillesa do MoMA-e, istražili smo kako su naši muzeji predstavljeni na internetu. Pritom nismo gledali samo kvalitetu pojedine web-stranice nego i prisutnost na društvenim mrežama i opći dojam "umreženosti" muzeja.

Očekivano, jedan je od naših najbolje predstavljenih "velikih" muzeja Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji je s novom zgradom dobio i novu, dobro dizajniranu i vrlo funkcionalnu mrežnu stranicu bogatu sadržajem. MSU-ovci su prisutni (i vrlo aktivni) i na Twitteru i Facebooku, ali nisu posve iskoristili mogućnost povezivanja web-stranice s društvenim mrežama pa ih na svakom servisu moramo iznova tražiti. Sličnu grešku napravila je većina muzeja prisutnih na društvenim mrežama.

Dobar primjer iz Rijeke

U tom kontekstu treba pohvaliti MMSU iz Rijeke, koji odmah na naslovnici posjetitelje usmjerava na svoje druge internetske inkarnacije te nudi mogućnost upisivanja na muzejsku e-listu. Zanimljivo, jedan od muzeja s uvjerljivo najbogatijim web-stranicama,

Arheološki muzej u Zagrebu, čija podstranica Arhimir čak nudi igrice prilagođene najmlađim posjetiteljima, uopće nije prisutna na društvenim mrežama ili ga barem na njima nismo uspjeli pronaći. Još je nezahvalniji položaj iznimno popularnoga Tehničkog muzeja koji (vjerojatno zbog kroničnih financijskih problema) ima mrežnu stranicu koja bi uskoro i sama trebala među muzejske eksponate iz prošlih vremena, a na društvenim mrežama također ih uopće nema.

Split i Pula kaskaju

Svojom mrežnom prezentacijom trenutačno se ne može pohvaliti ni Muzej krapinskih neandertalaca čija je (dobro dizajnirana) samostalna web-stranica još prilično siromašna ponudom, a posjetitelje koji napamet ne znaju njihovu web-adresu Google automatski usmjerava na neugledne stranice Muzeja Hrvatskoga zagorja, na kojima je krapinski hit-muzej dugo bio podstanar. Bit će golema šteta ako Muzej krapinskih neandertalaca, koji je dušu dao za interaktivno istraživanje na daljinu, svoju "virtualnu šetnju" koju nudi na DVD-u uskoro ne podijeli i sa svim korisnicima interneta.

Na svojim internetskim stranicama apsolutno moraju poraditi arheološki muzeji iz Pule i Splita jer riječ je o vrlo važnim ustanovama, k tome još u turističkim središtima, koje trenutačno imaju tek zastarjele i siromašne podstranice na webu Muzejskoga dokumentacijskog centra.

Dobri Osijek i Narona

Kao primjer im mogu poslužiti vrlo dobre stranice Arheološkog muzeja u Osijeku kojih se ne bi posramili ni veći europski muzeji.

Kad je o ostalim regionalnim muzejima riječ, jako je ugodno iznenađenje mala, ali vrlo dobro napravljena stranica Arheološkog muzeja Narona, koji pokazuje da i najjednostavnija mrežna rješenja mogu biti efektna ako su dobro upakirana.

Muzej prekinutih veza najbolji

Od svih muzeja koje smo pregledali, uvjerljivo najbolje web-stranice ima zagrebački Muzej prekinutih veza. Zahvaljujući modernom, minimalističkom dizajnu postav (koji na žalost nije čitav online) prikazan je na jednostavan i oku ugodan način, a svi elementi stranice mogu se jednim klikom podijeliti preko Facebooka, Twittera, e-maila ili servisa Delicious. Njihova web-stranica odličan je primjer komunikacije s korisnikom!

 

ŽELIMO IH NA GOOGLE ART PROJEKTU:

Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba

www.msu.hr - jako dobre, moderno dizajnirane i pregledne web-stranice koje pružaju vrlo detaljan uvid u zbirku muzeja

Arheološki muzej u Zagrebu

www.amz.hr - klasičnijeg dizajna, vrlo pregledne, a posebno valja pohvaliti interaktivnu šetnju muzejom i igrice za djecu

Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke

www.mmsu.hr - stranice su jako dobro dizajnirane, ažurne, s mnogo ilustracija, a mrežni je katalog bogat i pregledan

Tehnički muzej iz Zagreba

www.tehnicki-muzej.hr - zastarjeli web prepun informacija koje treba organizirati, imaju dobar vodič kroz povijest izuma

Muzej antičkog stakla iz Zadra

www.mas-zadar.hr - vrlo jednostavne, neugledne stranice čiji dojam spašavaju videosadržaji dostupni već na naslovnici

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:41 15.02.2011.

ovo je slika danasnjeg pantovcaka i sabora

OB
-obrisani-
23:26 14.02.2011.

Ajme koji se neandertalci javljaju i ovdje sa svojim idejama.

LU
ludva
10:55 15.02.2011.

U Krapini nikak da se pokrenu određene stvari.... ima tu više problema.. muzej na Europskoj razini.. a grad nema hotela.. očito da politka ima tu svoje prste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije