Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastambe pod zemljom

Ne odustaju od primitivnog načina života: 'Da odemo, odbacili bismo sve'

Trogloditi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.02.2018.
u 11:21

Naš dom bio je otvoren za turiste, ali otkad ih mnogo manje dolazi gotovo da više nemamo nikakvih primanja, žali se stanovnik s juga Tunisa.

Trogloditi, stanovnici pokrajine Djebel Dahar na jugu Tunisa već stoljećima žive u podzemnim nastambama – pećinama, koje im omogućuju zaštitu od ljetnih vrućina i zimske hladnoće.

Posljednjih desetljeća mnogo ih je odselilo u ruralne sredine, posebice pripadnici mlađih generacija. 

– Ne želim napustiti svoj dom, jer to bi značilo da odbacujem svoj stil života i tradiciju. Da odem, kuća bi propala – kaže za Reuters 36-godišnja Saliha Mohamedi iz sela Matmata, dok 76-godišnji Tayeb dodaje:

– Naš dom bio je otvoren za turiste, ali otkad ih mnogo manje dolazi, gotovo da više nemamo nikakvih primanja. No, ne želim napustiti dom jer ovdje sam odrastao.

Trogloditi
1/20

Ipak, ima i onih koji bi se rado preselili u grad.

– Voljela bih se odseliti u moderniju kuću u gradu, ali nemam dovoljno novca. Život u trogloditskoj zajednici iscrpljuje. Vodu i drvo za ogrjev moramo nabavljati, nemamo električnu energiju, a ne možemo postaviti ni solarne panele – požalila se 43-godišnja Mounjia.

Seljani Matmate žive uglavnom od uzgoja maslina i turizma. No, turizam se u Tunisu još uvijek oporavlja od posljedica arapskog proljeća iz 2011. godine. Matmata je stekla svjetsku slavu još 1970. godine kad je ondje snimana epizoda Zvjezdanih ratova. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:44 23.02.2018.

"turizam se u Tunisu još uvijek oporavlja od posljedica arapskog proljeća iz 2011. godine"? Ma nemoj? A ne zato jer je pomahnitali džihadist kalašnjikovom izrešetao 37 turista po plaži, i oko plaže? Hrvatski Jadran je skup? Tunis je jeftin? Navali narode u Tunis.... samo.... da li ćeš se vratiti veseo i vedar, ili u lijesu, to je drugo pitanje.

DU
Deleted user
08:01 24.02.2018.

"...još 1970. godine kad je ondje snimana epizoda Zvjezdanih ratova. " ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije