Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA U ZAGREBU

Kontrola leta: Letjelica nije mogla biti detektirana jer nije imala transponder

Policija proširila potragu vezano uz pad letjelice i na savski nasip
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
11.03.2022.
u 13:16

Dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je u petak da bespilotna letjelica, koja je u četvrtak navečer ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu, nije imala transponder pa je stoga HZKP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor te da zrakoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sustav kontrole zračnog prometa.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.

HKZP u sklopu operativnih usluga u zračnom prometu pruža usluge kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta, navodi se u priopćenju.

Policija proširila potragu vezano uz pad letjelice i na savski nasip
1/28

Komentara 34

PU
Pup
13:29 11.03.2022.

Je li mi ovo sve plaćamo?? Koliki činovi, generali, admirali, dužnosnici, ministri, predsjednici, šefovi poa, soa, drugi, užasno debelo plaćeni hrču snom pravednika, boli ih briga za sigurnost i zemlju koju muzu. Zaslužuju da uzmemo debelu batinu u ruke i sve ih razjurimo. Narode, vjerujete li im iti jednu riječ koju su od jutros izgovorili?! Samo Bog je bio na djelu da jutros ne skupljamo mlada studentska tijela po ledinama Jaruna. Sramota!

MA
maxwell1
13:30 11.03.2022.

Nije imala ni covid potvrdu. Inace bi je Capak detektirao odmah iznad Drave na ulazu u RH

SA
SarumanovBrat
13:22 11.03.2022.

Jel rakete imaju transpondere?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije