Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Radim svaki dan od 8 do 17'

Nastavnica iz Bavarske za Večernji o nastavi s koronom: Pola razreda u školi, pola online

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Hanau
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.08.2020.
u 09:26

Nastavnici nose maske, učenici su u razredu bez maski, udaljeni dva metra, a zaštitu moraju nositi na hodnicima

U doba pandemije jedan od najvećih izazova za sve države jest kako djeci osigurati redovito obrazovanje i zaštititi zdravlje djece i zaposlenih u školstvu, a osobito rizičnih skupina. Neke zemlje, među kojima je i Njemačka, nakon smirivanja prvog vala epidemije djecu su vratile u škole i vraćaju ih i sada nakon praznika, ali pod preciznim epidemiološkim mjerama i uz minimalne rizike po zdravlje. Mjere u njemačkim školama razlikuju se od pokrajine do pokrajine, a kako se odvija nastava u Bavarskoj ispričala nam je nastavnica koja radi u jednoj osnovnoj školi blizu Münchena. Silva predaje njemački jezik i svaki dan dolazi na posao u 8 sati i ostaje u školi do 17 sati. Tako je bilo i prije korone, no promijenili su se uvjeti u kojima radi nakon ponovnog otvaranja škola u svibnju i u kojima je radila do kraja školske godine 24. srpnja. U školu se opet vraća 9. rujna, kada počinje nova školska godina.

Za laptop dobiju 250 eura

U njezinoj školi razredi imaju u prosjeku 25 učenika, no u vrijeme pandemije u učionicama je bila prisutna samo polovica učenika. Silva pojašnjava da je svaki razred podijeljen na dvije skupine učenika, pa jedna skupina djece, njih 12,13 dolazi tjedan dana na nastavu u školu, a druga skupina učenika tog razreda taj tjedan ima nastavu online i tako se izmjenjuju u dolascima u školu i nastavi online. Učitelji i nastavnici u školi nose maske, a svi učenici u razredu sjede bez maski na svojim mjestima, na obaveznoj udaljenosti od dva metra, dok maske moraju nositi na hodnicima i u drugim zajedničkim prostorima. Učitelji i nastavnici koji su zbog kroničnih bolesti u rizičnoj skupini za COVID rade samo online s djecom ili druge odgovarajuće poslove. Ako žele raditi s djecom u razredu, moraju potpisati da rade na vlastitu odgovornost jer im liječnik neće izdati potvrdu da mogu raditi bez rizika po zdravlje. Stoga tome ne pribjegavaju. I djeca koja su u rizičnoj skupini za infekciju COVID cijelo vrijeme prate nastavu online. Silva u svom razredu ima i nekoliko djece iz rizične skupine s kojima radi samo online. Pitamo je ako predaje skupini djece u učionici tko predaje u tom tjednu grupi djece koja prate nastavu online, a ona uzvraća:

– Isti nastavnici predaju djeci uživo i online. Nakon što završim s nastavom u učionici, isto gradivo taj dan šaljem i obrađujem sa skupinom djece koja prati nastavu online. U školi sam svaki dan do 17 sati. Nastavnici se sada žale da su preopterećeni, ali žale se i roditelji jer kažu da u tjednu kada je djeci nastava online moraju s njima raditi... – govori Silva.

No bez obzira na to, škola će nastaviti rad po istom principu i od jeseni jer u Njemačkoj svi poštuju propisane mjere.

– Plaća učitelja i nastavnika nije se mijenjala zbog posebnih uvjeta rada, radimo za istu plaću, uživo i online, kao i prije korone. U slučaju sumnje na zarazu kod učenika, on ostaje doma, a ako se zaraza potvrdi kod samo jednog učenika u razredu, nastava se prekida i cijeli razred ide u samoizolaciju i nastavlja pratiti nastavu online – priča Silva.

Djeca koja u tjednu imaju nastavu online kao i visokorizična za COVID koja prate nastavu online imaju pismene i usmene ispite, a usmeni ispiti mogu biti preko videopoziva, ali i telefona. Da bi se olakšao pristup djece online nastavi, svi roditelji koji su djeci kupili laptop od pokrajine su dobili 250 eura. Za razliku od naših škola, u Njemačkoj se vodi računa da se djeci tijekom školske godine zbog zamora osigura odmor nekoliko puta godišnje, pa se, uz praznike za Božić i Uskrs, svakih mjesec i pol ili najviše dva nastava prekida zbog odmora. Tako će u školi u kojoj Silva radi djeca i nastavnici ove godine pet puta imati odmor. Škola im počinje 9 rujna, a već u studenom imaju tjedan dana odmora, pa slijede božićni i novogodišnji praznici od 23. prosinca do 10 siječnja, zatim tjedan odmora u veljači, pa su proljetni praznici od 27. 3. do 11. travnja, a posljednji odmor prije kraja školske godine je od 25. svibnja do 6 lipnja.

Kod nas će, pak, odlukom bivše ministrice Divjak osim božićnih i proljetnih praznika djeca prvi put dobiti dva dana odmora u studenom, te šest dana u veljači i to je sve. Inače, u Njemačkoj su se neka djeca već vratila u škole, to se među prvima dogodilo u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern. U toj pokrajini maske su obvezne za sve učenike, odvojene u skupine koje se ne miješaju. Prema pisanju Deutsche Wellea, u škole su se vratila i djeca u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. I za njih su maske obvezne u školi.

Austrijski model

I Austrija je spremna za početak školske godine. Djeca se vraćaju u škole u rujnu, a o epidemiološkoj situaciji ovisit će kako će se nastava odvijati. Ako je epidemiološka situacija u zelenom, djeca idu u školu uz obvezno nošenje maski i održavanje razmaka, a preporuka je da se što veći dio nastave odvija vani te da se učionice provjetravaju svakih 20 minuta. Ako epidemiološka situacija uđe u žutu boju, maske postaju obvezne i vani, a tada je moguće i zatvaranje nekih škola i online nastava. Treći, narančasti stupanj epidemiološke situacije znači da se prelazi na online sastanke zaposlenih u školama, a za učenike od 9. razreda preporučuje se nastava u manjim grupama. Kad epidemiološka situacije uđe u crveno, prelazi se većinom na online nastavu.

Koji će model Hrvatska odabrati, ostaje nam za vidjeti.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar belmondo
belmondo
13:47 20.08.2020.

Ma dajte, Sommerferien traju samo 6 tjedana -> to je cijena koja se placa za toliko puno "odmora" tijekom godine. Da program nije toliko nabijen, ne bi trebalo bit toliko odmora unutar godine - ali to je druga priča. Generalnoo mislim da je hrvatski sistem puno bolji nego njemački, pogotovo sto se u DE djeca već nakon 4. razreda sortiraju (što je previše rano).

BE
Berlioz
09:40 20.08.2020.

Da, u Njemačkoj imaju češće odmore unutar školske godine ali to je samo pola informacije. Novinarka nije spomenula koliko dugo onda traje ljetni odmor pa bismo saznali otkud im toliko dana za češće odmore.

Avatar belmondo
belmondo
13:48 20.08.2020.

Škola traje oko 36 ili 37 tjedana godišnje (mislim).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije