Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje škola mogući rizik

U Italiji i Austriji što više nastave vani, mjere prema korona-semaforu

Coronavirus - Schools partially reopen
Foto: Andreas Arnold/DPA/PIXSELL
1/3
19.08.2020.
u 15:20

U Njemačkoj su se đaci vratili u školu u kolovozu, a posljedica je porast broja oboljelih. Mjere se razlikuju po pokrajinama, oko Berlina više škola je zatvoreno

Dokazi iz škola sugeriraju da je njihovo ponovno otvaranje sigurno tamo gdje je niska stopa transmisije SARSCoV-2. Računalne simulacije iz Europe pokazuju da bi otvaranje škola moglo povećati rizik povećanja transmisije u zajednicama gdje je ona već ionako visoka – zaključak je američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Budući da je nakon proljetnog vala epidemije većina europskih zemalja otvorila obrazovni sustav, neke poput Njemačke su to učinile i u ovom, da tako kažemo, nastavku epidemije, Europa Americi služi po ovom pitanju kao ogledni eksperiment.

U Italiji dodatni učitelji

U SAD-u su, naime, većinu odluka o organizaciji prepustili lokalnim jedinicama uz generalne upute poput one da se osiguraju maske za djecu u čijoj dobi to u konkretnoj školi smatraju primjerenim, da se školski prostori učestalo dezinficiraju, osmisle plan što ako im se pojavi pozitivan slučaj u školi, iskoriste nekorištene prostorne kapacitete škole kako bi proširili učionice itd.

Europska praksa, ali i rezultati otvaranja škola su različiti pa je spomenuti američki Centar i zaključio kako evidentno nema univerzalnog recepta. Koliko je virus prisutan u nekoj državi time je njegov ulazak u škole veći, ključna je poruka.

Poruka koju su, nažalost, u prvom valu epidemije prošli Talijani gdje nastava počinje 14. rujna, a nakon proljetnog zatvaranja škole su tamo i ostale zaključanih vrata. Sada se djeca u sustav vraćaju pod nizom uvjeta i s velikim oprezom u koji talijanska vlast ulaže, kako pišu tamošnji mediji, milijardu eura.

Novac je to za prilagodbu uvjeta škola i zapošljavanje dodatnih učitelja te pomoćnika jer je cilj da se zacrtano realizira. A zacrtano je da djeca moraju u školama sjediti na metar udaljenosti razmješteni u manje grupe unutar razreda u koji će dolaziti postupno, dakle ne svi odjedanput u istu minutu. Koliko god vremenske prilike dopuštaju, talijanski školarci nastavu će slušati na otvorenom, ondje gdje nemaju tu mogućnost, vodit će manju djecu u park. Poanta je da je što manje nastave u zatvorenom prostoru punom djece, to je slika škole s kakvom Italija ne želi riskirati u vremenu pandemije mahom nepoznatog virusa.

S povratkom u škole u kolovozu Njemačka bilježi rast novooboljelih. Početak škole nakon povratka s godišnjih dijelom je tomu uzrok, a mjere su različite po tamošnjim pokrajinama. Negdje se na ulazu u školu mjeri temperatura, a maske su obvezne i u učionicama i na hodnicima, u drugima su pak obvezne samo izvan učionice odnosno u zajedničkim školskim prostorima itd. U berlinskom dijelu gdje je nastava započela u prvom tjednu zatvoreno je više škola zbog proboja virusa.

Austrijanci se na to spremaju uz svoj takozvani “korona-semafor” prema kojem će se škole orijentirati.

Narančasto znači ‘hibridno učenje’

Ono što vrijedi za sve, kako bi škole ostale “u zelenom” na tom semaforu, jesu mjere poput maksimalnog održavanja nastave na otvorenom kad god to vrijeme dopušta, otvaranje prozora učionica svakih dvadeset minuta na pet minuta, nošenje maski pri ulasku izlasku iz škole te bez druženja učenika iz različitih razreda.

Semafor će biti žute boje onda kad se povećava broj zaraženih što će značiti obvezu maski izvan učionica, narančasto znači brže širenje virusa kada će stariji učenici biti prebačeni na “hibridno učenje”, dakle kombinaciju škole od kuće i odlaska u školu. Crvena situacija s koronom u Austriji će u potpunosti školovanje prebaciti online.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije