Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM S ISPORUKOM

Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica

Foto: Reuters/Pixsell/Screenshot
1/3
27.01.2021.
u 19:44

Prema izvorima iz EK, AstraZeneci je odobren iznos od 336 milijuna eura, od čega je već dobar isplaćen.

Ugovor između Europske unije i britansko-švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca predvidio je da cjepiva protiv COVID-19 koje je razvila ta kompanija stižu iz četiriju poimence navedenih proizvodnih pogona, od kojih su dva u Velikoj Britaniji, jedan u Belgiji i jedan u Njemačkoj, otkrili su visoki dužnosnici EU u Bruxellesu i dodali kako stoga ne mogu prihvatiti nejasna objašnjenja o smanjenju isporuke cjepiva AstraZenece zbog kvara u pogonu u Belgiji.

– Potpisali smo ugovor i platili za isporuku zaliha iz četiriju proizvodnih pogona i da, upravo tako, očekujemo da nam AstraZeneca isporučuje cjepiva iz pogona u Velikoj Britaniji ako tvrdi da ih nema u pogonu u Belgiji – rekao je izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Dodao je kako je ugovor, koji je povjerljiv, ali EU ga sada želi javno objaviti i čekala je dopuštenje AstraZenece da ga objavi, predvidio da AstraZeneca unaprijed, prije odobrenja europskog regulatornog tijela za svoje cjepivo, proizvodi i stvara zalihe koje će joj omogućiti da Europskoj uniji isporuči ugovorene količine. Brifing koji smo dobili u Komisiji izravno opovrgava neke od informacija koje je ranije, u objavljenom intervjuu za talijansku Repubblicu, izrekao izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot.

Branka Aničić, prva cijepljena u Hrvatskoj, primila je drugu dozu: "Već vidim susret s obitelji"

On je inzistirao na tome da tvrtka nema ugovornu obvezu, već obvezu ulaganja “najboljeg napora” da EU opskrbi svojim cjepivom, te da je EU zakasnila s potpisivanjem ugovora nakon Velike Britanije. Dodao je da britanski ugovor predviđa da se cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji šalje isključivo Britancima.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides to je komentirala izjavom da europski ugovor s AZ-om ne spominje da itko drugi ima prioritet, niti određuje redoslijed iz kojeg od četiriju poimence navedenih proizvodnih pogona stiže cjepivo za EU – što bi trebalo značiti da to cjepivo stiže iz svih četiriju, pa i iz britanskih pogona.

– Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti – rekao je u intervju AstraZenecin šef Soriot, pojašnjavajući da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

“Razuman napor”

Upravo tu sintagmu “najveći napor” apostrofirao je Večernji list dan prije pri analizi ugovora s proizvođačima cjepiva kao pravni termin koji ne samo da omogućuje veliki manevarski prostor kompanijama već im i daje mogućnost da sami određuju doze ili da ih uopće ne isporuče.

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U tekstu ugovora Europske komisije i njemačkog proizvođača Curevaca – a sad Soirot otkriva da je slično bilo i u njihovu ugovoru – kaže se kako proizvođač mora uložiti razuman napor i uspostaviti dovoljne proizvodne kapacitete kako bi omogućio proizvodnju i isporuku ugovorenih količina proizvoda za države članice sudionice u skladu s procijenjenim rasporedom isporuke.

Definicija razumnog napora, također navedenog u ugovoru, kaže da su to “najveći razumni napori za izvršenje zadatka, no istovremeno uzimajući u obzir da obveze proizvođača prema drugim kupcima ili bilo koji trenutačno nepoznati čimbenici mogu odgoditi ili onemogućiti uspješno obavljanje preuzete obveze, što uključuje i raspored isporuke”. Pojednostavljeno – isporučit će koliko i kad ima, ako se pojave drugi kupci, može im prodavati.

Centralizirano naručivanje

U Europskoj komisiji, međutim, opovrgavaju takvo tumačenje. – Stav da kompanija nije obvezna isporučiti jer smo potpisali sporazum s “najvećim naporom” nije ni točan ni prihvatljiv – poručila je europovjerenica Stella Kyriakides. I Komisija i svih 27 država članica, dodala je, i dalje čekaju da se spor s AstraZenecom razriješi na odgovarajući način, bez najavljenog smanjenja isporuke cjepiva u prvim mjesecima za čak 60 posto. Novi sastanak na tu temu sazvan je danas, a na njemu AstraZenecu, kako doznajemo, predstavlja jedna Hrvatica – izvršna potpredsjednica Iskra Reic.

Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, a u hrvatskom predstavništvu AstraZenece počela je raditi 2001. Danas je zadužena za europsko i kanadsko tržište te kompanije. Jedan od vodećih njemačkih ekonomista, Hans-Werner Sin, nekadašnji šef IFO-Instituta kojega smo upoznali iz doba HDZ-a Tomislava Karamarka, napisao je na svojem blogu osvrt na situaciju s cjepivima u Europi.

– S premalo cjepiva i prenapučenim COVID bolnicama, EU žanje što je posijao prošlog ljeta kada je odlučila Europskoj komisiji povjeriti prednaručivanje cjepiva. Nije bilo ni pravne ni ekonomske opravdanosti za centralizirano naručivanje, počeo je odmah u kritičnom tonu Hans-Werner Sinn svoj esej objavljen na njegovim internetskim stranicama.

VIDEO: Alemka Markotić, Davor Božinović i Krunoslav Capak cijepili su se protiv koronavirusa

 

Spomenuo je i izjavu Stephanea Bancela, direktora američke Moderne, koji je rekao kako se EU previše oslonio na cjepiva proizvedena u europskim laboratorijima. To je sasvim točno, podsjetit ćemo i mi, jer je strategija Europske komisije bila davanje prioriteta onim proizvođačima koji cjepivo proizvode u Europi. No, Sinn kaže kako je Bancelova tvrdnja tek prebacivanje loptice, jer je Europska komisija zapravo naručila premalo “europskih” cjepiva.

Poglavito od majušnog BioNTecha, iako se proizvodi u suradnji s američkim Pfizerom te dijelom i s kineskom Fosun Pharmom. Da je Europska komisija kupila dovoljno doza da se procijepi dvije trećine stanovništva od svakog od šest kandidata, to bi stajalo 29 milijardi eura. Za usporedbu, toliki je gubitak za ekonomiju EU u samo deset dana koronakrize. Nakon što se ispostavilo da su već dva proizvođača prošla ispitivanja i to s visokom efikasnošću, EU bi imao i višak za oko 300 milijuna ljudi koji bi onda mogao donirati zemljama u razvoju.

 

Komentara 32

Avatar SMECHAR
SMECHAR
21:29 27.01.2021.

sada se samo posavlja pitanje tko će odgovarati za ovu nesposobnost imenom i prezimenom ili cijela grupa odvjetnika pacera koji nemaju veze s poslom a dobro i predobro su plaćeni. Ta EU je gutač novaca bez kontrole i zato mi se sama unija ne sviđa. Previše birokrata i to sve treba poslati doma i raspustiti taj posve nepotreban dom. Neka se dva puta mjesečo sastaju predsjednici vlada država i donose odluke koje su prije toga ratificirale u svojim parlamentimaa za neke i raspisale referendum ako je potrebno.

ST
stefj
20:26 27.01.2021.

Uz toliko birokracije i toliko odvjetnika na plaćama EU potpiše tako pacerski ugovor? Stvarno? Pa koja je to nesposobnost birokracije, to je neviđeno... Još radi te iste birokracije ugovor potpišu kasno... To je tako kada se krećeš u nekom svom zatvorenom svijetu i kada misliš da si bogom dan. Britanija je jako dobro napravila što je izašla...

Avatar AlPoS
AlPoS
20:46 27.01.2021.

Opet se pokazuje da smo poslušnička nacija, da nismo gospodati svoje sudbine, da drugi odlučuju u naše ime. Htjeli ili ne priznati, ali Mađari ili Srbi nam pokazuju što treba raditi (Izrael ne treba niti spominjati), naručili su cjepiva od Europe, Amerike do Kine i Rusije. Sve više stručnjaka kao najbolje navodi rusko cjepivo, ali ne mi to ne možemo naručiti, jer nismo gospodari svoje sudbine, svoje domovine. Tužno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije