Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović

Našla način da donira 1,17 milijuna kuna od kampanje, a ne plati porez

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
29.04.2015.
u 09:11

Novac je prebačen prvo na račun HDZ-a, a on ga uplaćuje za djecu u Nazorovoj i štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ipak će uspjeti održati predizborno obećanje da će novac koji će joj djelomično nadoknaditi država za onaj utrošen u kampanji uplatiti u dobrotvorne svrhe. Ovih je dana predsjednici na njezin račun iz državnog proračuna uplaćeno 1,171.470 kuna za prvi i drugi krug predsjedničkih izbora pa je ona bila u dvojbi kako taj novac donirati jer joj je rečeno kako na takvu transakciju sa svog računa mora platiti i porez državi.

Proračuni su pokazali da bi tako od 1,17 milijuna kuna država na ime poreza i PDV-a mogla "uprihoditi" od 40 do čak 60 posto tog iznosa (dakle do oko 600.000 kn poreza)! No, pronađen je izlaz iz ove prilično apsurdne situacije. Predsjednica je odobrila da se s njezina računa cijeli iznos uplati prvo na račun HDZ-a, na što se ne plaća porez, a potom je obveza HDZ-a da, u roku od nekoliko tjedana, taj novac u iznosima koje navede predsjednica uplati kao donacije. Kad politička stranka donira novac, na to se, naime, ne plaća porez.

– HDZ će taj novac uplatiti do zadnje lipe, prema uputama predsjednice – doznaje Večernji list. Najveći dio te svote bit će doniran Domu za djecu Zagreb u Nazorovoj te za štićenike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. I preostali novac će, prema uputama K. Grabar-Kitarović, biti uplaćen s HDZ-ova računa kao donacija, a pritom će predsjednica voditi računa o regionalnoj zastupljenosti. Nakon prebacivanja novca na račun s kojega će biti isplaćene donacije, predsjedničin račun koji joj je služio u vrijeme kampanje zatvoren je, a prethodno je Državno izborno povjerenstvo pregledalo sva plaćanja. Iz Ureda predsjednice potvrđuju da su plaćeni svi troškovi kampanje i da nijedan trošak nije ostao neplaćen.

Gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji "S predsjednicom RH izvan protokola", prvi je put dovela u pitanje i održavanje vojnog mimohoda u Zagrebu u sklopu održavanja 20. obljetnice "Oluje". Kazala je da joj je i načelnik Glavnog stožera (general Drago Lovrić) potvrdio kako bi vojsci bilo logistički komplicirano istog dana održati dvije velike proslave, središnju u Kninu i mimohod u Zagrebu. Valja uvažiti i mišljenja građana, kao i činjenicu da će 5. kolovoza Zagreb biti pust.

– Nije postignut dogovor o mimohodu, a najbolje bi bilo da državni odbor donese odluku – rekla je predsjednica, ipak dodavši kako je "možda bolje odgoditi mimohod za iduću godinu i održati ga na stadionu Zagreba". Iduće je godine, 29. svibnja, 25. obljetnica osnivanja ZNG-a. Predsjednica je, također, potvrdila da ide na komemoraciju na Bleiburg.

>>Na okrugli stol koji su inicirali branitelji dolazi samo Bozanić

>>Grabar-Kitarović neće držati govor na Bleiburgu: Stratišta se ne smiju koristiti za politiziranje

Komentara 333

Avatar mirica19
mirica19
09:18 29.04.2015.

A što se apsurdnog zakona tiče, Vladu može biti sram! Još jedan njihov apsurd...Jefitnije je donirati političim strankama nego fizičkim osobama, sramota!

DU
Deleted user
09:24 29.04.2015.

I to vam smeta? Sramite e! Josipović je uzo punu plaću,8 milona kuna od SDP,dali je itko pitao dali je porez plaćen na Ježićevu i Merzličinu donaciju od 400 000 kuna?

Avatar mirica19
mirica19
09:16 29.04.2015.

Bravo Predsjednice. Ovaj će novac biti odlično utrošen! Bolju Predsjednicu nismo mogli izabrati, svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije