Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽAN VJETAR

Narančasto upozorenje DHMZ-a: Udari bure mjestimice preko 100 km/h

Split: Olujna bura nije zaobišla ni Marjan
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
06.02.2023.
u 14:14

Prognostičari objavili narančasto upozorenje zbog jake bure na području Kvarnera i cijele Dalmacije. Na dubrovačkom području očekuju se udari bure, i do 130 km/h. Upozoravaju na rizik od ozljeda i oštećenja konstrukcija

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za ponedjeljak narančasto upozorenje zbog jake bure na području Kvarnera i cijele Dalmacije, gdje se očekuju udari vjetra i do 130 km/h. Područje Kvarnera i cijele Dalmacije zahvatit će pojačana do jaka, mjestimice vrlo jaka bura koja će poslijepodne malo oslabjeti, a navečer ponovno pojačati. Očekuju se udari vjetra i do 100 km/h. Na dubrovačkom području očekuju se mjestimice olujni i orkanski udari bure, i do 130 km/h.

Iz DHMZ-a u priopćenju upozoravaju na mogućnost poremećaja, oštećenja konstrukcija i rizika od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Također, upozoravaju i na olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila stoga preporučuju da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Putnicima savjetuju da prate informacije o prometu jer je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti. Zbog mjestimice vrlo jake bure s udarima vjetra do 100 km/h, narančasto upozorenje objavljeno je i za sutra za područje Kvarnera.

>> VIDEO: Snažna bura u Splitu napravila štetu na ulicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije