Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Napušteni i udomljeni psi ukazuju na problem napuštanja životinja

Prosvjed organizira Mreža za zaštitu životinja, zajednica 43 udruge za zaštitu životinja, žele upozoriti na nužnost hitnog rješavanja problema velikog broja napuštenih životinja i provedbu Zakona o zaštiti životinja
14. rujna 2018. u 14:10 3 komentara 536 prikaza
Foto: Privatni album

Mirnim prosvjedom koji će se u subotu 15. rujna u 11 sati održati na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića, a koji organizira Mreža za zaštitu životinja, želi se još jednom upozoriti da se Zakon o zaštiti životinja mora ozbiljno shvati i u potpunosti provodi.

Predstavnici udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i građani, u društvu udomljenih pasa i onih koji još čekaju dom, snažnim porukama na fotografijama i transparentima pozvat će pojedince koji brinu o psima i mačkama da kastriraju svoje životinje, a gradove i općine na hitno rješavanje problema golemoga broja napuštenih životinja primjenom odredaba Zakona o zaštiti životinja.

upozorenje neodgovornima Za čip 80 kuna, a kazna 6000 kuna

Udruge koje su članice Mreže pretrpane su napuštenim psima i mačkama te i dalje nose na svojim leđima najveći teret zbrinjavanja neželjenih i odbačenih životinja, unatoč tome što Zakon o zaštiti životinja propisuje da je to obaveza lokalnih zajednica. Suosjećajni pojedinci i udruge za zaštitu životinja nisu dužne zbrinjavati, liječiti i udomljavati životinje koje odbacuju neodgovorni pojedinci. No oni ipak to čine jer ne mogu zažmiriti na prizore mačića i štenaca punih crvi i buha, bolesnih i ozlijeđenih životinja odbačenih po jarcima, šumama i rijekama… Ne mogu ignorirati jauke, patnju i nesretne sudbine životinja koje su nastale jer skrbnici ne žele kastrirati svoje životinje, nego odbacivanje, utapanje, gušenje i ostale odvratne postupke smatraju rješenjem nakon svakog novog poroda psa ili mačke. 

Udruge su jasne u svojem zahtjevu da gradovi i općine ozbiljno shvate problem napuštenih životinja i da konačno počnu provoditi Zakon o zaštiti životinja. Pozivaju sve lokalne zajednice koje to još nisu učinile da na svojem području što prije provedu kontrolu mikročipiranja pasa i da slijede pozitivan primjer više od 90 općina i gradova koji su propisali trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Poručuju da se nema više što čekati i da se Zakon neće provesti guranjem problema pod tepih kako su to dosad mnogi gradovi i općine činili više od 10 godina.

Zaštita životinja U Velikoj Gorici komunalni redari tek kreću s kontrolom čipiranja pasa

Udruge članice Mreže povodom okupljanja javno pitaju gradove i općine: Jeste li proveli kontrolu mikročipiranja pasa i znate li zašto je ta kontrola toliko važna? Jeste li educirali sebe i svoje sugrađane o kastraciji, odnosno trajnoj sterilizaciji i važnosti udomljavanja? Jeste li propisali obaveznu trajnu sterilizaciju i znate li da na taj način možete postići poluprazna ili čak prazna skloništa? Znate li da su udruge za zaštitu životinja opterećene velikim brojem životinja i da obavljaju s velikom ljubavlju i brigom vaš posao, iako imaju Zakonom propisane kapacitete, i s gotovo nikakvim financijskim sredstvima? Jeste li spremni poštovati Zakon i surađivati s udrugama na rješavanju problema? Još od 2006. godine obveza je svih gradova i općina da imaju ostvarenu suradnju, odnosno potpisan ugovor o zbrinjavanju izgubljenih i napuštenih životinja sa skloništem za životinje, a do 31. prosinca 2018. godine svaka županija mora imati vlastito sklonište u koje će se zbrinjavati životinje samo s područja te županije - u protivnom, čelnicima područnih zajednica prijete visoke novčane kazne.

općina višnjan Pse zbrinuli tek nakon naloga veterinarske inspekcije, kažu – tako će i dalje

Osim što apeliraju na lokalne zajednice, članice Mreže za zaštitu životinja poručuju i skrbnicima pasa i mačaka da najveći dio odgovornosti leži na njima – mikročipirajte, kastrirajte i ne napuštajte svoje ljubimce jer udruge padaju pod teretom stalnog sakupljanja bolesnih, ranjenih i polumrtvih životinja! Volonteri 43 udruge za zaštitu životinja, članice Mreže, vjeruju u svoje ciljeve i nastoje potaknuti što više istomišljenika na zajedničko djelovanje prema boljoj budućnosti za životinje. Pozivaju da im se pridružite i pokažete da ima onih kojima je stalo do brojnih životinja koje ovise o dobrim ljudima i njihovim djelima.

Provođenje zakona Gradovi godinama nisu marili, a sad ih brinu troškovi zaštite životinja
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • Avatar moderaturaVLječetnička
    moderaturaVLječetnička:

    Jaki ljubitelji, a napuštenih ljubimaca sve više i više....malo kontradiktorno.....sterilizacija?? Kontrola uzgoja? prodaje?, čemu čipiranje?;ako vlasnici ne odgovaraju za postupke i bježe od odgovornosti??

  • crodux:

    jedino riješenje eutanazija..