Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENO DOKAZANO

Nakon smrti supruga žene žive u manjem stresu

svađa brak
Foto: Thinkstock
24.04.2016.
u 08:26

Ista studija pokazala je da su žene koje žive same manje tjeskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu

Dugo se vjerovalo da brak dobro utječe na oba supružnika u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, no nova studija talijanskih znanstvenika pokazala je da udovice žive manje stresno od žena čiji su supruzi još živi, piše Journal of Women's Health

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Padovi djelomično su u suprotnosti s prethodnima koji su upućivali na to da brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje, da smanjuje rizik od srčanog napada i depresije te da povećava izglede za preživljavanje raka. 

Voditeljica istraživanja, dr. Caterina Trevisan i članovi njezina tima kažu da su po rezultatima studije žene nakon suprugove smrti u manjem stresu i da su boljega zdravlja nego ranije, za razliku od muškaraca na koje suprugina smrt ostavlja negativne posljedice jer su naviknuti tijekom braka više se na nju oslanjati. 

Supruge, podsjeća dr. Trevisan brinu o kućanstvu, djeci i zdravlju cijele obitelji zbog čega su često frustrirane i izloženije stresu. Vjeruju i da zbog navedenih faktora među neudanim ženama ima manje oboljelih od depresije. Ista je studija pokazala i da su žene koje žive same manje tjeskobne od muškaraca koji žive sami, da su zadovoljnije i aktivnije na poslu. 

Prema ranijim studijama osobe koje žive u braku žive dulje od samaca i samica, no istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno na 2000 ljudi starijih od 65 godina pokazalo je da se dosad prihvaćena teorija o pozitivnom učinku bračnog statusa ne može u jednakoj mjeri primijeniti na muškarce i na žene. 

Po studiji talijanskih znanstvenika provedenoj u četverogodišnjem razdoblju na 733 Talijana i 1154 Talijanke udovice su za 23 posto u manjem stresu od udanih žena

"Ustanovili smo da su za razliku od velike većine muškaraca na koje je smrt supruge ostavila negativne posljedice, udovice nakon smrti bračnih drugova bile u manjem stresu od žena koje žive u braku. Rezultati ove studije djelomično su u suprotnosti s rezultatima ranijih istraživanja po kojima brak ima pozitivan učinak na zdravstveni status i dugovječnost oboje supružnika", rekla je dr. Trevisan.

>> Mislila da joj je muž na kruzeru pa skočila u ocean i pokušala ga stići

Ključne riječi

Komentara 15

IN
inbox
14:42 24.04.2016.

muževi prije umiru jer imaju ženu

KI
killthesnake
10:06 24.04.2016.

ja mislim da je isto i za muškarce ,ponekad je bolje da si mrtav i na miru nego živ sa aždajom u blizini :-) !

CI
cika123
12:27 24.04.2016.

Gdje je dobar brak mislim da je stresno i za jedno i drugo kad ostanu bez partnera. A kad je kaos u braku kad jedan umre drugi se rješio pakla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije