Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništene građevine

Gorjeli su La Fenice, Windsor, drevnu Palmiru sravnili su sa zemljom

Dvorac Windsor
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
1/7
16.04.2019.
u 08:39

Venecijanska operna kuća La Fenice, jedan od najpoznatijih teatara u Europi, mjesto gdje su održane brojne praizvedbe poznatih opera, gorjela je do temelja dva puta

Gorjele su mnoge znamenite građevine:

1. Veliki požar koji je 2018. zahvatio i gotovo do temelja uništio Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, progutao je 200 godina povijesti i kulture. Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazio i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil star 12.000 godina pronađen u Brazilu. Muzej je ukupno posjedovao više od 20 milijuna vrijednih predmeta koje je plamen progutao u jednoj noći.

2. Tijekom sukoba u Siriji uništene su i opljačkane stotine važnih nalazišta i spomenika kulture, uključujući Palmiru - drevni aramejski grad u sirijskoj pustinji koji postoji još od 2. stoljeća pr. Kr.

3. Venecijanska operna kuća La Fenice, jedan od najpoznatijih teatara u Europi, mjesto gdje su održane brojne praizvedbe poznatih opera, gorio je do temelja dva puta. Prvi La Fenice izgorio je studenom 1836., ali je brzo obnovljen po projektu braće Tommasa i Giovannija Battiste Meduna. Ponovno je otvorio vrata publici 26. prosinca 1837. izvedbom opere Rosamunda u Ravenni Giuseppe Lilla. La Fenice po drugi put izgorio je do temelja 29. siječnja 1996, za požar su okrivljeni električari Enrico Carella i njegov bratić Massimiliano Marchetti. Njih je venecijanski sud osudio u ožujku 2001, zbog izazivanja požara.

Video: Video: Požar u pariškoj katedrali

4. Godine 1992. gorio je i čuveni dvorac Windsor, a u požaru je uništeno 115 soba. Nastala je šteta od 36 milijuna funti. Izgorjele su i slike poznatog portretista Sir Williama Beecheyja, tapiserije, drevni sagovi, kraljevske orgulje...

5. U knjižnici ruskog Instituta za društvene znanosti u Moskvi, 2015. godine izbio je požar u kojem je gorjelo njenih 14 milijuna iznimno vrijednih knjiga. Više od 150 vatrogasaca se čak dva sata borilo protiv požara kako bi ga lokalizirali i spriječili širenje na okolno područje. Međutim, vatra je uništila većinu zgrade, a srušilo se i oko tisuću četvornih metara, točnije, pola krovne konstrukcije. Knjižnica je osnovana 1918. kao privremena knjižnica, a kasnije je prerasla u Institut u kojem su izgorjele knjige od kojih su neki primjerci bili stari i po 400 godina.

6. Za vrijeme srpske opsade Sarajeva od 1992 do 1995. godine Sarajevska vijećnica je bila više puta granatirana. Dana 25. na 26. kolovoza 1992. godine zapaljena, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o povijesti BiH. Unutrašnjost vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru. Zgrada u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu predstavljala je jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. Nakon obnove u dvije faze ponovno je otvorena 2014. godine.

Dvorac Windsor
1/8

Komentara 1

Avatar Apsalar
Apsalar
10:16 16.04.2019.

Pa krasno. Stoljeća im nisu mogla ništa, dok nije došlo "prosvijećeno " 21. stoljeće, tehnološki "potkovano" i regulama optočeno. Stoljeće u kojem ne smiješ prosut čašu vode na vatru, a da prvo ne okupiš puste stručnjake koji će mudrovati prvoo "od kud početi", pa do "čime gasiti". In the meantime...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije